Muğla ve Yatağan buharla ısınacak

İha
00:0014/05/2007, Pazartesi
G: 14/05/2007, Pazartesi
Yeni Şafak
Muğla ve Yatağan  buharla ısınacak
Muğla ve Yatağan buharla ısınacak

Muğla ve Yatağan'da toplam 16 bin 500 konut Termik santralde elektrik üretimi ile oluşan atık buharla ısınacak. 2,5 yılda tamamlanacak olan proje ile kömür kullanımına göre bire altı oranında daha ucuz ısınma sağlanması hedefleniyor. Böylelikle havca kirliliği de ortadan kalkacak

Yatağan Termik Santrali'nde elektik üretimi ile oluşan atık buharın, Yatağan ve Muğla'da ısı enerjisi olarak kullanılması için başlatılan proje hız kazandı. Önceki gün Yatağan Termik Santrali'nde gerçekleştirilen Bölgesel Isıtma Toplantısı'na katılan Enerji Üretim A. Ş. (EÜAŞ), TUBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) yetkilileri proje hakkında kapsamlı bir çalışma yaptı. Projenin tesis maliyetinin açıklanmadığı toplantıda, termik santrallerde oluşan atık buharın ısı enerjisine dönüştürme çalışmalarında Yatağan'a öncelik verildiği, Yatağan Termik Santrali'nde gerçekleştirilecek bu projenin ülkedeki termik santraller için model olacağı belirtildi. Muğla ve Yatağan'dan toplam 16 bin 500 konutun faydalanacağı bu proje ile kömür kullanımına göre bire altı oranında daha ucuz ısınma sağlanması hedefleniyor. Böylelikle kömür kullanımı nedeni ile oluşan hava kirliğinin de ortadan kaldırılacağı belirtiliyor. Projenin yaklaşık 2. 5 yılda tamamlanacağını belirten Yeniköy Elektrik Üretim A. Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, "Enerji verimliliğini artırmak üzere termik santral atık ısılarını üretime dönüştürme yöntemlerimin araştırılması, geliştirilmesi ve binalarda ısıtma uygulaması (TSAD) adlı proje kapsamında termik santraller içinde öncelik Yatağan Termik Santrali'ne verildi. Bu çerçevede santralin tüm teknik analizleri yapılmış olup, bölgenin ısıtma ve soğutma taleplerini karşılayacak şekilde ekonomikolarak, elektrik, ısı ve soğutma üretimi gerçekleştirebileceği sonucuna varılmıştır. Santralin bu şekilde planlanması ile öncelikli olarak ülke ve bölge insanına önemli bir ekonomik katkı sağlanacak. Konutlardaki ısıtmadan kaynaklanan hava kirliliğini ortadan kaldırarak uluslararası standartların yakalanabileceği görülmüştür. Bu projenin hayata geçirilmesi ile Muğla merkez yerleşim bölgesi ve Yatağan ilçe merkezindeki konutlar, işyerleri ile tarımsal alanların ısıtma ve soğutma ihtiyacı santraldenkarşılanacaktır" dedi.

YEAŞ Müdürü Şerifoğlu, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çelik, Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ, Yeniköy Termik Santrali Termik Müdürü Abdullah Yılmaz, Teknik Müdür Yardımcısı Harun Sarı, Makine Baş Mühendisi Hüseyin Çetin, Kimya Baş Mühendisi Olcay Bilgir, Makine Mühendisi Fetullah Kurt, EÜAŞ'tan Başuzman Hüsnü Altunkaya, TUBİTAK'tan Dr. Cengiz Güngör, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Teke, Prof. Dr. Bahri Şahin, Doç. Dr. H. Hüseyin Erdem, EİE'den Genel Müdür Yardımcısı AtillaGürbüz, Şube Müdürü Erdal Çalıkoğlu ve Daire Başkanı Yusuf Korucu'nun katıldığı toplantıda projenin gerçekleştirilebilirliği konusunda mutabakata varıldı. Projenin gerçekleştirilmesi için önümüzdeki günlerde çalışmalara hız verilecek.