İç siyasete takılan Türkiye ve Rusya ilişkileri

04:0027/09/2024, Cuma
G: 27/09/2024, Cuma
Mehmet Akif Soysal

Malumunuz içinde bulunduğumuz ay süresince gündemi meşgul eden en önemli konulardan biri, İstanbul’da bulunan Boğaziçi İmar kanununa tabi bölgede, bir Rus yatırımcının satın aldığı villanın kanuna aykırı yapılaşmasıydı. Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var; hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti kanunlarından üstün değildir. Elbette kaçak yapı, sahipliğine bakılarak, karara konu olamaz. Sahipliğinden bağımsız, kanuna aykırılık varsa gerekli işlemler yapılmalı. Ancak , Rusya’nın ambargolarla sıkıştırıldığı


Malumunuz içinde bulunduğumuz ay süresince gündemi meşgul eden en önemli konulardan biri, İstanbul’da bulunan Boğaziçi İmar kanununa tabi bölgede, bir Rus yatırımcının satın aldığı villanın kanuna aykırı yapılaşmasıydı.

Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var;
hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti kanunlarından üstün değildir.
Elbette kaçak yapı, sahipliğine bakılarak, karara konu olamaz. Sahipliğinden bağımsız, kanuna aykırılık varsa gerekli işlemler yapılmalı.
Ancak
, Rusya’nın ambargolarla sıkıştırıldığı bir dönemin neticesinde,
Rus yatırımcıların Türkiye’yi huzurlu bir liman olarak öncelemeye başladığı bir dönemde, bu mevzunun ortaya çıkması manidardır.

Batı koyduğu ambargolarla Rusya’nın ticaretini engellemeye çalışıyor gibi gözükse de ve kısmen engellese de esasında, ticaretin sadece adres değiştirdiğine şahit oluyoruz.

Burada öne çıkan iki ülkeden biri Yunanistan, diğeri Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai’sidir.

Her iki ülke Rusya yatırımcılarına kucak açarken enerjinin, ticaretin ve lojistiğin tüm kârını ülkelerine kazandırmaktadırlar.

Bunu söylerken şunu ifade edelim;
ambargo koyan Batı’nın bu ülkelere yazılı olmayan ancak uygulamada ayrıcalıklar tanıdığı çok net aşikârdır
; bunu not edelim.
Ancak bu ülkelerin
Rusya’dan gelen iş insanlarına pozitif ayrımcılık yapmaları da önem arz etmektedir
; bunu da not etmek de fayda var.
Türkiye Rusya iş birliği her şeyden öteye önceliklendirilmeli!
Yüksek teknoloji gerektiren nükleer enerji yatırımı için
Batı’da çalmadık kapı gidilmedik ülke bırakmayan Türkiye, yine Akkuyu için yatırımı Rusya’dan buldu.
Yine diyorum zira;
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminden itibaren teknoloji ve kaynak gerektiren tüm yatırımların ilklerinde Rus’ların desteği bulunmaktadır. Batı’nın aksine!
Ağır sanayi ve teknoloji transferi…

1934-1938 dönemini kapsayan Birinci Beş Yıllık Sanayi Programı’nın ön çalışmalarını Rus akademisyen Prof. ORLOF başkanlığındaki uzmanlar kurulu yaptı. Buna göre “tekstil” olmak üzere, kimya, madencilik, demir-çelik, kendir-keten, kağıt, selüloz, kükürt, seramik gibi alanlarda yatırım yapılması öngörüldü.

Tarih kaynaklarına göre, Beş yıllık sanayi programı (planı) içinde yer alan Nazilli basma, Ereğli bez, Malatya pamuklu dokuma, Bursa yün ipliği, Gemlik İpek, İzmit kağıt-selüloz, İstanbul cam, Keçiborlu kükürt, Zonguldak antrasit tesislerinin de gerçekleştirilmesinde, S.Rusya’nın teknik ve mali yardımı bulunmaktadır.

Bu fabrikalardan bazılarının projelendirilmesi ve inşaatının gerçekleştirilmesi işi için Moskova’da TURSTROY adlı bir şirket bile kurulmuş.

İlerleyen yıllarda; 1967 tarihli Ekonomi- Teknik İşbirliği Antlaşması ile Türkiye’nin gerçekleştirmek istediği ve
Sovyetlerin destekleyeceği yüksek teknoloji ve sermaye gerektiren yeni sınai projeler geliştirildi; İskenderun Demir-Çelik Tesisleri, Seydişehir Alüminyum Tesisleri, İzmir Aliağa Petrol Rafinerisi, Bandırma Asit Sülfürik Fabrikası, Artvin Levha Fabrikası bunlara örnektir.
Şimdi gelelim
Sinop’ta yapılması planlanan nükleer enerji santraline; Türkiye yine Batı tarafından teknolojik anlamda yalnız bırakılmış vaziyette.
Muhtemelen Ruslar ile yine yola devam edilecek.
Peki, bu iş neyin nesi?
Şimdi soruyorum size; Rusları yanımıza almak varken neden böylesi basit bir villa mevzusu üzerinden Türkiye Rusya ilişkileri gölgelenmeye çalışılıyor?
Bu gölgeleme kimin işine yarar?
Bu işi kim kabartmak ister, hatta speküle ve dahi manipüle eder?

Bu sorulara cevapları siz verin…

Bize düşen hataya mâni olmak için manzarayı çizmek!

Zira
İstanbul Boğazında tek kaçak imalat burasıdır, akçeli işler buradan mütevellittir diyorsanız, o zaman size Boğazda bir tur yapmanızı öneririm…
#siyaset
#Türkiye
#Rusya
#Mehmet Akif Soysal