Yeni Şafak

Mağara cenneti Beyşehir ve Derebucak keşif bekliyor

İha
22:0011/01/2010, Pazartesi
G: 12/01/2010, Salı
Yeni Şafak
Mağara cenneti Beyşehir ve Derebucak keşif bekliyo
Mağara cenneti Beyşehir ve Derebucak keşif bekliyo

Beyşehir ve Derebucak ilçeleri mağara yönünden Türkiye'nin en zengin bölgeleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, 2006 yılı sonu itibariyle Beyşehir'de 39, Derebucak'ta ise 45 olmak üzere iki ilçedeki 84 mağara keşfedilip turizme açılmayı bekliyor.

Konya'nın Beyşehir ve Derebucak ilçeleri mağara yönünden Türkiye'nin en zengin bölgeleri arasında yer alıyor. İki ilçedeki bazı önemli mağaralar dünya çapında tanınırken, bazıları ise hala keşfedilip turizme açılmayı bekliyor.

Yapılan araştırmalarda, 2006 yılı sonu itibariyle Beyşehir'de 39, Derebucak'ta ise 45 olmak üzere iki ilçede toplam 84 mağara tespit edildi. Bu mağaraların 1150-1700 rakımlar arasında kümelendiği belirlendi. Mağara araştırmacıları, bölgede günümüzde keşfedilmeyen ve bu sayının çok çok üzerinde mağaranın olabileceğine vurgu yaparken, daha yüksek kesimlerde henüz araştırma yapılmadığından iki ilçeye ait mağara sayısının 200'den fazla olabileceğine dikkat çekiyor. Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesindeki bazı mağaralar dünyaca tanınan mağaralar arasında yer alıyor. Balatini bin 768, Körükini bin 330, Billurgüzel ise bin 250 metrelik uzunluğuyla ilçenin en uzun mağaraları arasında gösteriliyor. Derebucak'ın en uzun diğer mağaraları ise 800 metre uzunluğu olan Pınarbaşı, 714 metre uzunluğundaki Büyükdüden ve 542 metre uzunluğunda olduğu belirtilen Dedetarlası mağaraları.


TURİZME AÇILMAYI BEKLEYEN MAĞARALAR

Beyşehir'in keşfedilip turizme açılmayı bekleyen en uzun mağaraları ise uzunluklarına göre şöyle sıralanıyor: "Dumanlı 2 bin 500 metre, Düdenyayla bin 381 metre, Sığırini 270 metre, İnönü 225 metre, Asarini 162 metre. İki ilçenin en derin mağaraları ise şöyle: "Derebucak: Göktepe (-135 metre), Seyrandağı (-101 metre), Kızılalan (-55 metre), Körükini (-54 metre), Dedetarlası (-47 metre). Beyşehir: Düdenyayla (-416 metre), Dumanlı (-165 metre), Kardeliği (-94 metre), Buzluk (-79 metre), Çaldağı (-66 metre).

Mağara araştırmacıları tarafından 2006 yılı sonu itibariyle tesbit edilen Beyşehir ve Derebucak ilçesindeki mağaralar ve bulundukları yerleşim birimleri ise şöyle:

BEYŞEHİR: Sığırini (Yeşildağ), İnönü (Kurucuova), İnsu (Kurucuova), Karagöl düdeni (Kurucuova), Kartoz Pınarı (Dumanlı), Kızılin (Dumanlı), Mada Adası (Mada Adası), Söbüalanı (Şamlar), Buzdeliği (Dumanlı), Eşekini (Yeşildağ), Kapılıin (Yeşildağ), Direkliin (Yeşildağ), Hatçeninin (Yeşildağ), Kurudere (Yeşildağ), Deliktaş (Yeşildağ), Kısıkboğazı (Yeşildağ), Tulumini (Üzümlü), Elmaağacı (Üzümlü), Pancarlık (Karadiken), Güvercinin (Karadiken), Dumantüten (Karadiken), Çaldağı (Mesutlar), Dumanlı Düdeni (Dumanlı), Asarönü (Kurucuova), Asarini (Kurucuova), Cula Deliği (Kızılca), Düdenyayla (Dumanlı), Karlıobruk (Dumanlı), Karlıçatlak (Dumanlı), Buz Mağarası 1 (Dumanlı), Buz Mağarası 2 (Dumanlı), Karga Deliği (Dumanlı), Sincap Deliği (Dumanlı), Buzlu 1 (Dumanlı), Buzlu 2 (Dumanlı), Buzlu 3 (Dumanlı), Buzlu 4 (Dumanlı), Düdenyayla Düdeni (Dumanlı), Güvencinlik (Dumanlı).

DEREBUCAK: Gerişyolu (Çamlık), Sokmak (Çamlık), Suluin (Çamlık), Asmaçini (Çamlık), Baraj (Çamlık), Billurgüzel (Çamlık), Devrent (Çamlık), Dölek Düdeni (Çamlık), Mastaltı (Çamlık), Saklıuçurum (Çamlık), Büyükdüden (merkez ilçe), Feyzullah'ın düdeni (merkez ilçe), Islıkeçiini (Çamlık), Körükini (Çamlık), Mula Düdeni (Çamlık), Belini (Çamlık), Kızılalan (Pınarbaşı), Uçukludere (Pınarbaşı), Pınarbaşı (Pınarbaşı), Ortapayam (ilçe merkezi) K.Suluin (Çamlık), Uzunsu (Çamlık), Balatini 1 (merkez ilçe), Balatini 2 (merkez ilçe), Bıçakçı Düden (merkez ilçe), Bıçakçı Mağarası (merkez ilçe), Çocukattıkları De. (Çamlık), Debifelini (Gencek), Dedetarlası (Çamlık), Değirmenini (Çamlık), Dibek Düdeni (Çamlık), Melik 1 (merkez ilçe), Melik 2 (merkez ilçe), Karatop (merkez ilçe), Seyran Dağları 1-8 (merkez ilçe), Göktepe 1-2 (merkez ilçe).


Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.