İslam’ın en büyük edebiyatçılarının (ki, edebiyat şiir demektir) sözlerini sembollerle, mecazlarla, istiarelerle, kinayelerle... iletmeleri, söz ve amel arasındaki bu doğrusal ilişkiden kaynaklanıyor olasa gerektir. Zira şair, açıklaması ancak müstakil birkaç kitapla mümkün olabilecek beyitlerini, kelimelerin özünün de özüne inerek söyler.
Mutasavvıf şairlerin sürekli olarak zahir ulemasının hedef tahtasında yer almalarının sebebi de mezkur ilişkiden besleniyor gerektir.
Zemahşerî’nin bu çok köşeli ve dolayısıyla çok keskin (sert) ifadelerine karşı El-Fergânî’nin yine de edeple mukabele bulunduğunu aklımızda tutarak, aynı söz ve amel ilişkisi bağlamında bu örnek üzerinden, bunları tartışarak değil, tartışmanın özüne nüfus ederek, asıl bizim kendi takınacağımız tutuma bir yol aramamız gerekir.
Zira Zemahşerî, İbnü’l-Fârız ve El-Fergânî kendilerine düşen görevleri yaparak Hakk evine göçtüklerine göre artık mesele onların değil bizim meselemizdir.
Meseleye buradan bakmayı sürdürelim inşallah.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.