T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Türkçe eğitime destek

MEB'in Anadolu liselerinde yabancı dil ile öğretimi yapılan matematik ve fen bilgisi derslerinin Türkçe işlenmesine yönelik kararı, akademik çevrelerce olumlu karşılandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Anadolu liselerinde yabancı dil ile öğretimi yapılan Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin, Türkçe işlenmesine yönelik kararı, akademik çevrelerde olumlu karşılanırken, karara farklı tepkiler de geldi.

Kararı yerinde bulan öğretim üyeleri, yabancı dille eğitimin Türkçeye büyük darbe vurduğunu belirterek, "anadilde eğitimin, çocuklar için daha kolay ve anlaşılabilir olduğunu" savundular. Öğretim üyeleri, MEB'in almış olduğu kararı doğru bir adım olarak değerlendirirken karara karşı çıkan öğretim üyeleri ise, kararın eğitimde kaliteyi düşüreceğini ileri sürüyor.

Kendi dilimizi kullanmalıyız

Yabancı dille eğitim uygulamasının kaldırılmasını "olumlu" karşılayan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cahit Kavcar, anadilde eğitimin, çocuklar için daha kolay ve anlaşılabilir olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kavcar, "Çocuklar, Türkçe terimler yerine öğrendikleri yarım yamalak terimlerle yetişiyorlar. Sınava hazırlanırken de terimlerin Türkçelerini öğrenmeleri için dershaneye gitmek zorunda kalıyorlar" diye konuştu.Yabancı dille eğitimin Türkçe'ye "büyük darbe vurduğuna" da işaret eden Prof. Dr. Kavcar, "Türkçe ile bilim yapılamaz" anlayışının çocukların kendi anadillerine, toplumsal değerlerine bağlılığını, saygısını azalttığını söyledi.

Prof. Dr. Kavcar, "Kendi ülkemiz, kendi toplumumuz için nitelikli eleman yetiştirmek istiyorsak başkalarının dili ile değil, kendi dilimizle eğitim yapmalıyız" dedi.

DOĞRU BİR ADIM ATILDI

Kararı dil öğretimi açısından değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sibel Bozbeyoğlu, "çok doğru bir adım atıldığını" söyledi. Bu derslerin, yabancı dil öğretiminde, performansı yükseltmeyeceğini dile getiren Doç. Dr. Bozbeyoğlu, "Hazırlık sınıfının ardından dil ve edebiyat derslerinde performans artırılır, ama Matematik ve Fen derslerinin dile katkısı yok denilecek kadar azdır, sadece ve sadece çocuklar terminoloji öğrenir"dedi. Doç. Dr. Bozbeyoğlu, Öğrenci Seçme Sınavı'na hazırlık sürecinde de öğrencinin dershanelerde terimlerin Türkçesi'ni kazanmaya çalıştığını kaydederek, bu arada "büyük bilimsel kayıp" yaşandığını söyledi.

YANLIŞ BİR KARAR

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Soran alınan kararı "son derece yanlış" bulduğunu belirterek, bunun, Anadolu liselerinin eğitim kalitesini düşüreceğini öne sürdü. Soran, "Türkiyede elit insan yetiştirme çalışmalarının, bu şekilde engellendiğini" söyledi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi DekanıProf. Dr. Soran, "Fen ve Matematik dersleri geleneksel olarak yabancı dille okutuluyordu ve bu Türkiye'nin dış dünyayla ilişkilerine açılan kapı niteliğindeydi. Zaten Türkiye, Avrupa Birliği sürecinde bir ülke. Şimdi bu, kapıları kapatmak anlamına gelir" diye konuştu.

KARAR NE DİYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Ağustos 2002 tarihinde aldığı kararla, Anadolu liseleri öğretim programlarının uygulandığı resmi ve özel okullarda Matematik ve Fen derslerinin Türkçe işleneceğini bildirmişti. Kararda, bu okulların eğitim ortamları ve veli istekleri dikkate alınarak, söz konusu derslerin öğretiminin, yabancı dille de yapılabileceği belirtilmişti. Bakanlığın 5 Kasım 1999 tarihinde yayımladığı Anadolu Liseleri Yönetmeliği'nde ise Matematik ve Fen derslerinin öğretiminin yabancı dil ile yapılacağı öngörülüyordu. Yönetmelikte "ancak bu dersleri yabancı dille okutacak öğretmen bulunmaması durumunda öğretimin Türkçe yapılabileceği" ifade ediliyordu.



27 Ağustos 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED