|
|
Amerikan Ulusal Savunma Konseyi Vakfı (NDCF), 11 Eylül saldırılarını yılın en tehlikeli çatışması olarak nitelerken, bu yıl dünyada çatışmaların geçen yıla göre azaldığını bildirdi. NDCF, Türkiye'yi de içeren 193 ülkeyi değerlendirdiği raporunda, bu yıl 59 ülkede ciddi çatışmalar meydana geldiğini belirtirken, bunları ayrılıkçı ve etnik şiddet, politik savaş, uyuşturucu trafiği, dini kargaşa olarak özetledi. Geçen yıla göre rapordan 20 ülkenin çıkarıldığı ve çatışmaların sayısının azaldığı da belirtildi. Raporun Türkiye bölümünde, PKK terörünün devam ettiği, yeraltı militan grupların faaliyet gösterdiği, hapishane ayaklanmalarının ve bununla bağlantılı gösterilerin düzenlendiği, terör bombalamalarının olduğu kaydedildi. 11 Eylül saldırılarından sonra, çatışma riski olan ülkeler listesine ABD de eklendi. 11 Eylül, yılın en büyük ve en tehlikeli çatışması olarak gösterildi. Sağ eğilimli NDCF, dünya çapındaki tehlikeli durumlara dikkati çekmek ve ABD ordusunun buna karşı vereceği cevabı şekillendirmede yardımcı olmak için raporlar hazırlıyor. Kuruluş, 10 ülkeyi, gelecek yılın en tehlikeli çatışma bölgeleri olarak niteledi. Bu ülkelerin arasında Somali en başta gelirken, Irak, Burma, Kongo, Pakistan, Afganistan, Burundi, Sudan, Komoros ve Sierra Leone de yer aldı. NDCF, geçen yılki raporunda Afganistan'ı, en tehlikeli bölge ilan etmişti.
Malezya, Pakistan, Özbekistan...
Yılın tehlikeli çatışma bölgelerinin başında, Afganistan geldi. Somali bölümünde, "olası terör yuvası" nitelemesi kullanılırken, Irak bölümünde ABD uçaklarının düzenleği bombalamalara yer verildi. Rusya'nın ise Çeçenistan'ı işgal çabaları raporda yer aldı.
Diğer çatışma bölgeleri arasında Cezayir, Angola, Bangladeş, Bolivya, Brundi, Kamerun, Çin, Kolombiya, Gürcistan, Haiti, Hindistan, Endonezya, İsrail, Kosova, Lübnan, Makedonya, Malezya, Pakistan, Filipinler, İspanya, Tayland, İngiltere, Özbekistan, Yugoslavya ve Yemen de bulunuyor.
|
|