Asgari ücret, ‘asgari iletişim’le yönetilmez

04:0017/12/2024, Salı
G: 17/12/2024, Salı
Ali Saydam

Areda Survey araştırma şirketinin Türkiye genelinde 4.539 kişinin katılımıyla düzenlediği araştırmaya göre; deneklerin yüzde 40’ının asgari ücrete zam beklentisi yüzde 25 ile yüzde 50 arasındaymış . Katılımcıların yüzde 35,6’sı ise asgari ücrete yüzde 75 ve üzerinde bir zam yapılması gerektiğini düşünüyormuş. Asgari ücrete yüzde 51 ila yüzde 74 arasında zam yapılması gerektiğini düşünenler toplumun yüzde 17,8’ini kapsıyormuş. Yüzde 25’in altında bir zammın yeterli olacağını düşünenlerin oranı ise


Areda Survey
araştırma şirketinin Türkiye genelinde 4.539 kişinin katılımıyla düzenlediği araştırmaya göre; deneklerin yüzde 40’ının asgari ücrete zam beklentisi
yüzde 25 ile yüzde 50 arasındaymış
. Katılımcıların yüzde 35,6’sı ise asgari ücrete
yüzde 75
ve üzerinde bir zam yapılması gerektiğini düşünüyormuş. Asgari ücrete yüzde 51 ila yüzde 74 arasında zam yapılması gerektiğini düşünenler toplumun yüzde 17,8’ini kapsıyormuş. Yüzde 25’in altında bir zammın yeterli olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 6,6 olmuş.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’
nun 2025 zammına ilişkin toplantıları sürüyor. Bu mesele yalnızca asgari ücretle çalışan yaklaşık
7 milyon
kişiyi ve ailelerini değil, tüm iş verenleri ve asgari ücret zam oranına göre maaşlarında iyileştirme bekleyen herkesi ilgilendiriyor…
Hayat pahalılığı ortadayken beklentilerin yüksek olması son derece normal… Ancak beklentilerin karşılanıp karşılanmadığı, yalnızca asgari ücretin açıklanmasıyla belli olmayacak.
OVP
’deki hedeflerin ne derecede tutturulduğu ve buna bağlı olarak
enflasyon
karşısında kazanılan başarılar da “zam oranının yeterli olduğu” algısı için son derece etkili araçlar… Peki tüm bunların iletişiminin aynı anda yönetildiğini görebiliyor muyuz?.. Ya da bu türden iletişim çalışmaları yalnızca yıl sonuna sıkıştırılmak zorunda mı?..

Ezcümle, asgari ücret konusundaki iletişim, uzun vadeli ve 360 derece planlanmalıdır. Bu, asgari şartlar yerine getirilerek yönetilecek bir konu değildir.


“Herkes onu kullanmalı…”
Trendyol
, 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan “Yerli Malı Haftası” kapsamında yerel üreticilere desteğini Yöresinden Ürünler programı ile sürdürdüğünü duyurmuş. Program,
Türk Patent ve Marka Kurumu
tarafından tescillenmiş coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere yerli üretim ürünleri tüketicilerle buluşturarak Anadolu’daki yerel üreticilere ve sürdürülebilir kalkınmaya destek oluyormuş.
1983 yılında adı “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak değiştirilse de ülkemizde ilk kez 1946’da kutlanmaya başlanan bu
‘özel gün’
herkes için hâlâ “Yerli Malı Haftası”…
Ancak, ev ekonomisinden ülke ekonomisine, tutumlu, başka bir deyişle
sorumlu vatandaş
bilincinden,
kaynakların korunmasına
ve şu sıralar herkesin neredeyse aşk yaşadığı
sürdürülebilirlik
kavramına hizmet eden bu haftaya, adına olduğu kadar sahip çıksak keşke… Hele de
Kaan
’dan
Togg
’a,
TCG Anadolu
’dan
Gökbey
’e, doğalgaz ve petrole kadar pek çok konuda yerli ve millî üretimde çığır açmışken…

