T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Alarm zilleri çalıyor


ARINÇ: Hükümet böyle devam ederse Türkiye'nin önü bir ara rejimle kesilebilir.

BUDAK: Toplumsal güven tesis edilmezse, rejimin raydan çıkması muhakkak olur.

Sorunlar çözülmezse müdahale kaçınılmaz

Hükümet ortaklarının istifayı ve siyasi reformları düşünmeden, ekonomiyi tekrar tekrar allak bullak etmelerinin, Derviş'in arkasına gizlenerek yerlerini muhafazaya çalışmalarının ara rejim tartışmalarını gündeme getirdiği belirtildi. FP'li Bülent Arınç ve DSP'li Rıdvan Budak, dün yaptıkları açıklamada 'ara rejim' tehlikesine dikkat çektiler. Bu arada, her partiden bir grup parlamenterin Derviş başkanlığında yeni hükümet çalışmaları için "düğmeye" basmaları "alarm" zillerini çaldırdı. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın Washington'da hükümete yaptığı uyarının da bu çerçevede algılanması gerektiği kaydedildi.

20'ye yakın milletvekilinin iki haftadan bu yana çeşitli toplantılarla biraraya gelerek Bakan Derviş'in başkanlığında "milli mutabakat hükümeti kurulması" için girişimlere başladığı ifade edildi. Edinilen bilgiye göre toplantılara, DSP'den 5, MHP'den 3, FP'den 2, DYP'den 4, ANAP'tan 6 milletvekili katıldı.

Budak uyardı

DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, "toplumsal güven tesis edilmezse, Türkiye'nin rejim açısından raydan çıkacağını" söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda, siyasetin çözüm üretememesi halinde rejimin tehlikeye gireceği uyarısında bulunan Budak, "Siyasetin sorunları çözemediği yerde uzantılar, müdahaleler olacaktır. Bu tecrübeleri Türkiye yaşamıştır. Dış destek sağlanmaz, toplumsal güven tesis edilemezse Türkiye'nin rejim açısından raydan çıkacağı muhakkak. Siyaset açmazına düşerseniz, bu ortamda siyaset yaptırmazlar" uyarısında bulundu.

Budak, Derviş'in desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Ancak kıskançlık ve çelme takma belirtileri şimdiden farkedilmektedir" dedi. Kabine de ciddi bir revizyona gidilmesi gerektiğini belirten Budak, ortakların kamuoyuna program için taahhütte bulunması gerektiğin söyledi. Budak, değişiklikler için milletvekillerini göreve çağırdı. n Haber Merkezi / ANKARA

65 milyon adına yasalara destek oluruz

FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, Parlamento'dan birden fazla hükümet çıkabileceğini ifade ederek, "Bu hükümet istifa etmemekle ve yeni çözümler aramamakta ısrar ederse Türkiye'nin önü bir ara rejimle kesilebilir" dedi. Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yaşanan krizin "tek sorumlusunun hükümet olduğunu" belirterek, 65 milyon insan için ekonomi tasarılarına destek verebileceklerini söyledi. "Hükümetin kredibilitesi sıfıra vurmuştur" diyen Arınç, uluslararası finans çevrelerinin de hükümete güvenmediği görüşünü dile getirdi. Finans çevrelerinin Türkiye'ye para vermek için IMF ile yeni bir stand-by anlaşması imzalamak isteğini anlatan Arınç, bu çevrelerin tüm isteklerinin kabul edilmek zorunda kalınacağı, Türkiye'den, bağımsızlığına yönelik siyasi tavizler istenebileceği uyarısında bulundu. Arınç, "Bütün bunların sorumlusu bu hükümettir. Hükümet istifa etmelidir, yeni bir hükümet kurulmasına imkan vermelidir. Sayın Ecevit 'Biz hükümetten gidersek kaos olur, alternatifimiz yok' diyor. Bu demokrasiyi inkardır. Bu parlamentodan, bu hükümetten çok daha güçlü onbeş tane hükümet çıkar" dedi.

Yasalara destek

Bülent Arınç, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in istediği yasaların çıkarılmasında, "Ülkenin huzura ermesi ve krizden kurtulması için" destek olacaklarını söyledi. Arınç, şunları kaydetti: "Eğer Sayın Derviş'in 15 günde çıkarılmasını istediği 15 ayrı kanun süratle hazırlanır, Parlamento'ya getirilir, komisyonlar çalıştırılırsa, bunlara belki karşı çıkmamız gerekirken 65 milyon insan adına destek vermeye hazırız. Bu ülkenin huzura ermesi ve bu krizden çıkması için bu 15 tane yasanın çıkması gerekiyorsa Sayın Derviş gelsin, 'buna ihtiyacımız var' desin. Hem Türkiye ara rejime gitmesin diye hem parlamento sorumluluğunu yerine getirsin diye buna destek vermeye hazırız. Sayın Derviş müsterih olsun. Arkasındaki o üç tane adamcağızın desteğini bıraksın, fikirlerimizi sorsun. Millet yararına bütün düzenlemelere, 15 günde 15 kanunu çıkarmak üzere destek olacağız. Müjdeyi de biz verelim ona, Amerika'da rahat etsin."

'Bazı yasalar KHK olarak çıkacak demedim'

TBMM Başkanı Vekili Murat Sökmenoğlu, Türkiye'nin masa başı haberciliğinden vazgeçmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye, ayaküstü idare edilmemeli. Hele masa başı haberleriyle değil..." dedi. Sökmenoğlu, "Derviş'in istediği 16 yasa, kanun hükmünde kararname ile çıkacak" şeklindeki soru üzerine, "O sözler, benim ağzımdan çıkmamıştır. Çünkü, ben Türk Milleti önünde canlı yayında net bir şekilde ve hiçbir senaryoya müsait olmayan bir açıklama yaptım" diye konuştu.

 
'Lafını bile etmeyin'
Rıdvan Budak'ın demokratik sol kültürden gelmediği için bu tür açıklamalar yaptığını savunan Başbakan Ecevit, "Ara rejimin lafını bile duymak istemem" dedi.
Ara rejim 'senaryo'

'Zenginin malikanesini koruma yasası'
TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Türk Medeni Kanun Tasarısı'nın 86 maddesi daha kabul edildi. Komisyon, dün yaklaşık 2,5 saat süren çalışmalarında vesayetle ilgili düzenlemeleri kabul ederken, korunma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, ilk kez Medeni Kanun içine girdi. Türkiye'de uygulaması olmayan ancak ABD ve Avrupa ülkelerinde bulunan, mevcut tasarıda da yer alan ve "konutların, tarıma ve sanayiye elverişli taşınmazların eklentileriyle birlikte aile yurdu haline getirilmesini" öngören maddenin görüşmeleri, Komisyon'da uzun süren tartışmalara neden oldu. FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, tasarıda yer alan düzenlemenin "zenginin malikanesini korumak" için yapıldığını savundu. n ANKARA

30 Mart 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED