Tüketici mahkemesi görevde

00:0012/02/2001, Pazartesi
G: 11/09/2019, Çarşamba
Suzan Çelik

Tüketici Mahkemeleri, 4077 Sayılı Tüketici Kanununun hayata geçmesinden sonra 5 yıl gecikmeli olarak nihayet kuruldu. Köşemizde sık sık bu eksikliğe işaret ediyor, Adliyelerde sadece tüketici sorunlarına bakacak ihtisas mahkemelerin biran önce hayata geçirilmesi için yetkililere uyarılarda bulunuyorduk. Çağrılarımızın yanısıra bu gelişmede tüketicilerin kendi haklarını arama yolunda kararlı tutumları da etkili oldu.Son olarak 30 Aralık 2000 tarihli köşemizde bu konuda aynen şöyle demiştim: "Tüketici

Tüketici Mahkemeleri, 4077 Sayılı Tüketici Kanununun hayata geçmesinden sonra 5 yıl gecikmeli olarak nihayet kuruldu. Köşemizde sık sık bu eksikliğe işaret ediyor, Adliyelerde sadece tüketici sorunlarına bakacak ihtisas mahkemelerin biran önce hayata geçirilmesi için yetkililere uyarılarda bulunuyorduk. Çağrılarımızın yanısıra bu gelişmede tüketicilerin kendi haklarını arama yolunda kararlı tutumları da etkili oldu.

Son olarak 30 Aralık 2000 tarihli köşemizde bu konuda aynen şöyle demiştim: "Tüketici Mahkemelerinin hala kurulmadığı, ''idareten'' tüketici davalarına bakan mahkemelerden bazılarında Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararlarının dikkate alınmadığı biliniyor. Bütün bu gelişmeler sanki ''kanunlar tüketicinin korunmaması yönünde mi işletiliyor?'' sorusunu gündeme getiriyor."

Dozu giderek sertleşen bu tür uyarılarımızı ilettiğimiz yetkili mercilerin başında tüketici haklarının korunmasından birinci derece sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı geliyor. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Sayın Özcan Pektaş Bakan Adına gönderdiği son yazısında uyarılarımızın çalışmalarda dikkate alınmak üzere not edildiğini bildirmişti. Hemen ardından böylesine güzel bir gelişmenin gündeme gelmesi mutluluk verici.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''a göre kurulan Tüketici Konseyi''nde, Adalet Bakanlığının temsilcileri de yer alıyor. Kanun''un uygulanmasına yönelik tedbirlere dair görüşleri ilgili mercilere iletmek Tüketici Konseyinin görevidir. Takip ettiğim kadarıyla, Kanun''un yürürlüğe girdiği 1995 yılından bu yana Tüketici Mahkemelerinin kurulamayışı hemen her konsey toplantısının ana gündem maddelerinden biriydi.

Gecikmiş de olsa ülkemiz tüketicilerinin bu kazanımının, hayırlara vesile olacağı muhakkak.

Tüketicilerin haklarını yasal yollardan rahatça arayabilmeleri için Tüketici Mahkemelerinin çalışmalarını takip edeceğiz.

Hak eden hakkını alır

Son gelişmeler hak arama yolundaki kararlılıkların, gecikmeli de olsa yetkilileri harekete geçirdiğini gösteriyor. Tüketici mahkemelerinin geç de olsa kurulması bunun bir işareti.

Tüketicilerin, sorunlarının çözümü yönünde rahatlıkla dava açabilmeleri için çalışacak bu mahkemeler hakkında biraz bilgi vermek istiyorum;

4077 Sayılı Tüketicinin korunması Hakkındaki Kanun''un 23''üncü maddesine göre Kanun''un uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakılır. Bu mahkemeler nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Tüketicinin hakkını, en ucuz ve en çabuk şekilde arayabilmesi için Tüketici Mahkemelerinin kurulması önemli bir kazançtır.

Sırası gelmişken hatırlatalım, tüketicilerin mağduriyet konusu olan ürünün değeri 118 milyon 290 bin liradan aşağı ise öncelikle başvurulması gereken yasal merci her il ve ilçede kurulu bulunan tüketici sorunları hakem heyetleridir. Eğer sorun konusu ürün bu rakamın üstünde bir değer ifade ediyorsa tüketici doğrudan mahkemeye başvurabilir. Ayrıca hakem heyeti kararları tüketici lehine kullanılmak üzere delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.

Her tür hak arama çabasında olduğu gibi bu mahkemelere başvuru yolunda da Yeni Şafak okurları için rehberlik ve danışmanlık hizmetimiz sürecek.

Tüketici Mahkemesi nerede?

Adalet Bakanlığı''nın konuyla ilgili basın bülteninde şöyle deniliyor: "Bakan Hikmet Sami Türk''ün Olur''u ile 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanundan doğan uyuşmazlıklara bakmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde tek hâkimle çalışacak birer Tüketici Mahkemesi kurulmuş olup, Hakim Turgut Kotan''a Ankara, Hakim Nesime İste''ye İstanbul ve Hakim Safter Pakyürek''e de İzmir Tüketici Mahkemesi Hakimliği için yetki verilmiştir."

Adalet hızlı işleyecek

Bugüne kadar tüketiciyle ilgili davalar asliye ticaret mahkemeleri nezdinde takip ediliyordu. Bu mahkemelerde bugüne kadar milyarlık, trilyonluk ticari davalara bakılırken, diğer yandan tüketicilerin promosyon ürünü tencere takımı gibi küçük rakamlar içeren davalarıyla da uğraşılması önemli bir çelişkiye işaret ediyordu. İhtisas birimi olan tüketici mahkemelerinin işlemesiyle adalet daha etkin gerçekleşecek.