Abdullah Çaylı''nın internet posta yoluyla gönderdiği mesaj, firmaların garanti belgesiyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda bir türlü üzerlerinden atamadıkları gevşekliğe işaret ediyor. Ürünün garanti belgesi, alışveriş sırasında istenmeden tüketiciye verilmelidir. Çünkü 1995''den bu yana yürürlükte bulunan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun böyle diyor. 4077 Sayılı Tüketici Kanununun ilgili 13''üncü maddesine göre; "İthalatçı veya imalatçı firmalar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu, tüketicinin malı satın aldığı satıcı, bayi, acenta ya da temsilciliklere aittir."
Bu Kanun''a ilişkin olarak yürürlükte bulunan tebliğe göre "zaman ölçme alet ve cihazları" kapsamında saatler de garanti belgesiyle satılmak zorunda olan ürünler listesinde yer almaktadır.
Değerli Tüketicimizin garanti belgesi düzenlenmeksizin satılan Romanson marka saatle ilgili şikayeti, firmanın suç işlediğinin bir işaretidir. Bu yönde olumsuz uygulamalar en yakın mülki amire ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nın İl müdürlüklerine intikal ettirilebilir. Ayrıca bir yıl gibi kısa zamanda saatin kaplama kısmında problem yaşanması da o malın ayıplı olduğunun ifadesidir. Şikayetten şu anlaşılıyor; Firma yetkilileri tüketicinin en doğal hakkı olan "ürünün yenisiyle değişimi-para iadesi..." talebini karşılamamış. Bu durumda satıcının bulunduğu yerin ilçe kaymakamlığında kurulu tüketici sorunları hakem heyetine yazılı olarak başvurularak haklılığın kanıtlanması mümkün. Hakem heyetlerinden alınacak kararlar doğrultusunda firmaların yasa çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Kararın dikkate alınmaması durumunda ise hakem heyetinden alıncak yazı, tüketici mahkemesinde her türlü resim ve harçtan muaf olarak açılacak davada kanıt olarak tüketici lehine delil teşkil etmek üzere kullanılabilmektedir. Tüketicimiz, mesajında kendisi ya da firma ile ilgili telefon, adres gibi bilgileri vermemiş. Mail adresine gönderdiğim mesajla bunları istedim ancak, muhtemelen bir problem yüzünden cevap alamadım. Sayın Abdullah Çaylı iletişimle ilgili gerekli bilgileri verebilirse kendisine hak arama yolunda rehberlik edebilir, belki mahkemeye gitmeden firma-tüketici arasında sağlanacak mutabakat yoluyla soruna çözüm bulma yolunda yardımcı olabiliriz.
Firma tüketiciye bilgi vermeli
Alanya''dan Adnan Yavuz''un Renault Megane marka otomobiliyle ilgili sorunu tüketicinin garanti belgesi konusundaki yasal haklarından çok karıştırılan ve bilinmeyen bir hususu hatırlatıyor. Tüketicimiz, 2001 Model otomobilini kullanmaya kullandıktan hemen sonra yaptığı şanzman arızası nedeniyle yetkili servise başvurduğunu bildiriyor. Sayın Yavuz, tamirden sonra geçtiğimiz bayramda da aynı sorunun tekrarladığını, bu doğrultuda ikinci kez şanzımanın yenilendiği bildiriyor. Sayın Yavuz''a hakları konusunda şu bilgileri vermeliyim; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''un Garanti Belgesi ile ilgili 13''üncü maddesinde şöyle denilmektedir:"Garanti süresi içerisinde sık sık arızalanması sonucu maldan yararlanamamanın süreklilik arzetmesi veya tamiri için gereken azami sürenin (1 ay) aşılması hallerinde, tüketici, malın ücretsiz olarak yenisi ile değişirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebine karşı satıcı, bayi, acenta, imalatçı-üretici ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar." Şanzıman arızasıyla ilgili işlemler yetkili serviste yapıldığına göre tüketicimizin elindeki tamir belgesinde bu belirtilmiştir.Tüketicimizin Renault-Mais Merkez Servisi''ne yazdığı dilekçe bu yüzden cevapsız kalmış olabilir. Ancak tüketicinin hakları konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Bunu bizden önce firma yetkililerinin yapması, müşteriyi bilgilendirmesi şart. Bu bakımdan ilgililerin dikkatini çekmek lazım.
Garantili bayram şekeri
Bir yere giderken bir kutu şeker alıp gitmek adettendir. Ancak kutunun içinde ne olduğunun bilinmesi için paketin bozulması gerektiğinden, bu yapılmamaktadır. Gıda ürünlerine garanti vermek zor aslında. Ancak Elit Çikolata bütün sorumlulukları ürününün içine yerleştirdiği kalite garantisi belgesiyle üstlenmiş. Kartta, ürün üzerinde beyaz bir tabaka şeklinde kendisini gösterecek olası olumsuzlukları firma merkezine bildirmek suretiyle ücretsiz değişimin yapılabileceği bildirilmekte. Bu uygulamanın yaygınlaşması güzel olurdu sanırım.
Akıllı satın alma sanatı
Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı tarafından yayınlanan "Akıllı Satın Alma Sanatı" kitabında bu hususta şu bilgilere yer verilmiş: Bu tür alışveilerde ambalajında, içinde bulunan maddeleri belirtilen çikalotalar alınmalı, bilinmeyen marka çikolatalar, Türkçe açıklaması olmayan ithal çikolatalar alınmamalıdır. Ürünün paketinde yer alan üretim ve son kullanma tarihleri kontrol edilmeli, satış yerinde sıcaklığa maruz kalan çikalotalar yerine, serin yerde satışa sunulanlar tercih edilmelidir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.