2024 Yılı yerel seçimleri için siyasi partilerin çalışmaları hızla devam ediyor. Sürecin getirdiği bilgi kirliliği ile ekonomi hakkındaki beklentiler de farklı yönlere evrilmeye devam ediyor.
Piyasa veya halk ağzında dolanmaya başlayan en önemli konu başlığı seçim sonrası hemen yüksek oranda TL’nin değer kaybedeceğidir. Yani halk ağzıyla doların artacağıdır. Bir diğer beklenti ise ağır bir durgunluğun seçim sonrası gerçekleşeceğidir.
Bu beklentilerin çoğu 2023 genel seçimler sonrası TL’de yaşanan senaryonun akıllarda henüz taze olması nedeniyledir. Diğer taraftan ihracatçıların kur artışı beklentilerini dillendirmeleri de bu beklentiye destek olmaktadır.
Dövize artan talep de bu beklentilerin verdiği ivmeyledir.
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, 1-31 Ocak 2024 arası dönemde gerçekleşen ulusal elektrik tüketimi bir önceki yıla göre %5,61 artışla 28,86 GWh seviyesine yaklaştı.
2023 yılının ilk ayında bu rakam 27,33 TWh olarak kaydedilmişti.
Yukarıda bahsettiğimiz tüketim verilerini üretim verisi de destekliyor. Verilere göre, Ocak döneminde ülke genelindeki tüm kaynaklardan yıllık %9,64 artışla 29,23 TWh elektrik üretildi. 2023 yılının ilk 31 gününde bu rakam 26,66 TWh’in üzerinde kaydedilmişti.
Bu verilere ek olarak iki güzel haberde var. Bunları da es geçmemek lazım;
Ocak ayında hidroelektrik santralleri yağışların bereketiyle bir önceki yıla göre %183,59 artışla 8,33 TWh elektrik ürettiler. 2023 yılının Ocak ayı boyunca bu santrallerden 2,94 TWh elektrik üretimi yapılmıştı.
Yine TEİAŞ verilerine göre, 1-31 Ocak 2023 döneminde 2,68 TWh elektrik üreten rüzgâr enerji santralleri ise bu yılın aynı döneminde bir önceki yıla göre %49,23 artışla 4 TWh’e yakın elektrik üretti.
Gelelim bir diğer verimize…
Buna göre, ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,4 azalarak 14,29 milyar dolardan, 6,23 milyar dolara geriledi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altını dışladığımızda ihracat, 2024 Ocak ayında yüzde 3,0 artarak 18 milyar 44 milyon dolardan, 18 milyar 592 milyon dolara yükseldi.
Yine aynı şekilde enerji ürünleri ve parasal olmayan altını dışladığımızda ithalat ise yüzde 6,2 azalarak 19 milyar 886 milyon dolardan, 18 milyar 660 milyon dolara geriledi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Ocak ayında 68 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ayrıca ekonomi yönetiminin de aşırı kur artışı işine gelmez. Zira enflasyon beklentilerini çıpalamaya çalışılan bu dönemde kurun yüksek enflasyon geçişkenliği ile tüm senaryonun bozulabilmesi söz konusu olur. Bu nedenle açıklanan programdan sapmayacaklarını düşünüyorum.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.