Salçalık biber sevindirdi

Aa
00:0025/08/2007, Cumartesi
G: 25/08/2007, Cumartesi
Yeni Şafak
Salçalık biber sevindirdi
Salçalık biber sevindirdi

Türkiye'nin önemli biber üretim merkezlerinden Adana'nın Karaisalı ilçesinde, geçen yıla göre fiyatı 3 kat artan salçalık biber, rekolte düşüklüğüne rağmen üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Türkiye'nin önde gelen salçalık kırmızı biber üretim merkezlerinden Adana'nın Karaisalı ilçesinde, geçen yıla göre fiyatı 3 kat artan biber, rekolte düşüklüğüne karşın üreticisini sevindiriyor.

Başta Adana olmak üzere çevre illerde kış hazırlıkları kapsamında ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği salçalık biberler, hasadına başlanmasının ardından pazarlardaki yerini aldı.

Karaisalı İlçe Tarım Müdür Vekili Hüseyin Tunaz, yaptığı açıklamada, ilçede üretimi yapılan biberin, tamamen salça yapımında kullanıldığını belirterek, etli olması, tadı ve kokusu nedeniyle de çok fazla talep gördüğünü söyledi.

Karaisalı'da geçen yıl 8 bin dekar alanda ekimi yapılan biberden 25 bin ton civarında ürün elde edildiğini anlatan Tunaz, bu yıl ise 6 bin dekar alanda yaklaşık 15 bin ton rekolte beklediklerini kaydetti.

Geçen yıl ülke genelinde ihtiyaç fazlası üretim olduğuna dikkat çekenTunaz, şöyle konuştu: "Fazla üretim nedeniyle fiyatlar 15 YKr'ye kadar düştüğü için kâr edemeyen bazı çiftçiler bu yıl ekim yapmadı. Karaisalı çiftçisi kuraklıktan çok fazla etkilenmedi, diğer yerlerde yaşanan kuraklık bizim çiftçimize yaradı. Bu yıl biber fiyatları tarlada 50 YKr'ye kadar yükseldi. Tüketici için fiyat artışı iyi değil ancak çiftçimizin yüzü gülüyor. "Tunaz, yöreye uygun yeni biber türlerinin geliştirilmesi amacıyla Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi bünyesindeki çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.


-BİBER PAZARLARI HAREKETLİ-


Adana'da, her yıl Kıyıboyu Caddesi üzerinde kurulan biber pazarları dakışlık salçası yapmak isteyenlerin akınına uğruyor.

Karaisalı civarındaki tarlalardan toplanarak, erken saatlerde pazara getirilen biberler kısa sürede tükenirken, biber üreticileri ise100 kilo biberden 20-22 kilo arası salça elde edildiğini belirtiyorlar.

Yaklaşık 15 yıldır biber satışı yaptığını söyleyen Duran Taşkıran, satışlardan memnun olduklarını belirtirken, tatilcilerin dönmesi ile gelecek ay başında satışların daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

Karaisalı ilçesine bağlı Salbaş beldesinde kurulan Pirili Salça Fabrikası işletmeci Murat Soyer de günlük 60 ton salça kapasitesine rağmen, üretimin az olması nedeniyle ancak 12 ton üretim yapabildiklerini söyledi.

Yöredeki fazla tüketim nedeniyle dış piyasaya yönelemediklerini kaydeden Soyer, önümüzdeki yıllarda ise biber sıkıntısını sözleşmeli üretimleaşmayı planladıklarını ifade etti.

Soyer, biber sıkıntısının aşılmasıyla Almanya, Hollanda ve Suudi Arabistan gibi talep gelen ülkelere ihracat yapacaklarını sözlerine ekledi.