JİTEM'in yokluk sırrı

Şenol Gürkan
00:005/01/2010, Salı
G: 4/01/2010, Pazartesi
Yeni Şafak
JİTEM'in yokluk sırrı
JİTEM'in yokluk sırrı

Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı 'JİTEM mevcut değil' diyor, ancak belge ve itiraflar tersini söylüyor. İşte size varlığına dair 'itiraf' ve 'belgeler'

Genelkurmay, 11 sanıklı JİTEM davasına bakan mahkemeye “Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir' yazısı gönderdi. Jandarma Genel Komutanlığı da “Bünyemizde JİTEM diye bir kuruluş yoktur” dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'e göre de JİTEM bir hayal ürünü idi: “JİTEM diye bir örgüt yok.” MİT Müsteşarı ve Jandarma Komutanı Teoman Koman ise; “JİTEM adı, bir fantezi olarak kullanılmıştır. JİTEM iddialarını ortaya atanlar devlet düşmanıdır.” diyor. Ancak belge ve itiraflar tersini söylüyor.

JİTEM İTİRAFLARI

  • Eski Jandarma Asayiş Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen, NTV'de katıldığı bir programda “JİTEM denilen insanlar da subay” dedi.

  • Ergenekon davasının en önemli sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, JİTEM'in kurucularından biri olduğunu itiraf etti. Küçük, ifadesinde, “Ben Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı'nı kurdum. Bu birim, halk arasında JİTEM olarak bilinir. Kanunda yeri olan bir birimdir, bu birimin çalışmaları yapılmıştır” dedi.

  • Emekli Albay Arif Doğan, Veli Küçük'ü teyit etti. Doğan ifadesinde, “JİTEM'i 1983 yılında ben kurdum” dedi, 8 yıl sonra JİTEM'in yönetimini, bir başka TSK mensubu emekli Tuğgeneral Veli Küçük'e devrettiğini söyledi.

  • JİTEM davası sanıklarından Abdülkadir Aygan, JİTEM ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu, maaş aldığını gösterir maaş bordrosunu yayınladı. Aygan şöyle konuştu: “JİTEM'in en üst oluşumu Ankara'daki Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı'dır. Merkezi de Aydınlıkevler'dedir. Buna bağlı olarak birçok ilde Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı var. Susurluk kazasından sonra JİTEM hakkında aleyhte gelişmeler olunca, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlıklarını, Jandarma Bölge Komutanlığı'na ya da Alay Komutanlığı'na bağladılar. Sanki Ankara ile bağlantılı değilmiş gibi bir duruma getirildi. Tepki nedeniyle JİTEM inkar edildi ve üstü örtüldü.”

  • Batman eski Valisi Salih Şarman, “JİTEM'le birlikte çok iyi çalıştık. Neden yok dediler hiç anlamadım. Vardı ve faydalıydı. Bize göre model doğruydu, yeniden uygulanabilir” dedi.

  • Binbaşı Cem Ersever'in avukatı Emin Emir, JİTEM'in PKK'ye karşı mücadele için kurulduğunu ve doğrudan Genelkurmay ile Jandarma Genel Komutanlığı'na bilgi verdiğini ifade etti. Emir, “Ben, Cem Ersever'i savunmak için şehir dışına çıktığım davalarda JİTEM'den koruma alıyordum. O zamanlar resmi ismi İstihbarat Grup Komutanlığı'ydı. Fakat kendi görevlileri ve halk arasında ismi JİTEM olarak geçiyordu” dedi.

  • Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli iddianamesinde, JİTEM'le ilgili suç duyurusunda bulundu. Ama JİTEM değil, Sarıkaya soruşturuldu, meslekten men edildi. JİTEM elemanları hakkında dava açan Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Mithat Özcan'a da 2005'te görevden el çektirildi.
    VARLIĞINA DAİR BELGELER

  • 1994'te, ODTÜ'de öğrencilerin yakaladığı, sivil bir astsubayın üstünden JİTEM kimliği çıktı. Özel Harekâtlar Birliği Komutanlığı'nın 'Üstün Hizmet Madalyalı' PKK itirafçısı Adil Timurtaş, JİTEM kimliğiyle 2005'te DEHAP Bağcılar İlçe Başkanı'ndan tehdit yolu ile para almak isterken gözaltına alındı. Şemdinli'de halkın üzerine bomba atarken suçüstü yakalanan astsubaylarda da JİTEM kimliği çıktı.

  • Jandarma Kurmay Binbaşı Cafer Balçık'ın 11 Kasım 1993 tarihli “Jandarma İstihbarat Grup ve Timlerinin Tarihçesi” adlı raporunda JİTEM'in açık ismi ve kısa adı yer alıyor. Raporda, JİTEM'in 27 Ağustos 1987'de Jandarma İstihbarat Başkanlığı'na bağlı olarak başlangıçta Mardin, Silopi ve Batman'da olmak üzere 3 tim ile kurulduğu anlatılıyor, “Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin faaliyet alanı olarak belirlenmiştir” deniliyor.

  • Jandarma Genel Komutanlığı ile Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı arasındaki yazışmalar başka bir belge. 1 Aralık 1990'da Diyarbakır Jandarma Asayiş Bölge Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı'na “3576-1-90/8084” sayılı “İtirafçı sanıkların istihdamı” konulu bir yazı gönderdi. Jandarma Kıdemli Binbaşı Harun Uysal imzalı yazıda, terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan PKK'lılardan gönüllü olanların terörle mücadelede kullanılması için bir dizi değişiklik önerisi yapılıyor. Yazıda “Tahliye olanlardan asker olup, Jandarma sınıfına giren 9 kişi J. Asyş. K.lığı emrinde ve Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) Grup K. lığı kontrolünde görev yapmaktadır” deniliyor.
    YOKLUĞUNA İNANMAYIZ

    Susurluk Raporu'nun “devlet sırları” denilerek sansürlenen gizli 12 sayfası ise tartışmaya son noktayı koyuyor.

    İbrahim Babat isimli JİTEM elemanı, raporun sansürlenen bölümünde sayfalarında şu açıklamalarda bulunuyor: “1990 yılında... Asayiş bölge komutanlığına Hikmet Köksal Paşa... JİTEM'in başına da Veli Küçük Paşa getirilmişti (o zaman albaydı)... Yakalanıp serbest bırakılan bazı itirafçı asker kimliğiyle JİTEM grup komutanlığına alınmışlardı... Diyarbakır ve çevresinde PKK ile ilişkili olduğundan şüphelendiğimiz hemen-herkesi infaz etme yetkimiz vardı. Bu insanları yakalayıp... faili meçhul bir şekilde öldürmeyi yöntem olarak benimsemiştik. Bizden istenen buydu bu tarzda talimat alıyorduk...”

    Savcı Kutlu Savaş ise, raporun başka gizli sayfalarında şu tespitlerde bulunuyor: “Hulusi Sayın Paşa'nın kurmay başkanlığı döneminde JİTEM geliştirilmiştir. PKK'nın '80'li yıllarda yarattığı silahlı mücadele ortamı Jandarma İstihbaratı'nın kaynağı olmuştur... JİTEM'e alınan itirafçılar ve mahalli unsurlar zaman içinde başıboş ve serbest kalınca, başlı başına bir büyük problemin kaynağını oluşturmuşlardır...”

    Genelkurmay Başkanlığı'nın son dönemde yaptığı belli başlı tüm açıklamalar tekzip ediliyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ lav silahına 'boru' demişti. Başbuğ'un 'kağıt parçası' değdiği darbe planının ise ıslak imzalı orijinali çıkmıştı. JİTEM'in üzerindeki 'devlet sırrı'nın kalkması için daha ne lazım?

    * Gazeteci - Etkin Haber Ajansı