S 400 tehdidi PKK/YPG terör örgütünü korumak için mi?

04:0010/04/2019, Çarşamba
G: 10/04/2019, Çarşamba
Bülent Orakoğlu

Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmenin en önemli gündemini, Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemi oluşturuyor. Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alacak olmasının ABD’de yarattığı rahatsızlık ve son dönem ABD’den en üst düzeyden Türkiye’ye yapılan tehdit ve baskılar, iki liderin masasındaki önemli başlıklardan.Başkan Erdoğan’ın Moskova ya hareketinden önce Putin ile yapacağı görüşmede ‘’O sır cümle var ya,

Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmenin en önemli gündemini, Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemi oluşturuyor. Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alacak olmasının ABD’de yarattığı rahatsızlık ve son dönem ABD’den en üst düzeyden Türkiye’ye yapılan tehdit ve baskılar, iki liderin masasındaki önemli başlıklardan.



Başkan Erdoğan’ın Moskova ya hareketinden önce Putin ile yapacağı görüşmede ‘’O sır cümle var ya, o sır cümle aynen masadadır; bir gece ansızın gelmesi gereken veya gelinmesi gereken yere gelebiliriz’’ sözleri ‘Suriye’ye olası bir askeri operasyonunun Rusya’daki görüşmede masaya gelecek konulardan biri olduğunun açıkça gündeme getirilmesi, ABD Dışİşleri Bakanı Pompeo’ya açık bir cevap niteliğindeydi. Pompeo’nun, Türkiye’nin Suriye’de herhangi bir askeri eyleme kalkışmasının yıkıcı sonuçları olabileceğine yönelik açıklaması diplomatik teamülleri aşan düşman ülke jargonunda söylenmiş aleni bir gözdağıydı. Asıl amaç Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı askeri harekatı engellemek suretiyle terör örgütü PKK/PYD’i korumaktı. Aslında Başkan Erdoğan 31 Mart seçimleri öncesi Kağıthane’de yaptığı konuşmada sınır ötesine yapılacak operasyonun işaretlerini vermişti. Erdoğan, “Seçimden sonra ilk iş Suriye meselesini mümkün olursa masada değil sahada çözeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalar ile eş zamanlı olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK’nın komuta kademesi Suriye sınırının sıfır noktasındaki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulunmuş. Akar, Fırat’ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik planlanan olası harekatın sevk ve idaresinin yapılacağı İleri Müşterek Harekat Merkezi’ni açmıştı.

Türkiye’nin Rusya’dan yüksek menzilli S-400 Hava Savunma Sistemi alınmasına yönelik kesin kararı ile ilgili yapılan açıklamaların 15 Temmuz Kalkışması’nın sene-i devriyesine denk getirilmesi şüphesiz zamanlama açısından kanlı kalkışmanın azmettiricileri NATO ve ABD’ye verilmiş örtülü bir mesaj niteliği taşımaktaydı. Ortadoğu’da bölgesel bir güç olan Türkiye bölgesindeki belirsizlikler nedeniyle yüksek irtifada hava savunma sistemlerini daha güçlü hale getirme zorunluluğu nedeniyle önce bir NATO üyesi bir ülke olarak Patriot füze kalkanı sisteminin kurulması talebinde bulundu. Ancak özellikle Patriot füzelerinin veri ve yazılım programlarının tamamının Türkiye’ye verilmek istenmemesi, teslimat sürelerinin uzatılması, teknoloji transferi ve yeterlilik oranı ve işin mali tarafı olan kredilendirilme konusundaki tüm sıkıntılar, tercihin Rus S-400’lere kaymasına neden oldu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in “NATO müttefiklerimizin bizim hasımlarımızdan silahlar alarak bu ittifakın içindeki uyumu tehdit etmelerine seyirci kalacak değiliz” açıklaması aslında ABD’nin Türkiye hakkındaki örtülü ajandası veya hedefini de deşifre ediyor. Türkiye’nin bekasını korumak için üst irtifada bir savunma kalkanı kurmasına ABD neden karşı çıkıyor? NATO müttefiki bir ülkeye değil Patriot’ları vermek tabanca bile alınmasına karşı çıkacaksınız sonra Ruslar bizim ve NATO’nun düşmanı S-400 alamazsınız, alırsanız size ambargo uygularım şeklinde tehdit edeceksiniz. O halde Yunanistan’ın bir NATO üyesi olarak Rus S 300 savunma kalkanı kurmasına neden müsaade ettiniz? Bütün bu doneler ABD’nin Türkiye’ye savunma kalkanı kurdurmayarak NATO silah ve füzeleriyle vurabileceği ihtimalinin yabana atılmaması gerektiğini bize anlatıyor sanırım. Bu nedenle Türkiye S-400 savunma kalkanını bu yılın sonlarında ABD’ye rağmen kuracak. Yine ABD’ye rağmen Fırat’ın doğusuna PKK /YPG terör örgütlerine Rusya’nın da desteğini alarak askeri harekatı başlatacak. Amerka’nın, Türkiye’nin bekasını tehdit eden terör örgütlerini kaynağında yok etme strateji ile Fırat’ın doğusu ve Menbiç’e yapacağı askeri harekatlara müdahale etme ihtimali zor görünüyor.

İSTANBULDA YEREL SEÇİM YENİLENECEK Mİ?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz İstanbul’daki seçimlere FETÖ’nün müdahale ettiğini tespit ettiklerini açıkladı. ’’Bizce bu meselenin arkasında çok daha farklı şeyler çıkacak. Böyle tartışmaya da sebep olacak bir şey atayım ortaya isterseniz. Sandık başkanlarından FETÖ kapsamında ihraç edilenler var mı diye ben merak ediyorum mesela. Buna ilişkin emarelerimiz, bilgilerimiz de var ama araştırmaya devam ediyoruz” şelinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ‘’Neredeyse tamamı usulsüz, televizyon kamera tespitleri var. Örgütlü müdahale ilgili suç duyurusu var. Kazandım havasına girmesine gerek yok. Örgütlü eylemler yapıldığını tespit ettik‘’ dedi. Görülüyor ki Türkiye bir taraftan dışarıdan kuşatılırken diğer taraftan içeride mevzi elde etmeye yönelik FETÖ terör örgütü drijanları’nın sandıklara sızarak milli iradeye darbe yapmaya teşebbüs ettikleri görülebiliyor.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Vladimir Putin
#Rusya
#ABD
#S-400
#İstanbul
#Seçim