Kayseri esnaflarından bir tüketicimin şikayetini büyüteçe alırken mevcut olumsuz gidişe dikkat çekmek istiyorum. Fatih Çay, şikayetini çözme konusunda ne yapacağını sorarken, sorununu şöyle özetliyor:
"İzmir''deki bir firmaya, çok sayıda poşet yaptırdım. Anlaşmayı yaptığım firma, parasını ödediğim poşetlerimin bana ulaşması için Aras Kargo Taşımacılık Şirketi''ni seçti. Poşetler kargoya verildikten sonra uzun süre bekledim. Ancak nafile... Bir türlü poşetlerime kavuşamadım. Bunun üzerine taşıma hizmetini üstlenen Aras Kargo firması yetkilileriyle görüştüm. Yetkililer, kargoda kaybolan poşetlerin yerine yenilerini yaptırmamız halinde parasını ödeyeceklerini ifade ettiler. Biz de öyle yaptık. Ancak parayı ödeme zamanı geldiğinde bu sefer de aynı yetkililer ''poşetleri bulduk, onları size teslim edeceğiz, para ödemesi yapamayız'' dediler. Aslında burada mağdur olan benden fazla poşetleri aldığım firmadır.
Ancak fazladan 10 senelik yaptırdığım poşetleri kim kullanacak? Üstelik 10 sene sonra kullanacağım poşetlerin parasını şimdiden neden ödeyeyim?..."
Zararı tazmin hakkı var
Tüketicinin, zararını tazmin hakkı Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından 1985 yılında kabul edilen haklardandır ve ülkemizde yürürlükte bulunan 4077 Sayılı Kanun''la da teminat altına alınmıştır. Başvurulacak resmi merciler var. Ürünlere kavuşma yolunda kaybedilen zaman için firma aleyhine tazminat davası açılabilir. Ayrıca Değerli Okurumun da belirttiği gibi kağıt üzerinde mağdur kendisi değil poşetleri alıp kargoya teslim eden firmadır. Okurumun poşetleri aldığı firmaya şu tavsiyeyi yapabilirim; Kaybolan poşetleri taşıma şirketine teslim eden firma, elindeki sözleşmeyi ekleyeceği dilekçeyle Aras Kargo Firmasının bürosunun bulunduğu yerin il hakem heyeti''ne yazılı olarak başvurmalıdır. Buradan alınacak karar tüketici mahkemesinde açılacak davada delil olarak kullanılabilmekte, tüketicilerin açacakları davalar her türlü resim ve harçtan muaf tutulmaktadır.
Duydunuz mu?
Danıştay LPG vergisine "dur" dedi
Araçlarında otogaz kullanan tüketicilerin ödeyecekleri Motorlu Taşıtlar Vergisini dört katına çıkaran Bakanlar Kurulu kararnamesinin iptali için Danıştay''a açılan davada, Danıştay 7. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Haksız verginin iptali için FP. tarafından Anayasa mahkemesine açılan davada da, mahkeme usul yönünden yaptığı incelemeyi tamamlayarak, davayı esastan görüşmeye karar verdi. Artık araçlarında LPG. kullanan tüketiciler Anayasanın 10. maddesinde yazan eşitliğin tadını özgürce çıkaracaklar...
Bu haberimiz özellikle bu konuda gönderdiği mesajla bizden bilgi isteyen Ali Kaymakçı''yı ilgilendiriyor. Okurumuza, daha detaylı bilgi almak için bu sorunu çok yönlü olarak yasal açıdan takibe alan Müstakil Tüketiciler Birliğini aramasını öneriyorum. Derneğin merkez telefonu şu: (0212) 567 97 44
Kriz var
Ülkenin içinde durumun bir yansıması olarak gerçekten buruk geçen 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü ile ilgili olarak Müstakil Tüketiciler Birliği''nin Dernek Merkezinden yapılan bir açıklama düşündürücü gerçekleri gündeme getirdi. Dernek Başkanı Avukat M. Bülent Deniz imzasıyla gelen açıklama şöyle:
"Bu yıl Dünya Tüketiciler Gününü buruk kutluyoruz. Kamuoyu desteğinin hiçe sayıldığı bir ortamda ''ulusal program''ın neresinde olduğumuzu bile bilmiyoruz. Ekonomik krizin silindir gibi üzerimizden geçtiği, satın alma eyleminin sadece zorunlu ihtiyaçlara hasredildiği bir dönemde mutsuz insanlar ülkesinin bireyleri olarak geleceğe dair umutlarımız tükeniyor. Üstelik krizin aşılması için hazırlandığı ifade edilen ve ısrarla halkın desteğinin gerektiği bildirilen ulusal programla ilgili herşey belirsiz. Görüşlerimizin alınmadığı, katkımızın değerinin resmen hiçe sayıldığı bu programın neresinde olduğumuz açıklanmadığı sürece, tüketiciler olarak katkı ve destek vermemiz imkansızdır. Ayrıca Müstakil Tüketiciler Birliği Gönüllüleri olarak, programın ''Sadece acı ilacı içen kesimi'' olarak mağdur edileceğimizden korkuyor, bu yönde ciddi endişe taşıyoruz."
Açıklamayı yorumsuz olarak yayınlıyor, takdiri tüketicilere bırakırken, tüketicilerin haklı haykırışını, bu ülkede "tüketicinin sesini duyurma hakkı" gibi evrensel kazanımları teyid eden Tüketici Kanunu''nun hayata geçmesinden sorumlu yönetim birimlerinin dikkatine sunuyorum.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.