
YGS başvuruları nasıl yapılır? YGS başvurularının başlamasıyla birlikte ÖSYM Başkanı Ömer Demir de açıklamalarda bulundu. Öğrenciler artık LYS sınavında cevapları yazıp kodlayacak. ÖSYM Başkanı Ömer Demir ise açık uçlu soru örneklerini açıkladı. Peki YGS başvuruları nasıl yapılır?
YGS başvuruları nasıl yapılır merak edilirken biranda gündeme LYS açık uçlu soru örnekleri de geldi. ÖSYM Başkanı tarafından YGS ve LYS sınavına ilişkin açıklamalar geldi. Öğrenciler ise YGS başvurularının yanı sıra açık uçlu soru örneklerini de merak ediyor. İşte YGS başvuru ekranı.
YGS başvuru ücretleri iki şekilde ödenebilecek. Üniversiteye girme hayalini gerçeğe dönüştürmek için uzun süredir hazırlanan adaylar, sınav ücretini kılavuzda yer alan anlaşmalı bankalara veya ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinde yer alan “ÖDEMELER" sayfasından yapabilecek.
2016 YGS sınav ücreti: 55 TL
2016 LYS sınav ücreti: 35 TL (Girmek istediğiniz her bir LYS için)
Sınavsız geçiş başvuru ücreti: 15 TL
Başvuru hizmeti ücreti: 3 TL
ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yeniden şifre edinme ücreti: 5 TL
ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden fotoğraf güncelleme ücreti: 10 TL
ÖSYM tarafından 2017 ÖSYS kılavuzu yayımlandı. Buna göre, LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2'de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1'er soru, LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4'te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1'er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru "kısa cevaplı" olacak. Yabancı Dil testinde (LYS-5) ise 3 soru, "kısa cevaplı" sorulardan oluşacak.
Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.
ÖSYM tarafından, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) gireceklerin binalara alımının sınav başlama saatinden 15 dakika önce sonlandırılması kararlaştırıldı.
ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, başvuruları yarın başlayacak ve 18 Ocak'ta sona erecek YGS ve haziranda yapılacak LYS'ye ilişkin önemli bir karar alındı.
ÖSYM sınavlarında, başlama saatinden sonra sınav salonuna alınan adayların, diğerlerinin dikkatini dağıtacak şekilde gürültü yapması, sınav kurallarının iş ve işlem takip formunun okunmasından sonra salona geldikleri için yasaklı eşya ve diğer kurallar ile ilgili son hatırlatmaları duymaması ve salonda düzenin bozulmasına yol açmaları sebebiyle, sınav binalarına giriş saatleri yeniden düzenlendi.
Buna göre, adayların sınav binasına alınma işleminin başlama saatinden 15 dakika önce sonlandırılmasına karar verildi. Adaylar, YGS'de ve LYS'nin sabah oturumlarında sınav binalarına en son saat 09.45'te giriş yapabilecek. LYS'nin öğleden sonraki oturumlarında ise adaylar en geç saat 14.15'te sınav binalarına alınacak. Bu saatlerden sonra gelen adaylar sınav binalarına alınmayacak.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan kamu spotu ile üniversite adayları, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için yapılacak başvurular sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıldı.
ÖSYM Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince, YGS başvurularına yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla kamu spotu hazırlandı.
Kamu spotunda adayların başvuru işlemlerini tamamlamaları ve bu yüzden mağduriyet yaşamamaları için çeşitli uyarılarda bulunuldu.
Üç adayın, ÖSYM'ye sınav başvurusu yaparken çekilen animasyon görüntülerine yer verilen kamu spotunda, başvuru tarihleri hatırlatıldı.
Yaklaşık 45 saniye süren kamu spotunda, şu uyarılar dile getirildi:
"Adaylar, 2017 YGS başvurularınızı nüfus cüzdanınız veya pasaportunuz ile birlikte ÖSYM başvuru merkezlerinden veya ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yapabilirsiniz.
Aday başvuru belgesini aldıktan sonra sınav ücretini kılavuzda yer alan anlaşmalı bankalara veya odeme.osym.gov.tr adresinden yatırınız. TC kimlik numaranız ve size verilen şifre ile ais.osym.gov.tr adresinden tüm işlemlerinizi takip edebilirsiniz. YGS başvuruları, 4-18 Ocak 2017 tarihlerinde yapılacak."
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) açık uçlu soru dönemini yayımladığı 2017 ÖSYM kılavuzu ile duyurdu. Sınav sisteminde yapılan bazı değişiklikler sonrası ortaya çıkan yeni LYS sistemi, öğrenci ve velilere açık uçlu soruların nasıl yöneltilebileceğini sorgulattı. Açık uçlu soru sistemi ile birlikte öğrenciler, bazı sorularda optik okuyuculara kodlama yapmak yazılı kısa cevaplar yazacak. LYS'de yöneltilecek kısa cevaplı açık uçlu sorular, Matematik başta olmak üzere tüm alanlarda bulunacak.
2017 ÖSYS kılavuzunda yenilikler hakkında bilgiler veren ÖSYM, LYS sınavında uygulanacak olan kısa cevaplı soru yönteminin tanımlamasını gerçekleştirdi. Buna göre kısa cevaplı soru; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan soruları kapsayacak.
LYS'de bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorularla ilgili bilgi veren ÖSYM Başkanı Ömer Demir, “Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız, doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Birçok adayda, 'el yazımdan dolayı bir kayıp olursa' diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Zaten tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek” diye konuştu.
ÇOK DİKKATLİ CEVAPLANMALI
Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacak. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.
Kısa cevaplı sorulara temsil olarak ÖSYM'nin yayınladığı örnekte, cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan soruların nasıl cevaplanacağı böyle resmedildi.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.