TÜİK Kasım 2024 için TÜFE’nin aylık %2,24 yıllık ise %47,09 oranında arttığını açıkladı. Her ne kadar son 17 ayın en düşük enflasyon seviyesi yakalanmış olsa da halen daha yüksek seyreden enflasyonun hem ekonomi hem toplum üzerindeki baskısı hissediliyor. Özellikle çekirdek ve hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın etkisi ile yıllık bazdaki düşüş eğilimi gerçek manada enflasyonun kontrol altına alındığına işaret etmemekle birlikte yapısal adımlara olan ihtiyacın gerekliliğine göz kırpıyor. Gıda fiyatlarındaki artışın gölgesinde geçen kasım ayında Cemal Süreya’nın “sonbahar sanattır, diğerleri mevsim” dizelerine eşlik eden bir başka enflasyon ile baş başa iken buluyoruz kendimizi.
Kasım enflasyon verisi hem kısa hem de uzun vadeli risklerin şekillenmesi açısından da önemli bir noktaya işaret ediyor. Döviz piyasasında yerli yatırımcının dövize halen daha göz kırpıyor olması ve Merkez Bankasının faiz indirim kıskacında olması enflasyonun kontrol altına alınacağına dair olan güveni biraz kırıyor gibi. Ayrıca geldiğimiz noktada enflasyonun temel dinamiğinde aşır kar arzusu ve arz kaynaklı baskıların yer aldığının belirginleşmesi faiz politikasının enflasyon üzerindeki etkisini sınırlıyor. Meali faiz enflasyondan ziyade doğrudan kur üzerinde etkisini gösteriyor. Bununla beraber çekirdek enflasyonun 1,53 seviyesi ile umut verici bir noktaya gelmesi Merkez Bankasından olan beklentiyi giderek artırıyor. Kullanması kolay faydası bu noktada sınırlı olan çekirdek enflasyonun fiyat oynaklığının azaldığına işaret ediyor olması sofradaki sorunları çözmek için henüz yeterli değil gibi duruyor. Çekirdek enflasyon masadaki tuzluk ise eğer, tuzluğun dolu olması ana menüdeki eksikliği bu mevsimde telafi etmiyor.
Enflasyon ile büyüme arasında büyülü bir denge kurmak zorunda olan Türkiye ekonomisi kalıcı bir başarıyı yakalama baskısını üzerinde hissediyor. Bu nedenle Kasım ayı enflasyon verilerini sadece bir veri olarak değil, bir uyarı niteliğinde değerlendirmek gerekiyor. Adeta aşkın ilkbaharından çıkıp kışına düştüğümüzü hissettiren bir tabloyu bizimle paylaşıyor. Sezon finaline giderken bazı sorunlar çözüldü gibi duruyor belki ama asıl meseleler bir sonraki sezona kalmış gibi bir izlenim veriyor. Gıda fiyatları, konut ve döviz baskısı, 2024’ün sonunda da 2025’in başında da gündemde olacağa benziyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.