Türkiye'de sadece TÜBİTAK'ta bulunan "Yarı İlketken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı", MARKA'nın desteğiyle Doğu Marmara'da da kurulacak. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, iletken teknolojisinin dünyadaki kritik teknolojilerden olduğunu belirtti.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan ön protokolle "Yarı İlketken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nın (YİTAL)", Doğu Marmara'da da kurulması planlanıyor. Tümdevre tasarım ve üretiminin, bölgedeki üniversite ve sanayi kuruluşlarında yaygınlaştırılmasını amaçlayan proje ile otomobil, helikopter, uçak ve uydu gibi stratejik teknolojilerde yüksek oranda yerlilik hedefine ulaşmasına katkı sağlanması hedefleniyor. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, imza töreninde yaptığı konuşmada, iletken teknolojisinin dünyadaki kritik teknolojilerden olduğunu belirterek, gelişmiş ülkelerin bu teknolojiyi bulundurduğunu söyledi. Bu konuda söz konusu ülkelerin hem tasarım hem de üretim yaptığını ifade eden Palaz, üretimin ticari yoğunluğunun Uzak Doğu'ya kaydığını ve bu ülkelerin, tasarımın yanı sıra dış pazara satış da yaptığına dikkati çekti. Palaz, Türkiye'nin "yarı iletken"le ilgili geçmiş dönemde yapılan çalışmaları anlattı. Yüksek teknolojide insana yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Palaz, aksi takdirde bu tür teknolojilere sahip olunamayacağını söyledi.
MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut da, MARKA'nın Güdümlü Proje Desteği ile bölgede fark oluşturacak projeleri desteklediklerini belirterek, yüksek teknoloji alanında katma değer sağlayacak konularda ilgili kurumlarla çalışmalar yaptıklarını kaydetti. MARKA'nın projeye yaklaşık 3 milyon lira destek sağlayacağını ifade eden Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı: "Ajansımız tarafından son derece yerinde bulunan proje ile bölgemizin özellikle insan kaynağı, beşeri sermaye ve katma değeri artırmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Proje çerçevesinde bölgemizdeki üniversitelerin ve tümdevre tasarım, test konusunda faaliyet gösteren firmaların faydalanacağı bir laboratuvar oluşturulacak. Özellikle üniversitelerin elektronik haberleşme bölümlerindeki öğrencilerin ve öğretim elemanlarının faydalanabileceği bir merkez olacak. Bundan sonra önümüzde 3 aylık bir süreç var. 3 ay içerisinde nihai sözleşmeyi yapacağız." Konuşmaların ardından MARKA ile TÜBİTAK arasında projenin ön protokolleri imzalandı.