Tüketici ile tanışmanın yolları…

Türkiye içindeki hedef kitleleri kastediyoruz elbette… “2024 Arama Trendleri” listesi yayınlanmış. Türkiye’deki kullanıcıların internette aradığı kelimelere şu kategoriler altında ulaşmak mümkün: Aramalar, İsimler, Kaybettiklerimiz, Diziler, Tarifler, Şarkı Sözleri, Oyuncular…

Bazılarına bakalım…
Narin
, hem Aramalar hem de Kaybettiklerimiz listesine girmiş. İsimler’de öne çıkan futbolcu
Osimhen
yine Aramalar kategorisinde de yer alıyormuş. Şarkı Sözleri’nde,
Spotify
’ın en çok dinlenenler listesinde de yer alan
Zeynep Bastık
’ın “Lan” parçası var.

Bu türden listelere yaklaşımımız malum… Tamamen bağımlı kalmamak kaydıyla beğeni, tercih ve eğilimleri anlamak için kıymetli veriler olarak görürüz.


İletişimin ‘altın’ kuralları ‘hayat’ kurtarabilir
Şili’de trafik kazaları, bir
iletişim kampanyası
yla
yüzde 17
oranında azaltılmış…
Söyler dururuz: “İletişim, sonuç odaklı bir iştir.” Yani, daha çalışmalara başlamadan
stratejik
bir planlama yapılmalı,
ve
iletişim
hedefleri ile bunlara ulaşmak için izlenmesi gereken yol(lar) tespit edilerek uygulamaya geçilmelidir. Bu da yetmez, belirli periyodlarla ölçümlemeler yapılıp doğru yolda gidiliyor mu, değerlendirilmelidir.

Şili örneğinde hedef neydi bilemiyoruz. Ancak iletişim boyutunda ciddiye alınması gereken bir orana ulaştıkları anlaşılıyor.

Peki bunu nasıl yapmışlar?..

Kampanya, Şili yollarına kazalarda hayatını kaybedenlerin anısını yaşatması ve uyarıcı birer sembol görevi görmesi için dikilen ‘
animita
’ denen anıtlardan ilham almış. “Social Wreaths” (Sosyal Anıtlar) adlı iletişim çalışmasında, Şili kültüründe yer edinmiş bu gelenek, dijital çağın sembolleriyle birleştirilmiş.
Instagram
,
WhatsApp
ve
TikTok
gibi uygulamaların logoları, çiçeklerle süslenmiş çelenk tasarımlarına dönüştürülmüş (Kampanya filmi: https://tinyurl.com/yak6zefp).

Şili’de kazaların sebebi çoğunlukla “dikkatsizlik” imiş. Sadece 2023 yılında bu sebeple bin kişi hayatını kaybetmiş ve bu kişilerin üçte biri kaza anında cep telefonlarıyla meşgulmüş.

Dolayısıyla yol kenarlarına dikilen bu yeni semboller, sürücülerin artık kanıksadığı animitalardan daha fazla dikkat çekmiş ve telefon kullanmanın trafik kazalarına neden olduğu gerçeğini hatırlatan uyarıcı ögelere dönüşmüş.

Bu haberi okuduğumuzda bizim “
Trafik
Canavarı
” kampanyasını bir kez daha hatırladık… Kampanya sürerken Türkiye, en yüksek ölümlü trafik kazası sayılarına ulaşmıştı. Yani, sonuç odaklılık düşünüldüğünde kampanya başarısızdı…
Şili’nin başarısı ise iletişimin
altın kurallarından
birini doğru uygulamalarında gizli olabilir. O da ‘
hedef kitlenin kültür ve değerleri
’ne uygun davranmaktır… Kültürde yer etmiş bir sembolü almış, onu başka bir altın kural olan ‘
farklılaştırarak
’ sunmuşlar…
#ekonomi
#asgari ücret
#zam
#anket