T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İş dünyası bastırıyor

Sanayici ve işadamları Kemal Derviş'in dış destek için hükümetten istediği 15 yasa için yaptığı çağrıya destek vererek, hükümetin yasaları en kısa zamanda çıkarmasını istediler.

Dış kaynak bulmak için hükümetten 15 yasayı 15 gün içinde çıkarmasını isteyen Bakan Kemal Derviş'e iş dünyasından destek geldi. Sanayici ve işadamları hükümetin sözü edilen yasalar konusunda elini çabuk tutmasını istediler.

Sanayinin bu gidişle erken tatile çıkacağını söyleyen İSO Başkanı Hüsamettin Kavi de Türkiye'de ekonominin 20 Şubat'tan beri durduğunu belirterek, "Devlet hesapsız, toplum da hesapsızlığın batağında" dedi.

TÜSİAD: Ankara hızlansın

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, her geçen günün Türkiye'deki krizi derinleştirdiğini belirterek, ekonomik zorlukları aşmak için kaynak arayışındaki Derviş'in programına destek çağrısında bulundu.

Özilhan, "Ankara'nın bu süreçteki tutumu, bizi ekonomik kriz üzerinde düşünmeye yönelttiği gibi, aynı zamanda siyasi bir krizle karşı karşıya olduğumuz noktasına götürüyor" dedi. Özilhan, "Ekonomideki darboğazları aşabilmek için yabancı fonların sağlanması büyük önem taşıyor. Darboğazları aşabilmek, hükümetin yeni ekonomik program çerçevesinde yasal adımları atma kararlılığına dayanıyor" ifadesini kullandı.

MESS: Yangını büyütmeyin

Kriz periyodlarının birkaç yıldan birkaç aya kadar indiğini belirten Metal Sanayicileri Sendikası Başkanı Erdoğan Karakoyunlu ise "Bugünkü ekonomik tablonun nedeni bozuk, kötü siyasi yapıdır. Bu düzeltilmez ise krizler tekrarlar" dedi. Karakoyunlu, "Yangın çıkarsa yangını söndürmeye çalışıyorlar. Bazen yangını söndürmek yerine büyütüyorlar. Derviş bir umuttur. Hükümet, Derviş'e gereken desteği mutlaka vermelidir. Yeni bir başarısızlık, önce hükümet edenleri götürür" dedi.

İTO: Körlüğü bırakın

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da koalisyonu oluşturan parti liderleri ve yetkililerinin Derviş'in beyanatları konusunda kamuoyunun huzurunda birbirini bozucu, eleştiri ve suçlamalarda bulunmalarının ekonomiyi daha da batağa sapladığını görmemek için kör olmak gerektiğini savundu. Yıldırım, "Kendi aralarında uzlaşamayanların, halktan konsensüs istemeye hakları yoktur" dedi.

Şahin: Mercedes'ten vazgeçilsin

Hükümetin hatta muhalefetin Devlet Bakanı Kemal Derviş'i desteklemesi gerektiğini ifade eden Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de şunları kaydetti: "Bakanlıktakiler Mercedessiz gitsinler veya işadamları çıksınlar desinler ki: ben yatımı satıyorum. Esas sıkıntıyı dar gelirli insanlar çekiyor ve bu insanlara bu olayı destekleyin demekte zorlanıyoruz."

Yasaların siyasi çekişme olmasa da çıkmasının mümkün olmadığını kaydederek Ecevit'e katıldığını ifade eden Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün: "Derviş kaynak bulamadı. İç kaynaklara dönülecek yine. 15 yasa bizim için çok fazla önemli değil" dedi.


 
Yasalar hemen çıkarılsın
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Refik Baydur, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in tuttuğu yol ve uyguladığı yöntemin doğru olduğunu ifade ederek, "Doğruları desteklemek zorundayız" dedi.

Avrupa Derviş'e yüz vermedi
Türkiye'de iş dünyasının ve toplumsal kesimlerin desteğini alan Kemal Derviş Avrupa'dan eli boş döndü. Derviş'in 'sözde Ermeni katliamı'nı kabul eden Fransa'ya uğraması ise manidar bulundu.

Dolar uçuyor
Merkez, dövize müdahale etti. Hisse senetleri yüzde 5,98 değer kaybetti. Dolar 1 milyon 200 bin lirayı görürken, bono faizleri 11 puan yükseldi.


Zamlar maaşları buharlaştırdı
Şubat krizinden sonra meydana gelen zamlar karşısında ücretli kesimin maaşları erimeye devam ediyor. Ücretli kesimin geliri enflasyon karşısında yüzde 45, devalüasyon ve zamlar karşısında da yüzde 65 oranında eridi. Şubat krizinden sonra telefona yüzde 24, tüpgaza yüzde 37, benzine yüzde 17, alüminyuma yüzde 53, şekere yüzde 42, çaya yüzde 20 ve kalorifer yakıtına da yüzde 20 artış yapıldı. 19 Şubat krizinin ardından yaşanan yüzde 35'lik devalüasyon son olarak Ocak 2001'de maaşlarına yüzde 10 zam yapılan memurların iki ayda maaşlarından dolar bazında yüzde 52 kaybetmelerine neden oldu. Gözünü 6 altı ayda bir yapılan zam ayarlamasına çeviren, iki yıldan bu yana uygulanan ve 19 Şubatla birlikte iflas eden IMF destekli hükümetin ekonomik istikrar programı nedeniyle asgari geçim sınırının altında maaş almaya başlayan memurlar, son olarak yaşanan krizde maaşlarının dolar bazında yüzde 52'sini kaybetti.
30 Mart 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED