|
|
Türkiye sosyal ve Ekonomik Etüdler Vakfı (TESEV)Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker, ifade hürriyeti ksıtlayarak insanları susturmanın ve belirli bir yöne yönlendirmenin mümkün olmadığını söyledi. Paker "Newton'un fizikte koyduğu kurallar tartışılıyor. Fizikte bile mutlak doğru kurallar yokken sosyal olayları ve insanı nasıl kalıplara sokabilirsiniz "dedi. Liberal Düşünce Topluluğu tarafından Armada Otel'de düzenlenen Düşünce ve İfade Özgürlüğü konulu ulusal sempozyumun akşam yemeğinde bir konuşma yapan Paker, ifade hürriyeti ve Türkiye'nin geleceğini anlattı. Paker, "Bilim tarihi tartışılmaz doğru kabul edilenlerin yıkılmanın ürünüdür. Artık fizikte Newton'un kuralları tartışılmaya başlandı. Hal böyleyken nasıl olur da sosyal olayları ve insanları belirli kalıplara sokabileceğini zannedersiniz" diye konuştu.
Fikir suçluları saygı gördü
Paker, tarih boyunca fikir hürriyeti için insanların hapislere girdiklerini, özgürlükreni ve hayatlarını feda ettiklerini belirterek "Bu insanlar toplum tarafından saygı görmüş, fikirlere özgürlük tanımayanlar ise alçaklıkla suçlanmıştır" dedi. Hakim merkezi otoritenin fikirlerin statükoyu değiştirmesinden ve sosyal olaylara neden olmasından kortuğuna ifade eden Paker, "Sosyal olaylar kendi iç dinamikleriyle değişme kıvamına gelmeden sadece fikirle bir şey olmaz" diye konuştu. Değişimin ancak açık ve demokratik rejimlerde mumkun olduğuna dikkat çeken Paker, "Değişim toplumun temel hayatiyetidir. 312. maddeye sebep olarak gösteriler silahlı ayaklanmayı ve ırkçılığı teşvik etme filini ben kabul etmiyorum. Bu maddenin ardındaki nedenlerin ideolojik olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. Paker, dinleyicilerden birinin TÜSİAD raporuna ilişkin olarak sorduğu "28 Şubat sürecinde gündeme gelen raporlar ile TÜSİAD, önünü açabilmek için İmam Hatipler'i mi kurban etti?" şeklindeki soruya ise "TÜSİAD raporlarının tek muhatabı benim. TÜSİAD'ın homojen bir yapısı vardır. 'Tüm partiler Atatürk ilkelerine uymak mecburiyetindedir' deniliyor. Ancak hukukta Atatürk illkelerinin ne olduğu belli değil. 'Atatürk ilkelerine uygun parti' denilmesinin başta hukuken bir hatası var. Bütün partiler aynı ilkelere uyarsa o zaman parti mi olur" dedi.
RTÜK AB ilkelerine aykırı
İngiltere Leeds Üniversitesi, Siber Haklar ve Siber Özgürlükler Direktörü Yaman Akdeniz de yaptığı konuşmada, TBMM'den geçen RTÜK Yasası'nın, üzerinde çalışılmadan ve tartışılmadan hazırlandığını kaydetti. Halkın seçtiği milletvekillerinin böyle bir yasaya imza atarak, halka karşı sorumluluklarını ihlal ettiğini vurgulayan Akdeniz, "Bu tür tasarılarda kamuoyu desteği aranmalı ancak mevcut yasada maalesef bu yok. AB'ye tam üyelik sürecinde olan Türkiye'de bu tür yasalar AB normları ile uyum sağlamalı. Ancak üzerinde hiç çalışılmadığı için yapılan iş AB ile ters düşüyor" yorumunu yaptı. Demokratik bir toplum yapısında bu tür kanunlar görüşülürken herkesin görüşünün alınması gerektiğinin de altını çizen Akdeniz, "Cumhurbaşkanı'nın bu tasarıyı geri göndereceğini umut ediyorum" diye konuştu.
Gazetemiz yazarı Kürşat Bumin ise, RTÜK Yasası ile büyük medyanın hükümete 4. ortak olarak alındığını kaydetti. n Recep YETER
|
|