Şehit Muhammed Ambar, askerliğini Güneydoğu’da teröristlerle mücadele ederek yaptı. Darbe girişimi gecesi hiç düşünmeden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne giden Ambar, FETÖ teröristlerine karşı da direndi. Olay gecesi herkesi arayarak, “Ne duruyorsunuz, dışarı çıksanıza” diyen Ambar, evden çıktıktan sonra ailesiyle bir daha görüşemedi.
39 yaşındaki Rizeli esnaf Muhammed Ambar, evli ve 2 çocuk babasıydı. Bakırköy İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Ambar’ın, doğaya, doğa gezilerine, fotoğraf çekmeye özel bir ilgisi vardı. Karadeniz’in yemyeşil yaylarında çocukluğunu geçiren Ambar, Ağustos ayında yine Rize’ye yaylaya gitmek istiyordu.
Şehit Esma Biltaci’nin adını kızına vermişti
15 Temmuz girişimini Beylerbeyi Polisevi’nde görevli yeğeninden öğrenen Ambar, ilk olarak arkadaşlarını aradı ve ailesinin ısrarlarına rağmen meydanlara koştu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne giden Ambar’ı defalarca telefonla arayan ailesi ondan bir daha haber alamadı. Aileye acı haberi komşuları verdi. Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne giden Ambar’ın yakınları, Muhammed Ambar’ın çoktan şehit olduğunu öğrendi.
7 yaşında bir oğlu ve 2,5 yaşında bir kızı olan Şehit Muhammed Ambar, Mısır Rabia Meydanı’nda şehit edilen İhvan liderlerinden Muhammed Biltaci’nin kızı Esma’nın adını kendi kızına vermişti.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 3 yerinden vurularak şehit olan Muhammed Ambar'ın cenazesi 17 Temmuz 2016 Pazar günü ikindi namazını müteakip, Şirinevler Ulu Camii'nden kaldırıldı. Şehit Muhammed Ambar’ın ismi, memleketi Rize Çayeli’nde bir imam hatip ortaokuluna, mezun olduğu İstanbul Bakırköy’de bir kız Anadolu imam hatip lisesine verildi