2002 yılında Kadıköy’den Eyüp ilçesine naklen tayin oldum. 2005 yılında da Eyüp’ten Bayrampaşa'ya naklen tayin oldum. Her iki tayinimden dolayı harcırah alabilir miyim? Büyükşehir statüsünde olanlar çıkan bu yeni kanundan faydalanabiliyor mu?
Bu soruya cevap verebilmek için “memuriyet mahalli” ibaresini açıklığa kavuşturmak gerekmektedir. Bu kavram 6245 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinde tanımlanmıştır. Tanım şu şekildedir: “Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerler.”
6245 sayılı Kanuna göre sadece memuriyet mahalli dışına nakil olunduğunda harcırah alınabilmektedir. Madde metni gereğince, Büyükşehir Belediyesi kapsamında olan yerler arasındaki nakillerde harcırah alınması mümkün değildir.
Üniversitede, 50/d kadrosunda, araştırma görevlisi olarak 8 aydır çalışmaktayım. KPSS puanımla başka bir kuruma uzman yardımcısı olarak geçmek istiyorum. Muvafakat almam gerekiyor mu? Ya da istifa etmem durumunda 6 ay beklemem gerekir mi?
Uygulamaya esas görüş vermeye yetkili kurum Devlet Personel Başkanlığıdır. Başkanlığın 8. Mütalaalar Bülteninde şu görüşe yer verilmiştir:
“Devlet Memurları Kanununa göre istifa etmiş bulunanların, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa tabi Uzman, Çevirici ve Eğitim-Öğretim Planlamacısı kadrolarına atananlara 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde öngörülen bekleme sürelerine tabi değildir.”
Bu mütalaa 657’den 2914’e geçişe ilişkindir. Ancak tersi durumun da, aynen geçerli olduğunu düşünüyoruz. Bir başka anlatımla, 2914 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan öğretim elamanlarının istifa edip 657 sayılı Kanuna tabi bir kadroya atanmak istemesi halinde bekleme süresi uygulanmayacaktır.
2004 KPSS puanımla 2005’te ortaöğretim mezunu olarak Emniyet müdürlüğüne Teknisyen yardımcısı olarak atandım. 5 ay sonra asaletim tasdik olacak. Temmuz 2006’da da İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdim. İnşaat kadrosuyla başka bir kuruma atamamın yapılabilmesi için ne yapmalıyım?
Önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. Birinci 2006 KPSS’ye girmektir. Üniversite mezunu olarak gireceğiniz 2006 KPSS puanınızla, ÖSYM tarafından yayımlanacak mühendislik kadrolarını tercih edebilirsiniz. Aday memurken başka kurumlara naklen geçiş yapılamayacağı 657 sayılı Kanunda hüküm altına alınmış olmasına rağmen, Devlet Personel Başkanlığı KPSS ile yapılan atamaların bu kapsamda değerlendirilemeyeceğine karar vermiştir. Buna göre 2006 KPSS puanı ile bir mühendis kadrosuna yerleşirseniz kurumlar arası muvafakat yoluyla yerleştiğiniz kadroya atanabilirsiniz. Ancak her kurum muvafakat vermemektedir. Muvafakat verilmeme yönündeki işlemin, kamu yararı ve hizmet gereğine dayanması gerekmektedir.
İkinci yol ise naklen geçiştir… Bu halde, önce geçiş yapmak istediğiniz kamu kurumuna teknisyen yardımcısı unvanı veya görevde yükselme yönetmeliğinde bu unvana eşdeğer tutulan unvanlara geçiş yapmanız, daha sonra da naklen geçiş yaptığınız kamu kurumunun mühendislik kadrosu için unvan değişikliği sınavı açmasını beklemeniz gerekmektedir.