Ülke GSYH değerinin anlamı

04:0027/01/2025, Pazartesi
G: 27/01/2025, Pazartesi
Erdal Tanas Karagöl

Dünyada en yüksek GSYH’ye sahip olan iki ülke ABD ve Çin’dir. Dünya Bankası’nın 2023 yılı verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü 27.3 trilyon ABD doları değerinde iken Çin ise 17.7 trilyon ABD dolar değerindedir. Bunun yanında Amerika Birleşik Devletleri’nin GSYH değeri, dünya ekonomisinin yüzde 25,95’ini temsil ederken Çin GSYH değeri, dünya ekonomisinin yüzde 16,88’ini temsil etmektedir. ABD dünyada GSYH büyüklüğü açısından ilk sırasını koruma

Dünyada en yüksek
GSYH’ye sahip olan iki ülke ABD ve Çin’dir.

Dünya Bankası’nın 2023 yılı verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü 27.3 trilyon ABD doları değerinde iken Çin ise 17.7 trilyon ABD dolar değerindedir.

Bunun yanında Amerika Birleşik Devletleri’nin GSYH değeri, dünya ekonomisinin yüzde 25,95’ini temsil ederken Çin GSYH değeri, dünya ekonomisinin yüzde 16,88’ini temsil etmektedir.

ABD dünyada GSYH büyüklüğü açısından ilk sırasını koruma mücadelesi verirken, Çin ise bulunduğu ikinci sıradan dünya ekonomisinde birinci sırasına yerleşmek istiyor.


TÜRKİYE’NİN GSYH BÜYÜKLÜĞÜ
Dünya Bankası verilerine göre,
Türkiye sahip olduğu 1.1 trilyon ABD doları GSYH ile dünya ekonomilerinin GSYH sıralamasında ilk 18 ülke içerisinde yer almaktadır.

Yine bu veriler ile Türkiye ekonomisi dünya ekonomisinin yüzde 1.05’ini temsil etmektedir.

GSYH büyüklüğü ülke ekonomik gücünü, daha yüksek kişi başı gelire ulaşılmasını, ülke kredi notunda artışını, ülke risk priminin düşmesini ve dünya ekonominde temsilinin daha yüksek seviyelerde gerçekleşmesini beraberinde getirecektir.

Diğer yandan, bir çok makro ekonomik göstergenin kullanılmasında her verinin GSYH içindeki oranı kullanıldığı için, hem ekonomik göstergelerin ne durumda olduğu hem de uluslararası karşılaştırmalarda ekonomik göstergelerin nasıl olduğunu GSYH belirlemektedir.

Türkiye ekonomisinin artık
1 trilyon ABD doları eşiğini geçmesi önemli bir psikolojik bariyeri geçtiği anlamına gelmektedir.

Bu bariyerden sonraki önemli bir hedef ise Dünya Bankası tarafından ülke sınıflamasında yüksek gelirli ekonomiler için belirlenen eşiği geçmektir.

Dünya Bankası tarafından her yıl Temmuz ayında güncellenen ülke gelip grupları eşik kişi başı gelirlerine göre, 2023 yılında kişi başı geliri 13,110 dolar ile. Türkiye üst orta gelir grubu diliminde yer almaktadır.

Türkiye bu kişi başı gelir ile yüksek gelirli ekonomiler içerisine girmeye yaklaşmaktadır.

Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ülkeler için belirlenen eşik değer ise kişi başı gelir ise 14,005 dolardan yüksek olması gerekiyor.

Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler grubuna girmesi yani bulunduğu orta gelir grubundan ve orta gelir tuzağından çıkması için hem daha yüksek üretim hem de daha nitelikli üretim gerçekleştirmesi ve bu üretimin dolar değerinin düşmemesi gerekiyor.

#Erdal Tanas Karagöl
#Ekonomi
#GSYH