Türk malı Türkçe konuşsun

00:0010/02/2001, السبت
G: 11/09/2019, الأربعاء
Suzan Çelik

Sadece turistik mekanlara özgü halı-kilim satıcıları da olmasa turistler kendilerini kesinlikle yabancı bir ülkede hissetmeyecekler. Buna karşın bu ülkenin vatandaşları kendi ülkelerinde gurbette gibi.Reklam panolarının, dükkan isimlerinin hemen hepsi yabancı dilde. Marketlerde satılan ürünlerden hangisi Türk malı, hangisi ithaldir diye ayırdetmeniz bile zor. Bu kültürel yozlaşma, aynı zamanda vahim bir tüketici sorununa işaret ediyor.Tüketicinin tercihini doğru yapabilmesi için yanıltılmaması lazım.

Sadece turistik mekanlara özgü halı-kilim satıcıları da olmasa turistler kendilerini kesinlikle yabancı bir ülkede hissetmeyecekler. Buna karşın bu ülkenin vatandaşları kendi ülkelerinde gurbette gibi.

Reklam panolarının, dükkan isimlerinin hemen hepsi yabancı dilde. Marketlerde satılan ürünlerden hangisi Türk malı, hangisi ithaldir diye ayırdetmeniz bile zor. Bu kültürel yozlaşma, aynı zamanda vahim bir tüketici sorununa işaret ediyor.

Tüketicinin tercihini doğru yapabilmesi için yanıltılmaması lazım. Alışveriş sırasında tüketicinin yanlış, yanıltıcı, eksik reklam, etiket ve ambalaja karşı korunması en temel evrensel haklarındandır. 4077 Sayılı Tüketici Kanunu da bunu vurguluyor. Bu konuyla ilgili yönetmelik de, ürün yerli değil de ithal edilmiş bile olsa; Türkçe olarak, malın üretildiği ülke isminin veya "ithal", "ithal malı", "yabancı" gibi malın ithal edildiğini gösterir bir ibarenin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Ürün yerli ya da ithal olsun, malın üretim yeri, cinsi ve satış fiyatı da yine kolaylıkla okunabilecek şekilde Türkçe olarak etiketle ilan edilmek zorundadır.

Pazarda ürünler hergeçengün çeşitlenirken ve tüketici alışveriş öncesi doğru tercih yapabilmek için yenilikleri takip etmekte sıkıntı yaşarken, bir de ürünlerin diline yabancılaştırılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı A. Kenan Tanrıkulu geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda aynen şöyle demiş; "Bakanlık olarak, Türkçe''nin tüketim mallarında tutunmasına çalışacağız. Türkiye''de üretilen Türk mallarının iç ve dış piyasalarda yabancı adla satılmasını ve yabancı hayranlığını Allah''ın izniyle kıracağız."

Bakan Tanrıkulu''nu tamamiyle destekliyor ve Bakanlığın, alacağı yasal önlemlerle firmaların ürünlerini piyasaya sürerken Türkçe isim ve marka kullanmalarını sağlamasını bekliyorum.

Belediyeler de etiket kontrollerinde kanun ve yönetmeliğe aykırı uygulamaları cezai yaptırım yoluyla takip edebilirler.

Sorunlarınız çözülüyor

Günlük hayatta yaşadığınız sorunlarla ilgili olarak köşemize, faks ya da elektronik posta yoluyla ulaşan şikayetleriniz çözüme ulaştıkça buradan duyuruyoruz. İşte bunlardan firma-tüketici mutabakatıyla çözülenlerinden birkaçı;

Okurumuz Muhammed Ak''ın 17 Ekim 2000 tarihinden bu yana yaşadığı cep telefonu sorunu giderildi. Telsim Çağrı Merkezi Müdürlüğü ile görüşmelerimizden kargoda geciken cep telefonu tüketicimize teslim edildi. Ayrıca telefonunu kullanmadığı halde, yanlış işlemle okurumuzun kredi kartından kesilen açılış ücreti ve sabit ücret de sonraki faturalarından düşülerek iade edilecek.

Ahmet Safa Erdin''in umre seyahati nedeniyle ANI TOUR Firması ile yaşadığı sorun Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TURSAB Hac Dairesi avukatlarının takibinde. ANI TUOR''un başka tüketicileri de mağdur etmemesi için konu takibimizde.

Mehmet Çetin''in Vestel''in Veezy kampanyası nedeniyle kredi kartından yapılan fazla kesintilerin geri ödenmesi için firma ilgilileri harekete geçti. Tüketicimiz seyahatini tamamlayıp döndüğünde kredi kartı ekstreleri incelenerek zararı tazmin edilecek.

Elazığlı okurumuz Veysi Ceylan''ın SINGER fırını ile ilgili sorunu, AEG-Bosch-Siemens-Profilo Firması Tüketici Sorunları Merkezi tarafından takibe alınmıştı. Tüketicimizin elindeki ürün başka bir marka fırınla değiştirilerek sorunu giderildi.

Oto kampanyası Mali Şube''de

Gazete ilanlı otomobil satışı kampanyasıyla çok sayıda kişiyi dolandırdıkları ifade edilen 8 kişi gözlem altına alındı. Tüketicilerin ihbarı üzerine harekete geçen İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, merkezi Beşiktaş''ta bulunan Ulusal Otomotiv A.Ş''ye baskın düzenledi. Kampanyayla ilgili dokümanlar da incelemeye alındı. Firma yetkililerinin, vatandaşlara süresi geldiği halde araçları teslim etmedikleri, tüketicilere araçların şehir dışında bir otoparkta olduğu beyan ettikleri, ancak böyle bir otoparkın bulunamadığının ortaya çıktığı belirtiliyor.

Tüketici Mahkemeleri kuruldu

Yasanın yürürlüğe girmesinden 5 yıl sonra geç de olsa nihayet Tüketici Mahkemeleri faaliyete geçti. Köşemizde sık sık bu eksikliği eleştiriyor, yetkilileri Tüketici Mahkemeleri''nin kurulması için göreve çağırıyorduk. Son olarak bu yönde yazdığımız yazı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''ndan cevaplanmış, eleştirilerimizin çalışmalarda göz önünde bulundurulmak üzere not edildiği kaydedilmişti. İhtisas mahkemesi anlamına gelen Tüketici Mahkemeleri''nin kurulması tüketici sorunlarının kısa zamanda ve kolaylıkla çözümü için önemli bir gelişme.