EDISYON:

Enflasyonla mücadeleyi zamana yaymak

04:0020/08/2024, Salı
G: 20/08/2024, Salı
Yusuf Dinç

Enflasyonla yaşamak ya da yaşamamak… Yaşamamak derken komple yaşamamayı kastediyorum. Türkiye için de tartışmıyorum. ABD’den başlayıp tüm dünyaya yayılacak herkesin birbirinden ucuza mal almak için uğraş vereceği bir iklimi kastediyorum. Kapitalizm ve enflasyon ilişkisi araba ile motor benzetmesiyle tarif edilir. Gelin ben size daha yerinde bir somutlaştırma yapayım; Kapadokya’nın bir sembolü haline gelmesiyle dünyada artık Türkiye’ye has bir binek olarak görülen sıcak hava balonu üzerinden örnek


Enflasyonla yaşamak ya da yaşamamak…

Yaşamamak derken komple yaşamamayı kastediyorum. Türkiye için de tartışmıyorum. ABD’den başlayıp tüm dünyaya yayılacak herkesin birbirinden ucuza mal almak için uğraş vereceği bir iklimi kastediyorum.

Kapitalizm ve enflasyon ilişkisi araba ile motor benzetmesiyle tarif edilir.

Gelin ben size daha yerinde bir somutlaştırma yapayım; Kapadokya’nın bir sembolü haline gelmesiyle dünyada artık Türkiye’ye has bir binek olarak görülen sıcak hava balonu üzerinden örnek vereyim. (Bir bilgi; Türkiye’nin imajında çok büyük yeri olduğu halde ilk sıcak hava balonu uçuşu daha henüz denebilecek bir yılda 1984’te gerçekleştirilmiştir.)

Kapitalizm bir balonsa enflasyon bu balonun açık ağzındaki ısı kaynağıdır.

Deflasyonda balona ısı girmez ve yükselmez. Yani kapitalizm çalışmaz. Aksine ocağın altı çok açılır balon çok ısıtılırsa da zarar görür, düşüp çakılır.

Bu nedenle ılıman enflasyon seviyesinin altındaysa ekonomi ısıtılır, yani bazı merkez bankaları enflasyonu yükseltmeye uğraşır; yok, ılıman seviyenin üzerindeyse enflasyon düşürülmeye çalışılır.

Fakat tartışmadan anlaşılacağı üzere kapitalizmde esas olan balonu uçurmak yani enflasyonu çıkarmaktır, ılıman seviyeye kadar. Türkiye’de ekseriyetin enflasyonu düşürülecek bir olgu sanması her ekonomi için doğru olmayan bir sanrıdır.

Merkez bankaları ve bugünkü para tasarımı enflasyon üretmek için var edilmiştir. Çünkü önceki para sistemi (değerli metal para) deflasyonisttir. Kapitalizm bunu sevmez.
O simyacı Karun’un, ormanları yakan Nemrut’un tarafındadır.
Şimdi bugünkü formunun sonuna gelen kapitalizm
yaratıcısız yıkımını
kavurucu bir enflasyonla gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
Liderler bu süreci doğru yönetemezse kapitalizmin
skolastisizmine
teslim olanlar dünyayı yakacak. Tabii kapitalizmin dünyayı lidersiz bırakmış olmasını da bu girişim için önemli bir hazırlık olarak görmek lazım. Demokrasi, cumhuriyet, kapitalizm kardeştir amenna… Ama o eski kapitalizm. Yeni kapitalizm demokrasileri sorgulatacak…

Dünyada seçimle iş başına gelenlere yahut daha doğru ifadesiyle getirilenlere bir bakın. Abidik gubidik örnekleri saymama sanırım gerek yoktur. Krallıkların son yıllarda demokrasilere göre güçlü karaktere sahip liderler ortaya çıkardığı insanlığın gözüne sanırım boşuna sokulmuyordur. Bugün kral durumundaki liderlerden en yetersizi dahi birçok demokrasinin başbakanlarını şunlarını bunlarını alt alta üst üste toplasanız her bakımdan daha üstün gelir.

