GESİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, arıtma tesislerinde oluşan çamur atıklarının kurutularak enerjiye dönüştürülmesi tekniğini Türkiye'de ilk ve tek uygulayan İnegöl OSB'yi ziyaret etti. Özgün, İnegöl'de çevre adına yapılan çalışmaların tüm Türkiye'ye örnek olması gerektiğini kaydetti.
Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Özgün ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etti. Arıtma tesislerinde oluşan çamur atıklarının kurutularak enerjiye dönüştürülmesi tekniğini Türkiye'de ilk ve tek uygulayan İnegöl OSB'yi ziyaretinde konuşan Bahadır Özgün, "Daha az enerji ile daha az çamur atığı üreten İnegöl OSB arıtma tesisi diğer OSB'lere örnek olmalıdır. Tesis, günde ortalama 130 ton atık su arıtırken, 70 ton çamuru da kurutarak hem doğayı koruyor hem de ortaya çıkan atığı değerlendirip, organik tarımdan enerji sektörüne kadar pek çok alanda fırsata dönüştürüyor" dedi. İnegöl OSB atık su arıtma tesisi ile Kalburt Deresi'nin ıslahı ve tarım arazilerinin korunmasının sağlandığını ifade eden İnegöl OSB Müdürü Erol Eruğur da, daha az enerji ile daha az çamur üreten "Cannibal" sistemi ve atık çamur kurutma tesisini Türkiye'de ilk ve tek uygulayan OSB olduklarının da altını çizdi. Günde 130 bin metreküp arıtma kapasiteli tesislerinin neredeyse tam kapasiteyle çalıştığına dikkat çeken Eruğur, "İnegöl OSB olarak sadece sanayi bölgesinin atıklarını değil, İnegöl ilçe merkezinin de atığının tamamını biz arıtıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'deki diğer OSB'lerde yakın bir gelecekte uygulamaya başlanması beklenen "Cannibal" sistemini 2 yıldır uyguladıklarına dikkat çeken Eruğur, arıtma tesislerinde ortaya çıkan günde ortalama 70 ton civarında çamur atığının, çamur susuzlaştırma ve kurutma teknolojisiyle yüzde 60-70 oranında azalmayla 15 ton dolaylarında granül halde kuru ürünün ortaya çıktığını kaydetti Toplamda 22 milyon dolarlık ek kapasite artırımı ve çamur kurutma teknolojisi yatırımı sayesinde İnegöl ilçe merkezinin de atık su sorununu çözümlediklerini kaydeden Eruğur, günde 15 ton dolayında ortaya çıkan kalorisi yüksek granül haldeki kuru ürünün linyit kömüründen bile değerli bir enerjiye sahip olduğunu belirtti. Eruğur, kurutma sonrası elde edilen ürünün organik tarımda da değerlendirilebileceğini ifade etti.
İnegöl OSB arıtma tesislerini inceleyen GESİAD Başkanı Bahadır Özgün, "Daha yaşanabilir bir Bursa" adına, İnegöl'de çevre adına yapılan çalışmaların başta sanayinin ve yeşilin birleştiği Bursa olmak üzere tüm Türkiye'ye örnek olması gerektiğini kaydetti. GESİAD Başkanlığı görevine geldiği ilk günlerde Nilüfer deresindeki kirliliğe dikkat çektiğini hatırlatan Özgün, "Bugün Bursa'da mevcut arıtma tesislerinde ortaya çıkan çamurun kurutulmadan bertaraf edilmesi mümkün değildir ve bu nedenledir ki, mevcut arıtma tesisleri bizce tam kapasite ile çalıştırılamamaktadır. Ayrıca tam kapasite ile çalışan tesislerde ortaya çıkacak çamurun kurutulmadan bertaraf edilmesi durumunda da başka türde çevre kirlilikleri ortaya çıkacaktır. Ne yazık ki, Nilüfer deresinin bu günkü durumu gerçekleri ortaya koymaktadır. Geleceğe yaşanabilir bir Bursa bırakmak için İnegöl'de gerçekleştirilen örnek modelin uygulanması, çevreye ve temiz enerjiye yatırım yapılması gerekmektedir" diye konuştu.