Dünya Kovid-19 salgınıyla boğuşurken aşılamalarda devam ediyor. Türkiye bir yandan Çin'den aldığı aşıları yaparken diğer yandan da yerli aşı çalışmalarına hız veriyor. 17 tane merkezde yerli aşı için çalışma yapılıyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde yerli aşıda Faz-2 kapsamında 189 gönüllünün aşılaması tamamlandı. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak, yerli aşı ne zaman vurulmaya başlayacak? İşte yerli aşıda son durum.
'FAZ-2'DE 250 GÖNÜLLÜ AŞILANACAK'
DHA'ya açıklama yapan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Erciyes Üniversitemiz tarafından geliştirdiğimiz yerli aşımızda 10 şubat itibarıyla Faz 2 aşamasına geçmiştik. Dün de Faz 2 kapsamında aşımızın ikinci doz aşılamaları başladı. Faz 2 çalışmasında 250 kişinin üzerinde gönüllümüze aşılama yapacağız. Birkaç güne Faz 2 aşılamasının 2 dozu da bitecek. Nisan ayının sonuna doğru Faz 2 aşılaması biter diye ümit ediyorum" diye konuştu.
'189 GÖNLLÜMÜZÜN AŞILAMASINI TAMAMLADIK'
Faz 1 aşamasına değinen Çalış, "Faz 1 aşaması güvenlik için çok önemliydi. Faz 1 aşamasına çok ciddi bir yan etki görülmedi. Faz-2'de de şu ana kadar 189 gönüllümüzün aşılamasını tamamlamış olduk. Onlarda da ciddi hiçbir yan etki görülmedi. Faz 1 aşısı güvenlik aşısından çok önemli; ama Faz 2 aşısı da çok önemli olup hiçbir yan etki görülmemesi bizi çok sevindirdi. Faz 2, etkinliği gösteren bir aşama. Faz 1'in raporlamasını Sağlık Bakanlığa sunduk. Faz 2 aşaması bittikten sonra onun da raporlamasını Sağlık Bakanlığına sunacağız" ifadelerini kullandı.
BAKAN KOCA'DAN YERLİ AŞI AÇIKLAMASI
Bugün itibarıyla uygulanan aşı 10 milyon dozdan fazladır. Yerli aşılarımızla ilgili gelişmeleri sizlere düzenli olarak bildirdim. 5 yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşımızı kullanacağız.
'FAZ 3 AŞAMASI TÜSEB KOORDİNASYONUNDA YÜRÜTÜLECEK'
Faz 3 çalışmalarıyla ilgilide açıklama yapan Rektör Çalış, "Faz 3 aşaması tek bir merkezden yapılacak bir aşama değil. Biz Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB'e aşımızı devrettik. Faz 3 aşaması TÜSEB koordinasyonunda yürütülecek. İnşallah Faz 3 aşamasında da üzerimize düşeni yaparız. Bu tüm Türkiye'de yapılacak bir aşama. Belki başka ülkelerde de olur" dedi.
YERLİ AŞI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara'da öğrencilerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, koronavirüse karşı yürütülen yerli aşı çalışmalarında gelinen son durumu anlattı. Türkiye'de aşı ve ilaç sürecinde geceli gündüzlü hafta sonları dahil çalışan birçok bilim insanının olduğunu belirten Mandal, "Çalışmaların bir kısmı faz aşamasında. Erciyes'te yürütülen çalışmada da Faz-2 çalışmaları devam ediyor. İnşallah nisan ayının sonunda Faz-3'e başlanması planlanıyor. Dünyada birçok aşı şu an kullanımda, Türkiye'de de aşı kullanımda. Bu nedenle 'Türkiye'deki geliştirilen aşılar gereksiz mi olacak?' diye düşürülebilir. Ancak dünyanın ve insanlığın hala Covid-19 odaklı aşıya sadece bu dönem için değil gelecekte de ihtiyacı olacak. Dolayısıyla Türkiye'de mutlaka aşı çalışmaları yapılmalı" dedi.
'ARAŞTIRMACILARIMIZLA GURUR DUYUYORUM'
Aşı çalışmasına katılan sağlık çalışanlarına teşekkür eden Çalış, "Öncelikle araştırmacılarımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten gece-gündüz çalıştılar. Büyük bir özveri ile çalışma yapılıyor. 17 tane merkezde yerli aşı için çalışma yapılıyor. Her bir merkez birbirinden değerlidir. Bazı merkezlerimiz Faz 1'e geçmek üzere. Önemli olan yerli aşımızın gelişmesi. Biz Erciyes Üniversitesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Her zaman dediğimiz gibi 3 tane 5 tane yerli aşımız olsun. Erciyes Üniversitesinin avantajı Kırım Kongo Kanamalı aşısında yerli aşımızı yapan tek ve ilk üniversitede oldu.
Bu nedenle araştırmacılar son derece tecrübeli. Araştırmacılar, fiziki alt yapının iyi olması çok önemlidir. Araştırmacılarımızın gece gündüz çalışması bizi bu noktaya getirdi. Bizim önde gitmemizden ziyade yerli aşının üretilmesi çok önemli. Üniversitem ve araştırmacılarımızla gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.