EDISYON:

Hep aynı klavye! Dünya savaşa mı sürükleniyor?

04:009/08/2024, Cuma
G: 9/08/2024, Cuma
Mehmet Akif Soysal

Siyaset gergin; bu yıl dünyada seçim yılı. İç siyasete dış siyaset yem ediliyor. Sıcak çatışmalara her an yenisi eklenebilir. İç gerginlikler bile had safhada. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de klavyeler üzerinden İslamofobik yaygara kopartılarak Müslüman azınlıkların mahalleleri basıldı. İngiltere’de 13 yıldır ilk kez gerçekleşen geniş çaplı şiddet olaylarında bazıları kadın ve çocuk olan yüzlerce gösterici Afrika ve Ortadoğu’dan gelen sığınmacıların kaldığı otellere ve mahallelere saldırdı. Kuzey

Siyaset gergin; bu yıl dünyada seçim yılı. İç siyasete dış siyaset yem ediliyor.

Sıcak çatışmalara her an yenisi eklenebilir. İç gerginlikler bile had safhada.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de klavyeler üzerinden İslamofobik yaygara kopartılarak Müslüman azınlıkların mahalleleri basıldı. İngiltere’de 13 yıldır ilk kez gerçekleşen geniş çaplı şiddet olaylarında bazıları kadın ve çocuk olan yüzlerce gösterici Afrika ve Ortadoğu’dan gelen sığınmacıların kaldığı otellere ve mahallelere saldırdı.

Kuzey Southport’ta düzenlenen bir etkinlikte üç kız çocuğunun öldürülmesi sonrasında
katil zanlısının kimliği sosyal medyada İslamcı göçmen olarak bilerek yanlış açıklanmış
ve bunun üzerine çeşitli şehir ve kasabalarda ayaklanmalar başlamıştı.
Tam da İsrail’in İran’daki suikastinin akabinde; ne hikmetse…

Büyük ihtimalle klavye başındaki aynı kişiler, sosyal medyada İsrail’in yaptığı suikast hakkında konuşulmasını yasaklamışlardı.

Tesadüf diyebilir miyiz?
Bu arada bu makaleyi kaleme aldığım vakit Londra’da olmam hasebiyle size net olarak söyleyebilirim ki geçenlerde Kayseri’de çıkartılan olayların biçimi ile İngiltere’de oluşturulan İslamofobik hareket birebir aynı.
Sanki aynı zihinlerde planlanmış ve aynı ellerce oynanmış gibi;
aynı klavye olmasın
?
Müslüman coğrafya karıştırılıyor!

Bangladeşli öğrenciler, haftalardır sokaktaydı ve İsrail- Hindistan yanlısı Şeyh Hasina yönetimini devirdi.

Hasina, Hindistan ve İsrail’in yönlendirmeleri ile, ülkedeki İslami liderlerin çoğunu idam etti, geri kalanını da hapsetti.
Yine klavyedeki aynı eller bu işleri yaptırmış olabilir mi?

Bu arada Pakistan’ın İran’a uzun menzilli füze temin etmek üzere anlaştığı bilgisi yayılmaya başladı. Doğru mu bilemiyoruz.

Ancak böylesi bir bilgiyi yaymak
klavyenin başındaki akıl tarafından yapılmış olabilir. Zira Pakistan’ı sıkıştırmak için dezenformasyon başlatılmış olamaz mı?
Mümkün.
Piyasalarda ani çöküş!

İsrail’in İran suikasti ve İsrail’in bölgesel bir savaşı başlatmak üzere etrafındaki ülkelere saldırması sonrası Ortadoğu’da artarak devam eden gerilimin ABD’nin resesyona gireceğine yönelik beklentilerle birleşmesi, küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşattı.

Geçen haftayı bu sebeplerle sert düşüşle kapatan borsalar, yeni haftada kayıplarını daha da artırdı ve bu gelişmelerin etkisiyle Japon borsası son 37 yılın en kötü gününü yaşarken, Japonya’da başlayan satış dalgası Türkiye dahil tüm dünya borsalarını vurdu.

Fed faiz indirimine zorlanıyor.

Öngörülebilirliği ile övünülen ve hatta piyasaya yön vermesi ile ünlü Fed’e baskı kurularak faizlerinin acil bir toplantı ile düşürülmesi dikte ediliyor.

