T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Tarih yol gösterecek'

MHP lideri Bahçeli, sorunların tarihî şuurla değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Kıbrıs meselesinden yeniden yapılanmaya kadar tarihin yol göstericiliğine ihtiyaç bulunmaktadır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Ciddi bir tarih birikimine ve kapsamlı bir tarih şuuruna sahip olmadan milli meseleleri ve hedefleri değerlendirmek Türkiye açısından iyi getirmeyecektir. Kıbrıs meselesinden, yeniden yapılanma çabalarına kadar pekçok alanda bu şuur ve birikimlerin yol göstericiliğine ihtiyaç bulunmaktadır" dedi. Bahçeli, Bilecik'in Söğüt İlçesi'nde bu yıl 720'ncisi düzenlenen "Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri"nde yaptığı konuşmada, Ertuğrul Gazi'nin Anadolu'da Türk birliğinin tesisi ve kardeş kavgalarına son vermenin zaruriyetini çok iyi bildiğini belirterek, bu çerçevede kendisi, oğlu Osman Gazi ve torunlarının yönlerini hep batıya çevirerek öncelikle kardeş kavgalarından uzak kalmayı tercih ettiklerini vurguladı.

Tarih iyi değerlendirilmeli

Bahçeli, tarihin sadece bir toplumun geçmişinin anlatımı değil, içinde hem bugünü hem de yarına kalacak unsurları taşıyan birikim olduğuna değinerek, çağın gidişatını anlayabilmek, problemleri tahlil edebilmek ve gerekli dersleri çıkarabilmek açısından, tarihin değerlendirilmesinin daha büyük önem arzedeceğini söyledi. Bahçeli, şöyle konuştu: "Son yüzyıla kadar, zamanın ileri kurum ve yöntemlerini kullanan adalet ve hoşgörüyü toplumsal hayatta egemen kılmaya çalışan devletin, bu değerler ve kurumlarda meydana gelen bozulma ve çözülmeyle birlikte çöküşe geçtiğini sonrasında da düştüğünü görmekteyiz. Atar damar durumundaki sorumlu yönetim ve adalet anlayışın çalıştığı durumlarda, devletin kalbi ve beyni konumundaki kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanmış, devlet ve milllet gövdesinin diriliği ve sıhhati tesis edilmiştir. Damarın sıkıştığı zamanlarda milletin devlete olan güveni sarsılmıştır."

Osmanlı'dan cumhuriyete

Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin de Osmanlı Devleti'nden sonraki yeniden dirilişi ifade ettiğini anlatan Bahçeli, "Tabiidir ki, bu yeni oluşumun eskiye göre farklı siyasi ve hukuki çerçevesi vardır. Ancak, devletler ve milletler arasındaki mücadele ve yarış açısından düşünüldüğünde, stratejik ilişkiler bağlamında değişen bir şey olmadığı farkedilecektir. Geçmişte Osmanlı ile olan ilişkilerini 'Şark Meselesi' ekseninde değerlendirenlerin bugün de Türkiye'ye benzer muamemelerde bulunmaya çalıştıkları görünmektedir. Ciddi bir tarih birikimine ve kapsamlı bir tarih şuruna sahip olmadan milli meseleleri değerlendirmek Türkiye açısından iyi getirmeyecektir" dedi.

Bahçeli şenlik yürüyüşü yaptı

MHP lideri Bahçeli, Devlet Bakanları Faruk Bal ve Şuayip Üşenmez, Kültür Bakanı İstemihan Talay ile birlikte, değişik bölgelerden gelen yörüklerle mehtaran bölüğü eşliğinde Ertuğrul Gazi Türbesi'ne kadar yürüdü. Ertuğrul Gazi'nin kabri başında dua eden Bahçeli, türbenin hatıra defterini de imzaladı. Bahçeli, deftere şunları yazdı: "Osmanlı Cihan Devleti'nin 700. kuruluş yıl dönümünde Ertuğrul Gazi hazretlerinin manevi huzurlarına ülkenin her köşesinden akın akın gelindiği anlamlı bir gündeyiz. Ertuğrul Gazi hazretlerini ve Osmanlı Cihan Devleti'ni 700 yıl yaşatan evlatları ve torunlarını bir kez daha rahmet minnet ve şükranla anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ebed, müddet ve ruhu yaşatmaya kararlıyız." Devlet Bahçeli ve beraberindekiler daha sonra şenlik programının yapılacağı tören alanına geçti.

 
İktidar 'felaket' uyumlu
Türkiye'nin yolsuzluklarla örülü tablosundan DSP, MHP ve ANAP iktidarının sorumlu olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şener, "Bu uyum ülkeyi felakete götürüyor" dedi.
SP'den 'özgür anayasa'
SP, özgür bir anayasa için önergeler hazırlıyor. MGK'nın görev alanı daraltılırken, darbecilere yargı yolunun açılması ve 'odak'a somut kriter aranması istendi.
Hükümet sürekli düşük yapıyor
Hükümetin bakan değiştirerek yoluna devam edemeyeceğini belirten DYP'li Ekinci, "Hükümet demokratik bir eylem yapıp istifa etmeli" dedi.
CHP 78. yaşını kutladı
CHP, kuruluşunun 78. yılını il ve ilçe teşkilatlarında kutladı. Anıtkabir'i ziyaret eden CHP lideri Baykal, sorumluluk almaya hazır olduklarını bildirdi
'Yanlış düzeni değiştirmek için yola çıktık'
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, "değişmek için değil, Türkiye'deki yanlış düzeni değiştirmek için yola çıktıklarını" söyledi. Kutan, partisinin Gölcük İlçe Teşkilatı'nın açılışında yaptığı konuşmada, FP'nin kapatılması konusunda hukukçuların "siyasi bir karar" nitelemesinde bulunduklarını ifade etti. Kutan, "FP kapatıldı, ancak biz yılgınlığa düşemezdik. Yepyeni bir parti kurduk ve 70 ilde teşkilatımızı oluşturduk. Ülke, iyi yönetilemiyor. Biz, değişmek için değil, Türkiye'deki yanlış düzeni değiştirmek için yola çıktık" dedi. Gölcük İlçe ve Değirmendere Belde Teşkilatı açılışlarının ardından Karşıyaka Beldesi'ndeki Mudurnu Tesisleri'nde kısa süre dinlenen Kutan, gazetecilerin sorularına da cevap verdi. Kutan, "Garih cinayeti sonrası gelişmelere ne diyorsunuz?" sorusunu, "Garih cinayetinde, İçişleri Bakanlığı icraatları tam bir fiyasko. Her yanlışın bir karşılığı olmalı ve Bakan istifa etmeliydi" diye yanıtladı.

10 Eylül 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED