T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

DPT'nin faiz itirafı

Düyun-u Umumiye zamanında borç faizlerinin yüzde 55 olduğunu belirten DPT Müsteşarı İzmirlioğlu, "Bugün borç faizi vergi gelirlerinin yüzde 80'ini götürüyor" dedi.

Türkiye'nin içine düştüğü borç kıskacının ürkütücü boyutlara ulaştığını itiraf eden Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, iç ve dış borç sorununa değinerek, "borç faizi vergi gelirlerinin yüzde 80'ini götürüyor, Düyun-u Umumiye zamanında bu oran yüzde 55 idi, şimdi bundan kurtulmaya çalışıyoruz" dedi.

DPT Müsteşarı İzmirlioğlu başkanlığındaki DPT heyeti Ardahan'a gelerek kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı bir toplantıda Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Ardahan'taki yatırımlar hakkında bilgi verdi, ilin sorunlarını dinledi. Burada konuşan İzmirlioğlu, Türkiye'nin gayri safi milli hasıla (GSMH) açısından 19. sırada yer aldığını, ancak, kişi başına gelirde daha gerilere düştüğünü hatırlattı.

GSMH'nin dağıtılmasında adaletin önemine dikkat çeken İzmirlioğlu, bunun için yaptıkları planlara gelir dağılımının adilleştirilmesi yolunda maddeler koyduklarını belirtti.

8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın hedeflerinden birinin bölgelerarası gelişim farklılıklarını azaltmak olduğuna işaret eden İzmirlioğlu, bu amaçla, geçen sonbaharda DPT uzmanlarının illere giderek taramalar yaptıklarını, ardından da, DPT heyetinin buralara gelerek sorunları yerinde incelediğini kaydetti.

Türkiye'nin yüzde 7'lik kalkınma hızıyla yüzde 5'lik enflasyonu gerçekleştirdiği dönemlerde dış borcun GSMH'ye oranının yüzde 1-1.5 düzeyinde olduğunu hatırlatan İzmirlioğlu, şöyle devam etti:

"Bugün maalesef, GSMH'nın yüzde 60'larını geçen bir borç miktarına sahibiz, son 15-20 yıldır yapılan yanlışlardan dolayı yüksek enflasyonla kalkınma düşüncesi nedeniyle, dış borç oranı bu düzeylere çıkmıştır. Osmanlı döneminde Düyun-u Umumiye zamamında bu oranlar yoktu. Borç faizi vergi gelirlerinin yüzde 80'ini götürüyor. Düyun-u Umumiye zamanında bu oran yüzde 55 idi, şimdi bundan kurtulmaya çalışıyoruz, işte istikrar programı bunun için ortaya kondu.''

Kimin hakimiyeti kaybolmuş

Türkiye'nin en önemli hedeflerinden birinin Avrupa Birliği'ne (AB) girmek olduğuna işaret eden İzmirlioğlu, AB'ye girişle birlikte hakimiyetin kaybedileceği yönündeki eleştirilere karşılık. "kim girmiş de, hakimiyeti hakkı kaybolmuş'' dedi. İzmirlioğlu, Türkiye'nin AB'ye üyelikten önce kendisini güçlendireceğini, doğal ve beşeri kaynakları yerli yerinde kullanacağını sözlerine ekledi. DPT heyeti 12 Haziran'a kadar Artvin, Rize ve Trabzon'a giderek geniş katılımlı toplantılar düzenleyecek.

 
Esnaf programda yok ama cezaevlerinde var
Aygün, "Reel sektör ekonomik programda yok, cezaevinde, icrada, mali poliste var. Yakında kendimize tüccar hapishanesi açacağız'' dedi.
Emlakbank'ı IMF'yle görüşelim
Hükümetin IMF'ye birtakım sözler verdiğini ve bunların yerine getirileceğini kaydeden Bakan Bal, ancak Emlakbank konusunun tekrar görüşülmesi gerektiğini belirtti
Piyasalara 'baba' fırsat
Önümüzdeki hafta sonunda kutlanacak olan Babalar Günü piyasaları canlandırdı. Firmalar, ekonomik durgunluğu özel günlere has ürünlerle aşmaya çalışıyorlar.
Memur emeklisine de yüzde 5 zam
Devlet memurları ve sözleşmelilerin yanısıra memur emekli maaşları da 15 Haziran'dan geçerli olmak üzere yüzde 5 oranında zamlandı. Yeni düzenleme ile Genel Müdürün emekli maaşı 1 milyar 21 milyon 280 bin liradan 1 milyar 73 milyon 460 bin liraya yükseldi. Tabanda 7'nin 9'undan maaş alan bir emeklinin 199 milyon 470 bin lira olan emekli maaşı da 209 milyon 760 bin liraya çıktı. Emekli Sandığı, kurumdan aylık alan emekli, dul ve yetimlere zamdan kaynaklanan farkları, belirleyeceği tarihten itibaren ödeyecek.
10 Haziran 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED