Bu kuruluşlardan Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu indirirken görünümünü de negatife çevirdi. Moody's ve Fitch ise not indirimi tehdidini savurmakta gecikmedi.
Dünya'da 80'ne yakın kredi derecelendirme kuruluşu var, ancak dünyadaki derecelendirmenin yüzde 95'i S&P, Moody's ve Fitch tarafından yapılıyor. Yani piyasayı bunlar ele geçirmiş.
Borçlanmak için ülkeler ve firmalar fon sahiplerine başvurduklarında, fon sahipleri nedense yalnız bu üç derecelendirme kuruluşundan not getirmelerini istiyorlar. Başkasını kabul etmiyorlar. Bu yönlendirme ise bu üç kredi derecelendirme kuruluşları ile bunların yönlendirdikleri
Diğer taraftan bu kuruluşlar getirdikleri düzenleme ile
hem ülke hem de ülkedeki firmaların yüksek faiz oranında borçlanmasına neden oluyorlar.
Yani
için ülkedeki firmalar ne kadar sağlam yapıda olursa olsun, ülke notunun kötü olması firmaların baştan kötü notlandırılmasına sebep oluyor.
Dolayısıyla, bir yandan ülke notuyla istediği gibi oynayıp ülke ekonomisinin algısını düzenleyebiliyorlar, bir yandan da
.
En önemlisi de, bu kuruluşlar hem beraber çalıştıkları
alıyorlar, hem de ülkeler dışarıdan borçlanınca alınan borca aracılık ettikleri için belli
.
.
Bu nedenle, yüksek borç ve faiz oranı nedeniyle bir çok
olmasının en önemli sebebi değişmeyen bu kurgu.
Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşları ile hikâyesi ise, 1991 yılında başlıyor. Yaklaşık çeyrek asırlık hikâyede, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yle yıldızı pek barışmadı.
Örneğin, S&P. 1994 yılı ekonomik krizinden beri Türkiye'ye yatırım yatırılabilir seviyede hiç not vermedi bu kuruluş. Darbe girişimi sonrasında, ekonomik göstergelere ve Türkiye'nin gücüne bakmadan
Üstelik not açıklanması takvime bağlanan ve Kasım ayında yapılması gereken kredi notu ve görünümü tarihine bile uymadan notu düşürdüler. Türkiye geçmişte de aynı tavrı gösteren ve Türkiye'ye maalesef bu kadar taraflı olması nedeniyle
Diğer derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch ise, Türkiye'ye 2012 yılında ve 2013 yılında yatırım yatırılabilir seviyede not vermişti. Ancak bunlar da darbe girişimiyle beraber, olumlu ekonomik ve sosyal göstergelere rağmen, adeta buradan nemalanmak için not tehdidi yapmaktan kaçınmıyorlar.
Ama bu kuruluşlara şunu hatırlatmak lazım. Türkiye ekonomisi geçmiş dönemlerde derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları operasyonlarda
Çünkü, Türkiye'nin bütçe açığı olsun, kamu borcu olsun en önemlisi de ekonomik büyüme oranları dünyada birçok ülkenin sahip olmak istedikleri seviyede.
Dolayısıyla bu göstergeler sayesine geçmiş dönemlerde yaptıkları gibi
Bu kuruluşların amacı belli: Ülke risk primini artırıp faizlerin yükselmesini dolayısıyla borçlanmayı ve diğer makroekonomik göstergeleri kötüleştirmek. Ancak millet bu oyuna gelmedi.
Millet ekonomisine güveniyor, ekonomik kazanımlarını kaybetmek istemiyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.