1947 yılında Erzincan’da doğdu. Orta Öğrenimini Erzincan Lisesi’nde, yükseköğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Tunceli ve İstanbul’da edebiyat öğretmenliği yaptı.1974 yılında öğretmenlik görevinden ayrılarak kuruluşuna katkıda bulunduğu Dergâh Yayınları’nda çalışmaya başladı. Sanat hayatına, İstanbul’da çıkan “Fikir ve Sanatta Hareket” dergisinde yayımladığı hikâyeler ile girdi. Adımlar, Hisar, Türk Edebiyatı, Düşünce, Yönelişler gibi dergilerde yazdı. 1990 Mart’ından itibaren yönettiği Dergâh dergisinde hikâye ve yazıları yayınlandı.1986 yılından itibaren Zaman gazetesinde “Bir Demet İstanbul” başlığı altında şehir yazıları yayımladı, daha sonra bu faaliyetini Yeni Şafak Gazetesi’nde sürdürdü. Sinema ve televizyonla ilgilenerek senaryolar yazdı, Kanal 7 televizyonuna programlar hazırladı. Mustafa Kutlu, 24 farklı hikaye kitabına; Şehir Mektupları, Akasya ve Mandolin, Yoksulluk Kitabı isimli deneme kitaplarına ve Sait Faik’in Hikâye Dünyası, Sabahattin Ali isimli inceleme kitaplarına imza attı.
Turgut’un tarif ettiği azınlık (kendisi çoğunlukta diretiyor ama dil sürçmesi bir gerçeğe işaret ediyor) insanların dini inanışlarını ve mezhep farklılıkları ile etnik farklılıklarını öne çıkarmalarını önemsemiyor.
Rahatsızlık veren şey, bu farklılıkların sürekli gündemde tutulması, insanların yüzlerine bağrılması.
Beyaz Türkler olarak “sadece kısacık yaşamı güzel ve nitelikli bir şekilde yaşamak” istiyorlar. Ne var ki etrafları çevrilmiş durumda. “Çember yavaş yavaş daralıyor” ve kendileri acayip şekilde bunalıyorlar.
Halbuki onların kavga etmeye hiç niyetleri yok “Rasyonel bir toplumda rasyonel bir yaşamı minik keyiflerle yaşamak” istiyorlar sadece. Ama, işte, bu engelleniyor.
Burada elbette ki bir “zihniyet” oluşumu gözleniyor.
Bu zihniyet barıştan yana olanlara “beyaz”, kavgadan yana olanlara “kızıl” demiyor. Ortada kavme, ırka, asalete dayandırılan bir ayrım da yok.. Peki nedir o zaman? Şudur: Ülkedeki korkunç boyutlara varan gelir farklılaşmasının oluşturmaya başladığı bir yaşam biçimi ve bunun neticesi bir “zihniyet” belirdi.
Özel bölgelerde, koruma çemberinde, giriş çıkışların kontrol altında bulundurulduğu, duvarlarla çevrili bir ortamda…
(Yayın tarihi: 10.4.2000)
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.