Tüketici örgütleri bakanlıktan davacı

00:0031/03/2001, samedi
G: 11/09/2019, mercredi
Suzan Çelik

Gelen bilgiler bu sene Tüketici Konseyi''nin "iş olsun diye" toplandığı izlenimi uyandırıyor. İçeriği bütün tüketicileri ilgilendiren Konsey''de neler olduğunu anlamak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''ndan bilgi alamayınca normal olarak her sene bu toplantıya katılan derneklerin başkanlarıyla görüştüm. Umudum tüketicileri temsil eden tüketici örgütü temsilcilerinden Tüketici Konseyi toplantısının iyi geçtiği yönünde haberler almaktı. Ancak ne mümkün!Yıllardır ülkemizde tüketicilerin haklarını savunan

Gelen bilgiler bu sene Tüketici Konseyi''nin "iş olsun diye" toplandığı izlenimi uyandırıyor. İçeriği bütün tüketicileri ilgilendiren Konsey''de neler olduğunu anlamak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''ndan bilgi alamayınca normal olarak her sene bu toplantıya katılan derneklerin başkanlarıyla görüştüm. Umudum tüketicileri temsil eden tüketici örgütü temsilcilerinden Tüketici Konseyi toplantısının iyi geçtiği yönünde haberler almaktı. Ancak ne mümkün!

Yıllardır ülkemizde tüketicilerin haklarını savunan derneklerden biri Tüm Tüketicileri Koruma Derneği. Derneğin Başkanı Mehmet Barak, Bakanlığın kendilerini konseye çağırmadığını ifade ederek, bu yüzden toplantılara katılamadıklarını söyledi. Görüştüğüm ikinci tüketici örgütü temsilcisi Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Avukat M. Bülent Deniz. Deniz de Bakanlık Yetkililerinin kendilerini katılımcıların dışında tutması yüzünden Konseyin karar aşamasında yer alamadıklarını, toplantıyı ancak "gözlemci" sıfatıyla izleyebildiklerini belirtti. Tüketici Derneğinin Başkanı Avukat Bülent Deniz bu yüzden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''ndan davacı olduklarını ifade etti. Halen Tüketici Konseyi Toplantısıyla ilgili olarak İstanbul Birinci İdare Mahkemesi nezdinde süren yürütmenin durdurulması ve iptali davasından çıkacak karar tüketicilerin temsil hakkının hayat bulması adına önemli. Bu vesileyle, tüketicileri temsil eden ve yıllardır bu ülkede tüketiciler için çalışan derneklerin hangi kıstasa göre tüketicileri ilgilendiren önemli kararların alınması aşamasında saf dışı bırakıldığını da öğrenmiş olacağız. Sorunu takip edecek, gelişmeleri buradan duyuracağım.

Tüketici hakları kapalı kapılar ardında!

Tüketiciler için birçok açıdan önemli olan Mart ayı bu sene hem genel anlamda, hem de tüketici hakları açısından krize sahne oldu. Yıllardır içirilen acı ilaçların faturası yine halka çıkarılırken, Dünya Tüketici Hakları Günü vesilesiyle yönetimin mevcut şeklini resmeden tablo, birşeyler yapılacağı yönündeki umutları söndürdü. Normalde 15 Mart gününün dünyada ve ülkemizde tüketicilerin haklarını kazanmaları yolunda sorunlarının tartışıldığı bir gün olduğunu hatırlatmış, düzenlenecek etkinliklerin ve yasa gereği bu ayda toplanan Tüketici Konseyinin önemine işaret etmiştim. Bakanlıktan herhangi bir bilgi gelmeyince 17 Mart''ta yayınlanan yazıma "Tüketici Hakları Gününe Ne Oldu?" diye başlık atıp, ülkemizde tüketici haklarının korunmasından sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, tüketicinin sesini duyup duymadığını kontrol etmek istemiştim.

Anlaşılan şu; tüketicinin sesi Ankara''ya gitmiyor.

Bu tarihlerde ısrarla Bakanlığın Basın Müşavirliği''ne ulaşmaya çalıştım fakat Tüketici Konseyi toplantısı ve etkinliklerle ilgili net bir bilgi edinemedim. Bu durumda tüketici haklarının korunması yönünde ülkemizdeki mevcut politikanın "hem sağır, hem dilsiz" izlenimi verdiğini belirtmek durumundayım.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından herhangi bir bilgi ulaşmadığı için Tüketici Konseyi Toplantıyla ilgili olarak basında rastladığım tek haberi vermek durumundayım. Akit Gazetesi''nin konuyla ilgili haberi şöyle:

"...Konsey öncesinde Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü''nün hiçbir tanıtım yapmaması ve yeni tüketici yasa tasarısıyla ilgili bilgi verilmemesi, Genel Müdür Özcan Pektaş''ın bu konseyi ciddiye almadığı intibaını bıraktı... Oldubittiye getirildiği izlenimini uyandıran Konseyde tek gündem maddesi, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun''da değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı idi... Müzakereye katılan Prof. Dr. Aydın Zevklier, 4077 Sayılı Tüketici Kanunu ile ilgili birçok maddede gündeme getirilen değişikliklerin ülkemizi tüketici hakları konusunda geriye götüreceğini ifade etti."

Konseyle ilgili sözkonusu haberde, tüketici haklarının korunması ve problemlerin çözümü için halka hem fiziki anlamda, hem de psikolojik yönden yakın konumda bulunan belediyelerin adının bile geçmediği bildiriliyor.

Haberde ayrıca, Konseye hiçbir belediye yetkilisinin davet edilmediğinin belirtilmesi dikkat çekiyor.

Geç de olsa Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, tüketicinin bilgilenme hakkına duyduğu saygının ifadesi olarak Tüketici Konseyi Toplantısıyla ilgili olarak bilgi gönderdiği takdirde buradan yayınlayacağımı belirtmek isterim.