Altındağ Belediyesi çalışanı memur Şehit Celalettin İbiş, 53 yaşında ve 4 çocuk babasıydı. AK Parti ilçe yönetiminde de görevli olan İbiş, 15 Temmuz akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine partideki arkadaşlarıyla beraber dışarı çıktı. Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne gelen İbiş, halkın üzerine yürüdüğü bir askeri kurtarırken, başka bir darbeci asker tarafından sırtından vuruldu. Celalettin İbiş, olay yerinde şehit oldu.
Helikopter ateşinden kurtuldu keskin nişancı sırtından vurdu
15 Temmuz akşamı mesaide olan Celalettin İbiş, mesai sonrası görevli olduğu AK Parti ilçe binasına gitti. Buradaki arkadaşlarıyla birlikte darbeci askerlere karşı mücadele etmek için önce Ulus’a, sonra Kızılay’a giden ve Oğlu Yasin İbiş’e tankı ele geçirdiklerini anlatan İbiş, en son konuşmalarında ise Genelkurmay Başkanlığı’nın önünde olduğunu bildirdi.
Babasının Genelkurmay Başkanlığı’nın önünde bir askeri koruduğunu ve kulübeye sokarak askere su verdiğini söyleyen Yasin İbiş, bir anda helikopterin gelerek babasının önünde durduğu kulübe kapısını taradığını anlattı. Helikopter ateşinden kurtulan babasının bir sonraki ateşte keskin nişancılar tarafından sırtından vurulduğunu ifade eden Yasin İbiş, etraftaki insanların babasına müdahale etmek istediğini fakat darbeci hainlerin buna izin vermediğini kaydetti. Eşiyle en son konuşmasında, “Dışarısı çok kötü, çocuklar sana emanet” diyen Şehit Celalettin İbiş, olay yerinde hayatını kaybetti. AK Parti ilçe binasından çıkarken arkadaşlarına, “Dışarıda savaş var abdest alalım öyle çıkalım muhtemelen şehit olacağız ya da gazi olacağız” diyen İbiş, olaydan 1 ay önce Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret etmişti.
‘Vatansız kalmamak için babasız kaldım’
Darbe girişimi sırasında Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda olduğunu belirten şehidin diğer oğlu Çağrı İbiş, “Babam da demokrasi mücadelesi için Genelkurmay Başkanlığı önündeydi. Kendisiyle telefonda birkaç defa görüştüm. Birisinde ‘Baba eve git’ dedim. Tam konuşurken silah sesleri, bomba sesleri geldi. ‘Allah’ diyenleri duydum. Telefon kapandı ama elim ayağım titredi. Birkaç dakika sonra ağlayarak tekrar babamı aradım. Babam yine ‘Oğlum bomba düştü yanımıza, taradılar ama iyiyim’ dedi kapattı. Ben vatansız kalmamak için babasız kaldım” dedi. Çağrı İbiş, babasıyla son konuşmasından 15 dakika sonra babasının vurulduğunu ve şehadete kavuştuğunu anlattı.
Çağrı İbiş’in “Ben vatansız kalmamak için babasız kaldım” sözleri afiş haline getirerek AK Parti Yozgat İl Başkanlığı binasına asıldı.
'Ahmet ben vuruldum...'
Celalettin İbiş şehit olduğunda yanında bulunan arkadaşı Ahmet Arık ise Yeni Şafak’a o gece yaşananları şöyle anlattı: “Genelkurmay çatısındaki keskin nişancılar halkı hedef alarak ateş etti. Celalettin ile kafa kafaya vererek yere yattık. 2 dakika sonra Celalettin, elindeki kanı göstererek, 'Ahmet ben vuruldum' dedi. Bu son sözü oldu. Yardım istedim. Biz Celalettin'e yardım ederken helikopterle bizi de taradılar ve ayağımdan vuruldum. Daha sonra yardım eden arkadaş karnından vurulduğunu fark etmeden bizi ambulansa bindirmiş. Üstündeki kanı bizim kanımız zannetmiş, üstüne bakmış ki vurulduğunu o zaman görüyor. Kader birliğim olan can dostum Celalettin son nefesini yanımda verdi. Biz o gün oraya ölmeye gittik. F-16'lar kalabalığı dağıtmak için halkın çok yakınından geçiyordu ki sıcaklığını bile hissediyorduk. Bazı arkadaşların kulak zarı patlamış ama fark etmemişler. O gün oraya Cenab-ı Allah'ın verdiği o imanla gittik. Bu ülke İslam'ın sancaktarlığını yapıyor."
Celalettin İbiş'in cenazesi Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi.
Şehidin ismi, görev yaptığı Ankara Altındağ’da bir ilkokula verildi.