T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Müslümanlara ambargo

Amerika'da 11 Eylül'den sonra ilk 'green card' çekilişi yapıldı. Bu yıl başvuran Müslümanlara ambargo uygulanırken başvuru sayısı da azaldı.

ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra ilk "yeşil kart" (green card) çekilişi yapıldı. Bu yıl ABD'de yaşamak için başvuranların ve İslam ülkelerinden kabul edilenlerin sayısında önemli azalma olduğu görüldü. Dışişleri açıklamasına göre, bu yıl dünyanın çeşitli yerlerinden 8,7 milyon kişi başvurdu ve bunlardan 6,2 milyonu kuraya girme hakkı kazandı. Bu yıl, 13 milyon kişinin başvurduğu ve 10 milyon kişiye kuraya girme hakkının tanındığı geçen yıla göre büyük bir düşüş olduğu bildirildi. Başvurulardaki azalmaya, 11 Eylül'den sonra insanlara hakim olan korkunun yolaçtığı belirtiliyor.

Yeşil kart için başvuru süresi, ABD'nin Afganistan'a operasyon başlattığı ve ülkede şarbonlu mektupların bulunduğu döneme denk gelmişti. 11 Eylül'ün ardından, bu ülkede yaşayan Ortadoğu ve Asya kökenlilere karşı tavır da olumsuzlaşmıştı.

Bu yıl başvuranlar hakkındaki incelemelerin, özellikle İslam ülkelerinden başvuranlar için daha ince eleyip sık dokuyarak yapıldığı belirtildi. Örneğin bu seneki çekilişte Afganistan'dan 45 kişi seçildi. Bu rakam geçen yıl 208 idi. Diğer İslam ülkelerinden ABD'ye kabul edilenlerin sayısı da düştü.

Mısır'dan geçen yıl 2046 kişi alınırken, bu sene 1551 kişi kabul edildi. İran'dan kabul edilenler 1703'ten 768'e, Irak'tan çekilişi kazananlar ise 117'den 71'e düştü. Çekilişi kazananların, vize almadan önce güvenlik kontrollerini geçmeleri, ülkeye giriş için bir yıl kadar beklemeleri gerekiyor. Bu yıl 55 bin kişi yeşil kart almaya hak kazandı. Türkiye'den yeşil kart almaya hak kazananların sayısının 1629 olduğu bildirildi.

Almanya'ya rağbet de azaldı

Alman vatandaşlığına geçen yabancıların sayısının 2001 yılında, 2000 yılına göre 186 bin 700'den 178 bin 100'e gerilediği bildirildi. Federal İstatistik Dairesi'nden yapılan açıklamada, Alman vatandaşlığına geçen yabancıların başında Türklerin geldiğine işaret edilerek, 2001 yılında 75 bin 573 Türkün Alman vatandaşlığına geçtiği, bunun da tüm yabancılar arasında yüzde 42,4'lük bir oran olduğu ifade edildi. Alman vatandaşlığına geçen diğer yabancılar arasında İranlılar ile Yugoslavlar yaklaşık 12'şer bin kişiyle ikinci, Afganlar 5 bin 111 kişiyle üçüncü sırada yer alıyor. Açıklamada, 2001 yılında Alman vatandaşlığına geçen yabancıların sayısının azalmasına rağmen, bu sayının, 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe giren vatandaşlık yasasıyla birlikte 1999 yılına göre büyük ölçüde arttığına dikkat çekildi.

Dünya'daki mültecilerin çoğu Müslüman

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla dünyanın, özellikle de Amerika ve Avrupa'nın en önemli sorunu haline gelen mülteciler, giderek daha baskıcı uygulamalara maruz kalıyor. Dünyada halen 22 milyon mülteci bulunuyor ve bunun yüzde 70'ini Müslümanlar oluşturuyor. AB adayı ülkeler içinden AB üyesi ülkelere en fazla iltica başvurusunda ise Türkiye 'birinci' oldu. Dünya Mülteciler Günü nedeni ile BM Mülteciler Yüksek

Komiserliği'nce hazırlanan bir belgede, son beş yılda Türkiye'den tam 23 bin 389 iltica başvurusu yapıldığı ortaya çıktı. Türkiye'yi 557 kişiyle Romanya izledi. Türkiye'den iltica talebinde bulunanların gözdesi 14.190 kişi ile Almanya oldu. Diğer ülkeler ise şöyle: "Avusturya 122, Belçika 392, Danimarka 28, Finlandiya 137, Fransa 2326, Almanya 14 bin 190, Yunanistan 309, İrlanda 6, İtalya 1098, Hollanda 602, İspanya 8, İsveç 396, İngiltere 3775."

 
Filistinli mülteciler eve dönemeyecek
İsrail'in Filistin'e yönelik işgal ve saldırıları sürerken, Filistin yönetimi, kendi barış planını ABD'ye sundu.
800 bin bilimadamı Rusya'yı terketti
Rusya'yı son on yılda 500 bin-800 bin arasında bilim adamının terk ettiği bildirildi. Rusya Bilimler Akademisi çalışanları sendikasının başkanı Viktor Kalinuşkin, bu bilim adamlarının yurtdışında ayda 3 bin-7 bin dolar arasında para kazandığını, Rusya'daki maaşlarının ise sadece 95 dolar olduğunu belirtti. Giden bilim adamlarının Japonya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa veya Almanya'yı tercih ettiklerini kaydeden Kalinuşkin, "Yurtdışında en çok talep edilen Rus bilim adamları fizik, biyoloji veya kimya alanında çalışmalar yapanlar" dedi. Rus bilgisayar programcılarının da diğer ülkelerde çok gözde olduğunu kaydeden Kalinuşkin, "Microsoft'un yeni programlarının yüzde 30'unu, Rusça konuşan programcılar yaptı" dedi.
Iraklı diplomatlara 'sığınma iste' baskısı
ABD'nin Iraklı 3 yetkiliye, ABD'den sığınma talebinde bulunmaları için baskı yaptığı öne sürüldü. Iraklı bir diplomat, Amerikalıların, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşmelerde bulunmak üzere geçen ay New York'a gelen Dışişleri Bakanı Naci Sabri başkanlığındaki heyette bulunan 3 görevliye, "ABD'den sığınma talebinde bulunmaları" için baskı yaptığını öne sürdü. Irak'ın BM daimi temsilcisi Büyükelçi Muhammed El-Duri, "Iraklı görevlilerin talebi reddettiklerini ve durumu Annan'a şikayet ettiklerini" belirtti. El-Duri, olayın açıklanmasına kızan ABD'nin, BM'de görevli Iraklı bir diplomatı casuslukla suçlayarak ülkeyi terk etmesini istediğini de söyledi.
21 Haziran 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED