T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Ortaklar uzlaşma arıyor

Siyasi partiler ve seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler konusunda ortaklar anlaşırsa konu Meclis gündemine gelecek.

Ramazan Bayramı'nın ardından siyasetin ve Meclis'in gündemine seçimin oturacağı belirtiliyor. Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin öncelikle koalisyon ortaklarının ardından Meclis'in gündemine getirilmesi bekleniyor. Hükümet ortakları arasında seçim ittifakı, tercih sistemi ve barajın indirilmesi konusunda görüş ayrılıkları yer alıyor. Anayasa değişikliğinin ardından uyum yasalarının da Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. Meclis'in gündeminde Tütün ve İhale Kanunu da bulunuyor.

Önce ortaklar anlaşacak

Ramazan Bayramı'nın ardından koalisyon ortakları Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri gündeme getirecekler. DSP, MHP ve ANAP kendi aralarında bu kanunlarda yapılacak değişiklik konusunda uzlaşma arayacaklar. Ortakların kendi aralarında uzlaşma sağlamalarının ardından muhalefet partilerinin de desteğini isteyecekleri belirtiliyor. Anayasa'da yapılan değişiklikle Seçim Kanunu'nda yapılan değişikliğin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağının düzenlenmesine rağmen pakete eklenen geçici madde ile ilk seçimlerin istisna tutulması nedeniyle kanunda yapılacak değişikliğin ardından seçimin gündeme geleceği belirtiliyor.

Koalisyonda görüş ayrılıkları

Koalisyon ortakları arasında seçim ittifakı, tercih sistemi ve baraj konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor. DSP ve ANAP seçim ittifakına imkan tanınmasını isterken, MHP ise buna karşı çıkıyor. ANAP'ın tercih sistemini savunmasına rağmen MHP ile DSP tercih sistemine karşı çıkıyor. ANAP ve DSP'nin seçim barajının yüzde 10'dan aşağı çekilmesini savunmasına rağmen MHP buna karşı çıkıyor. Hükümet ortakları arasında olduğu gibi muhalefet partileri arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. DYP, tercih sistemini savunurken seçim itifakı ve barajın indirilmesine karşı çıkıyor. AK Parti ise tercih sistemi ve seçim ittifakını savunmasına rağmen barajın indirilmesine karşı çıkıyor. Saadet Partisi de seçim ittifakını savunmasına rağmen tercih sistemine ve barajın indirilmesine karşı.

 
Konuşacak çok şey var
Başbakan Ecevit'in ABD ziyareti öncesi bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boucher, Türkiye ile konuşacak pekçok konu olduğunu belirterek, "Ortadoğu'da Türk hükümetiyle üzerinde çalıştığımız konular var" dedi.
'Türkiye Afrikalılaştı' Türkiye'de insanların açlıktan öldüğünün doktor raporlarıyla tescillendiğini belirten SP lideri Kutan, "Hükümet ortakları halk arasına artık çıkamıyor" dedi.
Çare yok... Sandık gelecek
Türk: 'Pontus devleti' evham
Pontus iddialarını eleştiren Adalet Bakanı Türk, "Pontus Rum devletini diriltmeye kimin gücü yeter?" diye sordu.
'İlk seçimde iktidarız'

DIŞİŞLERİ BAKANI CEM YURDA DÖNDÜ
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Afganistan ve Pakistan'ı kapsayan gezisini tamamlayarak Ankara'ya döndü. Ziyaretinin birinci gününde Pakistan'da temaslarda bulunan ve bu çerçevede Pakistan Dışişleri Bakanı Abdül Settar ile bir çalışma yemeği yiyen Cem, ziyaretinin ikinci gününde Kabil'e geçerek, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'nin açılışına da katılmıştı. Cem, Esenboğa Havaalanı'nda herhangi bir açıklamada yapmadı.

19 Aralık 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED