Askerlik düşecek mi? Zorunlu askerlik süresi kısalıyor mu? İşte merak edilen bu soruların yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yapılacak değişiklikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yüzbinlerce kişinin beklediği zorunlu askerlik süresi ile ilgili tüm detayları buradan öğrenebilirsiniz.
kısalıyor mu? Son dönemde yaşanan darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) yeni düzenlemelerde gündeme gelmeye başladı. Özellikle
ile ilgili durum binlerce gencin heyecanla beklediği bir konu. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yaptığı son açıklamalarda Zorunlu Askerlik süresinin kısalacağı konusunda çalışmaların başlayacağını bildirdi. Kademeli olarak düşecek olan zorunlu askerlik ile ilgili henüz netleşmiş bir durum olmamasına karşın bir süre önce başlayan profesyonel askerlik kapsamının geliştirilmesi bekleniyor. Bakan Işık'ın açıklamalarını ve askerlik süresi ile ilgili son gelişmeleri yenisafak.com'dan takip edebilirsiniz.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Türk Silahlı Kuvvetleri'nde gidilen yeni yapılanmaya ilişkin önemli bilgiler verdi. Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanına, kuvvet komutanlıkları, Milli
Savunma Bakanlığı
'na bağlanacak. Milli Savunma Bakanlığı tümüyle sivilleşecek.
Asker
i liseler kapatılacak. Zorunlu askerlik süresi kısaltılacak.
FETÖ'cü hainler darbe girişimi sonrasında Türk silahlı Kuvvetlerinde yapının tamamen değiştirilmesi için çalışmalar sonucu bu değişiklikler yapılacak...
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapı değişecek, Milli
Savunma Bakanlığı
sivilleşecek. Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet, Türkiye'de darbe dönemlerinin tamamen bitirmek için harekete geçti. Önemli radikal kararlar alınacak. Ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanı. Ama Anayasa, "Genelkurmay Başkanı Başbakan'a karşı sorumludur" hükmü var.
İşte en başta Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığına bağlanması gündemde. Genelkurmay dışında MİT Müsteşarlığı'nın Külliye'ye bağlanması planlamalar arasında. Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı'na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek. Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak.
Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak. Silahlı kuvvetlerin subay astsubay personel talebi, bunların hangi koşullarda alınacağı ve eğitimleri gibi konularda bakanlık sorumlu olacak. Tabi Milli Savunma Bakanlığı da sivilleşecek. En başta Genelkurmay yerleşkesinin içinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, başka bir binaya taşınacak. Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak.
FETÖ'nün yuvası haline gelen
asker
i liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.
Bu arada emekliliğe sevk edilmesi beklenen 85, 86, 87 ve 88'nci dönem harp okulu mezunları için çıkarılan yasa iptal edildi. FETÖ'nün hedefindeki bu subaylar görevlerine devam edecek. Bu kapsamdaki albaylardan önemli miktarda isim son şura da generalliğe yükseltildi.
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde kayıp ya da kullanılamaz halde uçak ve helikopter bulunmadığını bildiren Işık, kendisinin eski özel kalemi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığında firari askerlerin olduğunu açıkladı.
FETÖ'nün oldukça karmaşık bir yapı olduğuna, bir astsubaya "paşa" lakabının takıldığına ve üst düzey bazı askerlerin bu kişinden emir aldığına dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:
"Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri açısından ölümcül tehlikede bir durum. Bu yapının bir an önce kökünün kazınması, temizlenmesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin beka meselesidir. Darbecilerin yayınladığı liste bize ciddi ipuçları verdi. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeneral ile üç tuğgeneral ve tuğamiralin yönettiğini biliyoruz. Tuhaf olan şu, Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a, 'Akıncı Üssü'nde ne işin var?' diye sorduklarında, 'Ben bu Akıncı Üssü'nü çok merak ediyordum, görmeye geldim' diyor. Bunlar asker elbisesi giymişler. Türk askerinin üniformalarını giymişler. Bunların ihanet derecesi en üst noktada. İnşallah en kısa sürede bunların hepsini temizleyip, orduyu bu hastalıktan kurtaracağız."
Hava Kuvvetleri Komutanlığında pilot açığı olup olmadığının ve varsa nasıl kapatılacağının sorulması üzerine Işık, şu yanıtı verdi:
"Bunu özellikle Hava Kuvvetleri Komutanımız ile de konuştuk. Evet ihraç edilen pilotlar var ama bir zaafın oluşmayacağını öngörüyoruz. Bize gelen mesajlardan, daha önce bunların zulmü sebebiyle ordudan ayrılan ama orduya dönmek isteyen pilotlarımız da var. Bunlar da önemli. Dolayısıyla Hava Kuvvetlerimiz zaaf yaşamayacak. Bununla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığımız gerekli çalışmaları yürütüyor, gerekli tedbirler alınıyor ve alınacak. Bununla birlikte istifa edip sivilde çalışan pilotlarımızdan dönmek isteyenler var. Sivilde daha yüksek maaş alıyor olmalarına rağmen, 'Hiçbir şey istemiyoruz, bize ihtiyaç varsa hemen dönelim' diyen pilotlarımız var. Kimse merak etmesin, bu konuda bir zaaf oluşmadı."
Bakan Işık, FETÖ'cü askerlerin baskıları sonucu ordudan ayrılmak zorunda kalanların durumunun ne olacağı ve bu kişilerin ödediği tazminatlarla ilgili bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, şunları kaydetti:
"Bu konuda bir çalışmayı tamamladık. Bugün Sayın Başbakanımıza sunacağız. Bununla ilgili birkaç alternatifli çalışmamız var. O arkadaşlarımızın sorunlarını çözecek bir düzenleme hazırladık. Geri dönmeleriyle ilgili şöyle bir çalışmamız var, mesela bunlar pilotluğa çok önem vermişler ve kendi yapılarından olmayan pilotları daha çok sağlık muayenesiyle elemişler. GATA'da maalesef bir yapı oluşturmuşlar. Eften püften gerekçelerle gönderilenlere geri dönüş hakkı getirecek bir düzenleme hazırladık. Askeri öğrencilikten atılanların, tazminatlar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz, bununla ilgili de bir çalışma yaptık. Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz, onun onayından sonra açıklayacağız inşallah."
Cumhurbaşkanı Muhafız Alayının yerine getirilecek yapının kimlerden oluşacağıyla ilgili çalışmanın devam ettiğini bildiren Işık, "Yaverlik uygulaması kaldırılacak mı?" sorusuna, "Sayın Cumhurbaşkanımız yaver kullanmak istemiyor. Onu biliyoruz. Bazen askeri törenlerde yavere ihtiyaç oluyordu. Yoksa sivilde bizim yaverle ne işimiz var? Bana göre asker kendi işine odaklansın. Bu noktayı bir daha değerlendireceğiz. Yaver olsun mu olmasın mı noktasına gelemedik, çünkü daha öncelikli konulara çalışıyoruz." cevabını verdi.
Işık, yeni yapılanma sürecinde Milli Savunma Bakanlığının yeni bir binaya ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, görevden alınan personellerle ilgili de hassas davranmaya çalıştıklarını bildirdi.
Akın Öztürk ile ilgili kendisinin ulaştığı bilgiler ile gözaltı görüntüleri arasında bir çelişki gördüğünü dile getiren Işık, "Ben görüntülere de Akın Öztürk'ün ifadelerine de onunla ilgili ifadelere de hep şüpheyle yaklaştım. Zaten bu işin çözümünde kilit isimlerden birinin Akın Öztürk olduğunu düşünüyorum. Yargının bu konuyu bütün yönleriyle açığa çıkartacağına inanıyorum." dedi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir tasfiyenin yapılacak olması ve yüksek yargı mensuplarının görevden alınacak olmasının darbe girişimini erkene aldığına dikkati çeken Işık, şu bilgileri verdi:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın ilk günden itibaren ciddi bir kararlılığı var. Bu Şura'da bu tasfiyenin yapılacağını bunlar öğrendiler. Biliyorsunuz Genelkurmayın kılcal damarlarına kadar girmişler. Sivil unsurları var, yargı unsuru var. Bence bunların bu darbeye girişmelerindeki en önemli iki etkenden biri, bu YAŞ'ta ciddi bir tasfiyenin yapılacağı bilgisine ulaşmaları. Sayın Cumhurbaşkanımızın kaldığı otelde bir gün önce biz bu konuda ciddi bir çalışma yapmıştık. Onlar biliyor ki bir tasfiye olacak. İkincisi de, Yargıtay ve Danıştay'da bu yapının temizlenmesiyle ilgili bir kanun çıktı, o kanun yürülüğe girdiğinde de yargı ayağının kopacağını gördüler. Bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetlerinden tasfiye edileceklerini bir taraftan da yüksek yargıdan tasfiye edileceklerini görünce bu darbeyi öne çekmek zorunda kaldılar. Ben bu iki faktörün önemli olduğunu düşünüyorum."