Bakmayın siz satın alma işlemleri istatistiklerine, hatta ortada dolaşan fiyatlara. Avrupalı şirket sahipleri yaşlandı, çoğunun işini devredecek kimsesi yok. Yorgun ve ne için çaba koyduğunu bilmeyen bir sona varmış, hayatlarında görmedikleri jeopolitik riskler var akıllarında çözemedikleri, zihinlerde yeniliğe ayıracak enerjileri yok.
Halbuki şirketleri sağlıklı, geçmişi var, markası var, ilişkileri var. Ancak yenilenme enerjileri azalmış, hedefleri artık yok.
Bu şirketleri veya sizin sektörünüz için kıymetli olan Avrupalı şirketleri gözünüze kestirin!
Biz şirketinizi ile ilgileniyoruz, onu geleceğe taşımak istiyoruz deyin!
Gelin isterseniz beraber geleceği şekillendirelim.
Siz de yeni bir hikâyenin, başarı hikayesinin ortağı olun deyin!
Göreceksiniz ki piyasa da devredilmek için adı geçmeyen şirketlerin bile kapısı size açılacaktır.
Sadece hedef, cesaret ve finansman ardından gelecektir…
Önce gönülleri ve sonra akılları akabinde şirketleri fethetmek üzere!
Türk yatırımcısı kabına sığmıyor! Anadolu yeni ufuklar istiyor.
Ticari STK’ların, bankaların, bilhassa katılım bankalarının iç piyasa odaklı düşünme tarzı kökten değişmeli; Türkiye gibi düşünmeli ancak sadece Orta Doğu’ya veya Rusya’ya saplanıp kalmamalıyız. Afrika’ya mal satmak kıymetli ama zaman vites yükseltme zamanı ki başarı grafiğimiz kalıcı olsun.
Avrupa’lı şirketlerin Uzak Asya tarafından satına alınmasına fikren karşı duruşu var Avrupa’nın. Ancak Türk şirketleri bundan müstesna. Bu avantajı kullanalım.
Kim gibi? Selçuk Bayraktar gibi;
İtalya’nın tarihinde var olan, markası ve know-how’ı, ilişkileri ve yetenekleri bize değer katabilecek bir şirketi satın aldığı gibi…
İtalya hükümeti, olağanüstü yönetimdeki Piaggio Aerospace markası altında faaliyet gösteren iki şirket Piaggio Aero Industries ve Piaggio Aviation'ın tüm iş komplekslerinin Türk şirketi Baykar'a devredilmesine 27 Aralıkta onay verdi.
Biz bu başlığı atıp, makaleyi kaleme alırken hamaset yapma amacında değildik, hiç olmadık!
Bayraktar ailesi ufuğu gören bir aile, iş tutuşları vizyoner, bizlerin gördüğünü onlar da görüyor. Anadolu gençliğine örnek olmaları kadar Anadolu İş insanlarına çok iyi bir örnek. Adımlarını takip etmekte fayda var.
Bodrum’da yazlık, Londra’da varlık ne işe yarar? Veya lüks bir cip!
Bir ülküdür sizi ardınızdan yad edilmenizi sağlayacak.
Elde edilen sermaye birikimi Avrupa’dan perakende, dağıtım ağı, teknoloji satın alma işlemleri için kullanılmalı. Gerisi beyhude!
Reaction Engines, askeri ve sivil havacılık sektöründe kullanılmak üzere uçak ve uzay araçlarına güç sağlayabilecek hipersonik motor teknolojileri geliştiriyordu.
Bu şirket hem sivil hem de askeri sektörlerde hipersonik tahrik teknolojisi ve uzay erişim araçları için uygulamaları olabilecek benzersiz hava soluyan SABRE motor teknolojisi üzerinde devam eden çalışmalarıyla tanınıyordu.
SABRE roket motorunun geliştirilmesi de dahil olmak üzere Amerikan ve İngiliz hipersonik silah projeleri için aktif olarak devrim niteliğinde çözümler geliştirdi ve sundu.
Elbette mesele 20 milyon pound ile bitmiyor. Geride birkaç yüz milyon poundluk yatırım var. Ancak mesele ana fikir, yıllarca kurmak ve geliştirmek yerine satın alma işlemine girmek veya ortak olmak.
Bu şirket ana fikrimize sadece bir örnek. Kendi iştigal alanına uygun daha ileride bir şirketi almak ana fikrimiz. Bunun için Avrupa’da ortam uygun. Bu fırsatlar birkaç on yılda bir geliyor.
Kaçırmamalıyız!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.