EDISYON:

Ve Esma ve Meyra ve Amerikan Girl - ve Esed"in Esma"sı

00:0023/08/2013, Cuma
G: 9/09/2019, Pazartesi
Fatma Barbarosoğlu

Gözümüz karanlıktan yorgun. Yorgunluğa şifa bir fısıltının peşindeyiz. Kalbimize iyi gelecek bir fısıltının.Fısıltı geçen hafta Dubai Şeyhi"nin kızından gelir gibi oldu. Sonra o fısıltı o haber yalanlandı. Bu yalanlamaya rağmen geçen hafta itibariyle bütün kesimleri ilgilendiren, ilgilendirmekle kalmayıp yarınlara umut adına maya çalan cümle tekrarlanmaya devam etti. Olanlar Yılmaz Erdoğan"ın şiirindeki mısra gibiydi: Dubai Şeyhi"nin kızı Meyra"nın babasına isyan edebilme ihtimalini sevdik.Bu cümlelerin

Gözümüz karanlıktan yorgun. Yorgunluğa şifa bir fısıltının peşindeyiz. Kalbimize iyi gelecek bir fısıltının.

Fısıltı geçen hafta Dubai Şeyhi"nin kızından gelir gibi oldu. Sonra o fısıltı o haber yalanlandı. Bu yalanlamaya rağmen geçen hafta itibariyle bütün kesimleri ilgilendiren, ilgilendirmekle kalmayıp yarınlara umut adına maya çalan cümle tekrarlanmaya devam etti. Olanlar Yılmaz Erdoğan"ın şiirindeki mısra gibiydi: Dubai Şeyhi"nin kızı Meyra"nın babasına isyan edebilme ihtimalini sevdik.

Bu cümlelerin yer aldığı face hesabının sahte olduğu Meyra"nın babasına böyle isyan etmediği "A-ÇIK-LAN-DI" birkaç gün sonra. Ama biz "burada" bir fısıltı olarak gelen ve debdebenin ocağında; kalbi olan kızların varlığından haberdar eden bu "yalan haber" ile ne derin bir nefes almıştık.

Tam da Esma"nın şehadet elbisesini giydiği zamana denk gelmiş olan "Meyra"nın isyanı herkesin kalbine şifa gibiydi.

Babalar ve kızları.

Bir tarafta İhvan lideri El Bilteci"nin kızı Esma. Efendi tebessümü, zeki bakışları ile içimize işlemiş bir resimdir artık o! Ne zaman kendimizi unutsak ne zaman bu dünyanın gelip geçici bir yer, bir imtihan alanı olduğunu unutsak; orada, kalbimize demir attığı yerden, gençliğinin baharında zalimlerin elinden içtiği şehadet şerbetini hatırlatacak Esma...

Sadece babasının kızı ve hocası değil artık Esma. Kalbi olan herkesin kızıdır ve kalbi olan herkese bir şeyler öğreten hocadır.

İşte tam da bu sebepten hürriyetin bedelini pazarlıksız ödemeye razı Esma"dan sonra onun yanında saf tutacak olan Dubai Şeyhi"nin kızı Meyra"nın babasına isyan eden cümleleri kalbimize iyi geldi.

Oğullara değil kızlara odaklandık çünkü.

Modern zamanların bütün savaşları lüksün ve debdebenin savaşıdır. Lükse dur diyebilecek olanlar sadece kadınlardır. Toprağı bol olsun W.Sombart, Aşk-Lüks-Kapitalizm bağını en ziyade kadınlar üzerinden çözer. Tahlilleri ikna edicidir. O halde zalimin zulmünü durdurmak için önce lüksten vazgeçmek gerekmektedir.

Tekrarlamakta fayda var, bir daha aşk ile: Lüksü durduracak olanlar sadece kadınlardır.

Aşk-lüks-kapitalizm bağını kopartacak olan kadınlar olduğuna göre, erken yaşlarda onların bedenine lüksün zehirini oyuncak kılığında zerk etmekte elini erken tutacaktır kapitalist babalar.

Amerika"da akılları başlardan alan küçük kız çocukların "Amerikan girl" bebekleri tam da bu işe yarıyor işte!

Amerikan Girl bir oyuncağın adı. Ortalama fiyatı 200 dolar civarında. Ama masraflarıyla 600 dolara geliyor. Ne var bunda diyorsunuz belki de. Zenginin malı züğürdün çenesini yorar. Adamın parası varsa, alıyorsa bize ne diyorsunuz.

Öyle değil kazın ayağı. "Amerikan girl" oyuncağı aldıktan sonra onu olabildiğince "insanlaştırıyorsunuz." Kuaföre götürüyorsunuz. Doğum gününü kutluyorsunuz. Evet yanlış okumadınız. Gittim ve gözlerimle gördüm. Mişigın Bulvarı"nda evsizlerin mesken tuttuğu caddede Şikago"nun en büyük Amerikan girl mağazası var. Alt kat bebeklerin "ihtiyaçları" için tasarlanmış. Çalışma odasından banyo setine kadar. Barby bebeklerden farkı Amerikan gril"ler dokuz yaş civarında. Kadınsı değil yani. Dokuz yaşında bir kız çocuğu görüntüsünde. İsterseniz kendi kızınızın aynısını oyuncak olarak sipariş edebiliyorsunuz. Kızınızla bebeğine aynı elbiseleri alabiliyorsunuz. Oyuncak bebeğin elbiseleri 30 dolardan başlıyor. BİTMEDİ. İkinci katta kuaför salonu var. Anneler ve kızlar kuyrukta bekliyor. Ne bekliyor, kuaför sırasının kendi "Amerikan Gril"lerine gelmesini. Avuç içi kadar kuaför koltuğuna "Amerikan girl" oturtuluyor annesi kızının ve bebeğinin kuafördeki resmini çekiyor. BİTMEDİ. Kuaförden sonra yemek yemeğe geçiliyor. Hemen yan taraftaki Amerikan Girl restarontta. "Ailecek" yemek yeniyor. Elbette "Amerikan Girl" kendisi için tasarlanmış koltuğuna oturtuluyor. "Burada" yemek yiyebilmeyi ona borçlusunuz zaten.

Dünya herkese yetecek kadar büyük. Ve Allah herkesi rızkıyla gönderiyor. Ne ki bazıları o rızkı insanlardan çalıp oyuncaklara harcıyor.

Dışarıda evsizler açlıktan titriyor. Büyükanneler ve büyükbabalar Amerikan Girl restoranında torunlarının oyuncağı etrafında "büyük aile" oluyor.

Lüksün her şeyi bozan imha eden dünyasında Dubai Şeyhi"nin kızı Meyra"nın sarf ettiği/edemediği cümleler işte bunun için çok değerliydi...

Lakin yokmuş, bir hayalmiş...

Meyra"nın cümleleri bir hayal olmasaydı Esed"in Esma"sından nihayet "DUR, ben katlettiğin bebeklerin de annesiyim Beşşar! Durdur bu kıyımı!" diye isyan etmesini beklerdik.

Şık ve güzel kadınların kalbini lükse rehin bıraktığını her defasında acı ile yeniden öğreniyoruz.

Beyaz Türkler Beşşar"ın Esma"sını ne çok sevmişti!

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.