|
|
Başbakan Bülent Ecevit'in, devletin milli bütünlüğü niteliğindeki belgelerin kullanılması konusundaki yetkiyi Genelkurmay Başkanlığı'na verdiği ve 23 Kasım 1999 tarihinden bu yana yayınlanan bilgilerin Genelkurmay'ın onayından geçtiği ortaya çıktı. Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar tarafından 23 Kasım 1999 tarihinde yayınlanan gizli genelgeye göre iletişim araçlarının kullanımına sunulacak bilgi ve belgelerin "devlet sırrı" niteliğinde olup olmadığına Genelkurmay karar veriyor.
Kriptolar da askerin denetimindeYedi maddeden oluşan genelgeye göre Genelkurmay'a verilen bu yetki çerçevesinde TÜBİTAK da teknik konularda askeri birimlere yardımda bulunacak. Genelgede bu konuda, "Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının yurtiçi ve yurtdışı haberleşmesinde, bilgi güvenliği konusu öncelikli olarak ele alınacaktır. Genelkurmay Başkanlığı ve TÜBİTAK tarafından sertifikalandırılmayan kripto cihazları ve algoritmaları kullanılmayacaktır. Bundan böyle, bilgi güvenliği sağlanmayan sistemlerin kullanılmasına izin verilmeyecektir" görüşlerine yer veriliyor.
Genelkurmay yetkiliKripto cihazlarının alımındaki tek yetkilinin Genelkurmay olduğunun belirtildiği genelgede şöyle deniliyor: "Ulusal Bilgi Güvenlik Kurumu kuruluncaya kadar standart usullerin uygulanmasında söz konusu cihaz, algoritma, kripto softwareleri ve kriptoların ithalat ve inracatında, üretiminde, pazarlanmasında telli ve telsiz gönderim ortamları üzerinde on-line ve off-line olarak kullanımında bakanlıklar, kurum ve kuruluşların yapacağı uluslararası antlaşmalarda ve bilgi güvenliği ile ilgili tüm faaliyetlerinde Genelkurmay Başkanlığı'nın olumlu görüşü alınacaktır."
Öte yandan iki yıl önce kurulacağı konusunda Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar tarafından genelge ile bildirilen Ulusal Bilgi Güvenlik Kurumu'nun kurulup kurulmadığı konusunda net bilgilere ulaşamadı. Başbakanlık Özel Kalemi, Başbakanlık Müsteşarlığı ve Başbakanlık İdare Başkanlığı ilgili kurumun varlığı konusunda net bilgi vermedi.
|
|