Doğu Karadeniz'i, Orta Doğu'ya bağlayan tarihi İpek Yolu güzergahında yapılması planlanan 12,9 kilometrelik Zigana Tüneli için 10 Kasım'da ihaleye çıkılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay kente yaptığı ziyaret sırasında projesinin tamamlanarak 10 Kasım'da ihaleye çıkılacağı müjdesini verdiği Zigana Tüneli, özellikle kış aylarında sürücülerin en çok zorlandığı yerlerin başında geliyor. Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, yaptığı açıklamada, 10 Kasım'ın Gümüşhane için bir milat olduğunu belirterek, "Gümüşhanemizin dev projelere öncülük etmesini sağlayan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekiplerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Zigana'ya yapılacak tünelin Türkiye'nin en uzun tünellerinden biri olacağını belirten Çimen, "Bu tünel sayesinde ulaşım daha kolay hale gelecek ve daha güvenli yolculuk yapma imkanı sağlanacak. Zigana Dağı'na yapılan harcamalar önemli oranda azalacak. İlimizin ekonomisi canlanacak. İlimizin turizmine canlılık gelecek, sanayimiz canlanacak. Her nereden bakarsak bakalım ilimizin ekonomisi 50 kat canlanacak." ifadelerini kullandı.
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay ise 10 Kasım'da, Gümüşhane'nin hayali olan Zigana Tüneli'nin ihale edileceğini belirterek, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımız ilimizi ziyaretinde Zigana Dağı'nın yeni bir tünelle geçileceği müjdesini verdi. Çok mutlu olduk. Zigana Tüneli'ni sadece Gümüşhane ve bölge ile irtibatlandırmak doğru bir karar olmaz. Zigana Tüneli, Türkiye'nin ve uluslararası karayolu taşımacılığının tamamına hitabeden çok önemli stratejik geçiş noktasıdır. Bugün itibariyle Zigana Dağı'ndan geçen taşıt sayısı yıllık 1 milyon 200 bindir."
Tünelin yapılmasıyla Gümüşhane-Trabzon arasında yarım saatlik bir kısalmanın olacağını vurgulayan Akçay, bu kısalmanın geçen araç sayısı dikkate alındığında milli ekonomiye katkısını önemli oranda artıracağını kaydetti. Akçay, Türkiye'nin akaryakıtın tamamına yakınını dışarıdan alan bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Dış açığımızı önemli ölçüde etkileyen de petrol ithalatıdır. Bu nedenle 1 milyon 200 bin araçta tüketilen yakıtı yarım saat daha az harcamayı düşünürsek yeni Zigana Tüneli kendisini beş yılda amorti edecektir" dedi.