FED böylesi plansız bir toplantıyı yapmayacak olsa bile piyasa, faiz indirimini garantileme çabasında. ABD seçimlerinin yaklaşması da buna etken olabilir.

Carry Trade kapısı kapanıyor mu?
Japonya Merkez Bankası (BoJ) geçen hafta
faiz artırımına
gidince carry pozisyonları tersine döndü ve yaklaşık olarak küresel
hacmin yarısının piyasadan çekildiği
hesap ediliyor.
Bu ne demek? Yen borçlanarak diğer para birimleriyle işlem yapanlar, TL’de olduğu gibi, o pozisyonlarını kapatıp Yen almaya başladılar. Öyle olunca da Japon Yeni hızlı değer kazanmaya başladı.

Tüm bu gelişmeler sonrası küresel endişeyi ölçen VIX Korku Endeksi, 50’nin üzerine geçerek dört yılın zirvesine yükseldi, sonraki günlerde eski seviyesine gelmese de geriledi.

Ukrayna Rusya savaşı ile açılan ilk cephe Gazze katliamı ile devam ediyor. Belki yeni bir cephe Bangladeş Pakistan ile Hindistan arasında açılacak.

Ancak planlanan bu adımların hepsi savaşı kıta Avrupa’sından uzakta başlatma çabası olarak da görülebilir.

Avrupa savaş tecrübeli; Atlantik’teki komşularının savaşa yeni cepheleri hemen sınırında açmasını istemiyor.

Buna rağmen ABD veya Nato, Polonya ve Çekya’ya sanki defansif değil ofansif silah yüklemesi yapıyor.

Rusya yine Ukrayna’daki gibi savaşa mecburiyetten girebilir.
Zira Rusya’nın etrafı kuşatılmaya çalışılıyor.
Esas amaç Rusya’nın kaynaklarını paylaşmak.
Venezuela’da işler kötü.
Savaşta en çok lazım olan hammadde (Petrol) zengini ülkede Batı (Bize göre) karşıtı Maduro devrilmeye çalışılıyor.
Maduro’nun az bir farkla kazandığı ifade edilen seçimlerde seçimlerin şaibeli olduğu yaygarası kopartılıyor.
İngiliz basını seçimlerin Maduro tarafından çalındığından emin haberleri ile dolu.
Gazze katliamını dünya ülkelerinin seyretmesinin üzerinden 10 ay geçti. Batılı ülkelerin yanında diğer birçok ülkede siyaset kurumları
halkların vicdanlarını ezerek hareketsiz kalmayı tercih etti
. Bu adım taşların yerinden oynamasına vesile oldu mu? Muhtemelen evet…

Gazze katliamı ve suikastı ile alakalı olarak; Türkiye Cumhuriyeti’nde ve ötesinde siyasi operasyon çeken bir sosyal medya kısıtlandı. Ses hemen muhalefetten geldi. Bir de Batı’nın kalemşorlarından.

Neymiş başka yaptırım yapılsınmış. Nasıl? Cevap yok.
Bu sefer halk uyanmasın diye fenomenlerin yaptığı ticaret bahane ediliyor. Tabii ifade özgürlüğüne ek olarak.
Ama aynı kimseler o mecrada bir kaç gün evvel Türkiye’nin ve Müslümanların ifade özgürlüğü kısıtlandığında ses vermemişti.
Neden acaba? Yoksa onlar da mı aynı klavyeden talimat veya gelir elde ediyorlar?

Türkiye gayri milli unsurları barındıran iç siyasete rağmen mutedil aklı elden bırakmıyor. Çatışmacı değil uzlaşmacı tavrını koruyor. Bu pozisyonu korumak çok önemli, zira yaklaşan savaşın cephesi olabildiğince bizim bölgemizde olmamalı.

Türkiye muhtemel bir savaş durumuna hazırlanıyor.
Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısında, katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve milli olarak geliştirilmekte olan “
Çelik Kubbe Projesi
” görüşülmüş.

Dünya medyasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin erzak ve malzeme depoladığı, Yunan medyasında ise Türkiye’nin aynı hazırlıkları yürüttüğü ifade ediliyor.

Dünya’da işler karışık.
Esas soru; peki şimdi sırada ne var?
#Ekonomi
#dünya
#savaş

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.