Demokrasilerin sürüklendiği kaht-ı rical halinin yapay olduğunu düşünmek bu şartlarda yersiz mi? Amaç doğrudan demokrasileri sorgulatmak değilse nedir?
Demokrasiyle anarşi arasındaki ince çizgiden
dünyanın karşıya geçirileceğini söylesem hakikatin hilafına mı olur, bu şartlarda?

Buradaki fikri tartışmayı anlamayıp demokrasiye ilişkin bana görüş atfedecek olanlara hiç oralı olmadığımı şimdiden söyleyeyim.

Neden bu iç içe konuları bugün ve beraber tartıştığıma geleyim. Konu
Trump

Trump gelirse politikalarının küresel enflasyonu azdıracağı propagandası yapılmaya başlandı.

Trump da farkında olacak ki ticaret politikaları üzerinden küreselleşmeyi, Bitcoin’i Amerikanlaştırma söylemi üzerinden parasal sistemi, merkez bankalarının bağımsızlığı üzerinden kapitalizmin tüm dinamiklerini sorgulamaya açtı.

Hatırlatayım; merkez bankalarını milli bankalar olarak görmek hatadır. Amerikan Merkez Bankası FED dahil…
Finansal kesim hiçbir milliyete mensup değildir.
Onlar bir devlete değil, üst bir sisteme bağlı; kendi milliyetlerine sahip bir örgütlenme içindedir. Merkez Bankasının pamuğu çalıdan söker gibi devletten sökülmesinin esas kabul edilmesi bunu anlatır. Trump bunun farkındaymış gibi davranıyor. Enflasyonla terbiye edilmek için kendisine karşı bir plan yapıldığını görüyor. Seçilmesi halinde oyunu bozmak için ön almaya çalışıyor. Yahut hiçbir şeyin farkında değil de kafaya taktığı meseleler dönüp dolaşıp kapitalizmin en hassas olduğu noktalara dokunuyor.

Trump ile küresel enflasyon yükselir tezi iktisadi skolastisizm takip edilirse doğrudur. O da farkında olduğunu kabul edersek skolastisizmi yıkmaya çalışıyor zaten. Açıkçası Trump aslında küresel enflasyonun yükselmemesi için tek şansı denemeye geliyor. Ya da enflasyonun küreselde azmaması için tek şans bizatihi Trump olabilir. Bu kadar büyük anlamlar yüklenecek biri değil, evet. Ama süreç öyle gelişiyor işte…

Demokratların neden dünya için daha bir şans olmadığını düşündüğümü izah edeyim.

Çünkü balon-ısı kaynağı ilişkisinde herkesten gizlenen bir gerçek vardır. Sıcak hava balonu ancak ve sadece mükemmel çevre şartlarında uçurulabilir.

O yüzden balonlar her yerde görülmez. İstisnai noktalarda uçuşa izin verilir. Balonun çevre şartlarının elverişliliğinden söz etmek için evvela kubbe dışı sıcaklığın 15 derecenin altında, sonra rüzgâr hızının 10 knot’ı geçmeyecek şiddette ve en son termal aktivitenin pilottan idareyi ele almayacak şekilde istikrarlı olması gerekir.

Demokratlarsa çevre şartlarını elverişsiz hale getirmekte. Jeopolitik riskleri kaşıdıkça kaşıyorlar. Ne ısı ne rüzgâr ne de diğer faktörler sakin bir süzülüşe uygun değil.

Dahası daha önce de ifade ettiğim üzere siyah kuğu tekil değil. Tavsiyem her ekonomik karar alıcının kararlarının yakından takip edilmesidir. Nereden ne çıkacak belli değil.

Aslında tek şans dediğim şey; Trump’ın politikalarının çevresini kurup enflasyonla mücadeleyi zamana yayarak ılımanlaştırmasıdır. Demokratlarla her halükârda kaçınılmaz sona doğru gidiliyor. Trump da kaçınabilir demiyorum. Ama deneyeceği anlaşılıyor.

İşte Amerikan seçimlerinin dünya için eko-politik analizi… Ya enflasyonla mücadele zamana yayılacak yahut çatışma dünyaya yayılacak…

Kaçınılmaz son ne mi? Anarko-kapitalizm…

#ABD
#Enflasyon
#Yusuf Dinç

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.