|
Topal ördek

Başkanlık sistemiyle yönetilen Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan ile Kongre’nin çoğunluğunun aynı partiden olmaması durumunda başkan için ‘topal ördek’ kavramı kullanılıyor. Topal Ördek kavramı, Amerikan siyasetinde görev süresinin sonuna gelen başkanlar için de kullanılan bir kavram. Zira ABD’de, yeni başkan seçildikten sonra ‘geçiş süreci’ adı altında eski başkan 3 ay daha göreve devam ediyor. ABD siyasetinde birçok örneği olan topal ördek unvanı en son Barack Obama’daydı. Obama’nın görev süresinin bitimine 2 yıl kala gerçekleşen seçimlerde Senato’da Cumhuriyetçiler çoğunluğu ele geçirince topal ördek konumunda kalınmıştı.



Türkiye’de 31 Mart 2019 tarihinde yapılan mahalli seçimlerde ilk Raund’u AK Parti kazanmış BBB seçimi ise YSK tarafından 23 Haziran’da tekrarlanması kararı alınmıştı. 31 Mart seçimleri sonrasında şekillenen toplam 312 üyesi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cumhur ittifakı 180 üye Millet İttifakı ise 132 üyeyle temsil ediliyor. Dolayısıyla her iki seçimde de BB Başkanı’nın Millet ittifakından olmasına rağmen BB Meclisin’deki çoğunluğun CHP’li belediye başkanına muhalif Cumhur İttifakı’ndan olması yeni seçilen Büyük şehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nu ‘topal ördek’’konumuna sokuyor. CHP’li İmamoğlu ise Topal Ördek iddiasına verdiği cevapla bu kavramdaki ince teşbih’i bilmediği veya anlamadığını ortaya koydu. Üstelik yapılan teşbih’i engelli insanları hor görmek aşağılamak gibi değerlendirip bilgisizliğini açık ederken bu insanlar üzerinden siyaset yapması da doğrusu asla onaylanmayacak bir davranış biçimine işaret ediyordu. İmamoğlu’nun Topal Ördek olarak nitelenmesine karşı cevabı aynen şöyle: ”Kastedilen Meclis’teki bir üstünlük ise biz onu aşarız. Önemli olan hizmet değil mi? Öyle bir şeffaflık göstereceğiz ki toplum bile şaşıracak. Onlar görmedikleri şeffaflığı görecek.
Ama topal ördek kastında topal veya çolak gibi engelli tariflerini kastediyorlarsa bence bundan çok alınanlar olur. Bakın Avcılar’da iki kolu olmayan pırıl pırıl belediye başkanımız var. Dünyada nice engelli başarılı insanlar var. Yanlış bir tarif yapmış. Topal olmak, engelli olmak bir eksiklik değil!”

Bu yeni ve riskli durum ülkenin en büyük kentini nasıl etkileyecek? Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti ve MHP liderleri Erdoğan ve Bahçeli Cumhur İttifakının ve ilkelerinin terörle mücadelenin devam edeceğini açıkladılar. Bu durum Yeni Kapı ruhunun da canlı tutulacağı anlamını taşıyor. Zira daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi küresel saldırıların panzehiri kamuoyu desteği olması Yeni Kapı ruhunu neden canlı tutmamız gerektiğinin en Aşikar sebebi sanırım.

Büyükşehir Belediye Meclislerinin ’’Belediye’nin imar planlarını görüşmek ve onaylamaktan tutun, İl Çevre düzeni Planını kabul etmek, taşınmaz mal alımına satımına takasına, tahsisine vs. Çok önemli görevleri var. Bu görevler Belediye Başkanı ile Belediye Meclisinin asgari müştereklerde fikir birliğine varılması ile alınabilecek. Her ne kadar İmamoğlu bu sorunları aşacağını ifade ediyorsa da 31 Mart seçimleri sonrasında mazbatasını alıp Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk icraatı Büyükşehirdeki verilerin kopyalatılması olmuştu. Yargı kararı ile durdurulan bu teşebbüs İmamoğluna karşı devletin üst katlarında güvensizlik oluşmasına sebebiyet vermişti. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde PKK-FETÖ-DHKP/C terör örgütlerinin kendisini desteklemesine karşı çıkmayan İmamoğlu bildiğimiz kadarıyla bu örgütlere terör örgütü veya terörist diyememiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ordu Valisinden özür dilemesi yönündeki telkinlerini kulak tıkayan İmamoğlu göreve başladıktan sonra protokol görevlerinde il valisi ve güvenlik kuvvetleriyle nasıl bir diyalog kuracaktır?

31 Mart Seçimlerinde itiraz sürecinde AK Parti tüm sandıkların sayılmasını sağlayabilseydi bugün AK Parti adayı Binali Yıldırım BBB koltuğunda oturuyor olacaktı. 31 Mart günü YSK’na baş vurarak İstanbul’daki tüm sandıkların sayımını durduran CHP bu kararı nasıl aldırttı? Bu işte bir bit yeniği var mı? Bu konuda bilhassa FETÖ yönünden detaylı bir istihbarat çalışması yapılması bana göre elzem görünüyor.

#Binali Yıldırım
#YSK
#FETÖ
5 yıl önce
Topal ördek
Uyanıklığa övgü
Yapay zeka bizi nasıl işsiz bırakır?
Perdeler çok kalınlaşmış
Doğrudan yatırım doğudan gelir
Temmuz sonrasında memurların bilmesinde fayda olan pratik güncel mali bilgiler