Birkaç haftadır ilginizi bu yöne çekmeye çalışıyorum. İçe dönük olmak yerine değişen ve gelişen yeni süreçlerin farkında olunması gerektiğinden bahsediyorum.
20008-9 yılında Batı’da yaşanılan sıkıntılı ekonomik süreç Türkiye için bir fırsattı.
Türkiye ve Türk girişimcisi bunu kaçırdı!
Katma değerli üretim, yüksek marjlı satış, verimlilik hepsi bir anda hızlıca gerçekleşebilir. Türkiye sanayi devrimi dönemince kaybettiği asırlık yılları geri yakalayabilir.
Batı Avrupa'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 390 milyar ABD doları tutarında işlem gerçekleşirken, Orta ve Doğu Avrupa'da 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 30 milyar ABD doları tutarında işlem gerçekleşti.
Bu faaliyet hızı devam ederse, anlaşma hacmi 2016'dan bu yana en yüksek noktaya ulaşabilir. Öte yandan, bugüne kadar büyük ölçekli yeniden yapılandırmaların olmaması nedeniyle anlaşmaların toplam değeri o yılın en yüksek seviyelerine ulaşmayacaktır.
Danışmanlık şirketi Mazars'a göre, Avrupalı perakendecilerin iflas sayısı 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 19'luk bir artışla 2.195'e ulaştı.
Bu arada Almanya, Avrupa'daki en yüksek sıkıntı seviyeleriyle karşı karşıya. Ülkenin federal istatistik ofisi Destatis'e göre, ilk çeyrekte 5.209 Alman şirketi iflas başvurusunda bulunarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,5 artış gösterdi. Bu eğilim Nisan (1.906) ve Mayıs (1.934) aylarında art arda gelen iflaslarla devam etti.
Ekonominin bu yıl sadece yüzde 0,2'lik bir büyüme tahminiyle durgun olması bekleniyor.
Yukarıda bahsettiğim sıkıntılı süreç sizi endişeye mi sevk ediyor? Yoksa fırsatı görüp gözleriniz mi ışıldıyor!
İşler hiçbir zaman daima iyiye veya daima kötüye gitmez. Avrupa şu an sancılı, sıkıntılı. Değişen sürece adapte olmakta zorluk yaşıyor.
Bu esnada şirketlerini uygun fiyata devretmeye meyilliler.
İflas edenleri gördükçe kaygıları artıyor; Ted Baker, MatchesFashion, Wilko ve The Body Shop gibi yakın tarihli iflaslar birbirini takip ediyor.
The Body Shop'un İngiltere kolunun, tedarikçiler, vergi makamları ve uluslararası bölümleri de dahil olmak üzere alacaklılara 276 milyon sterlinden fazla borcu olduğu, kurtarma anlaşmasının bir parçası olarak kirayı düşürmek için mülk sahiplerine yaptıkları görüşmelerde ortaya çıktı.
Büyüğünden orta ölçeklisine sektörünüze uygun şirketler mutlaka var. Yeter ki siz Avrupa’yı mercek altına alın!
Bu kurumların üyelerinden topladıkları aidatlar ile yeterli sermayeleri var. Bu iş için kullanılabilir.
Böylelikle sadece markasını koydurup kar eden Avrupalı şirketlerin kârları bu ülkede ve bizim üreticimizde kalabilir. Know-how’ları ve networkleri ile kaliteli üretim merkezi Türkiye olarak yola devam edilebilir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.