Dinî ve insanî hayatın merkezinin kalp olduğunu Kur’an ve hadislerde açıkça ifade edilmiştir. “Kalpleri var ama onunla bir şey anlamıyorlar” (el-A’raf 7/179). “Akletmek için onlarda kalp yok mu?” (el-Hac 22/46). “Kalbi olanlar için bunda öğüt vardır” (Kaf 50/37). Meâlindeki âyetler kalbin idrak, ilim, marifet ve düşünme aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Bundan dolayı (fuad) sorumludur. (El-İsra 17/36; el-Ahzab 33/5).
Gazzali’ye göre rabbanî latife insanı diğer canlılardan ayıran ve onlara üstün kılan insanın hakikati olup, duruma göre ona bazen akıl, bazen ruh, bazen nefis bazen de kalp denir. Ona verilen ismiler değişik olsa da mahiyeti değişmez. Hz. Peygamber ruh (kalp) üzerine konuşmaktan kaçındığından (Buhari-ilim 47; Müslim-Münafıkın 32) bu konuda açıklama yapmak doğru değildir, bunun pratik bir faydası da yoktur.
Hadislerde “Vücutta bir et parçası vardır, o iyi olursa bütün beden iyi; kötü olursa bütün beden kötü olur. Bu et parçası kalptir” (Buhari-iman 39, Müslim-Müsakat 107) denilir.
Kalp tasavvufta bilgi (marifet) kaynağı olması bakımından da önemlidir. Sûfilere göre dinî hakkikatler ve ilahî sırlar hakkında bilgi edinmenin yolu kalptir. Akıl bu alanda yetersizdir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.