Sanatçı susar mı?

04:006/07/2024, Cumartesi
G: 6/07/2024, Cumartesi
Abdulhamit Güler

Siyonist işgalcilerin Gazze’de açıkça uyguladığı soykırım, kültür-sanat alanında tam bir turnusol kağıdı oldu. Hastanelerin göz göre göre bombalanması, çocukların katledilmesi, kadınların öldürülmesi, sivillerin topyekün yok edilmesi ve bir bölgenin haritadan silinmesine karşı bazılarının bitmeyen sessizliği çok şey anlatıyor. Geçtiğimiz günlerde İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR),”Kültür Sanat Camiasının Soykırımcı İsrail’e Karşı Tutumu (Dünya ve Türkiye)” başlıklı raporunu

Siyonist işgalcilerin Gazze’de açıkça uyguladığı soykırım, kültür-sanat alanında tam bir turnusol kağıdı oldu. Hastanelerin göz göre göre bombalanması, çocukların katledilmesi, kadınların öldürülmesi, sivillerin topyekün yok edilmesi ve bir bölgenin haritadan silinmesine karşı bazılarının bitmeyen sessizliği çok şey anlatıyor.

Geçtiğimiz günlerde İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR),”Kültür Sanat Camiasının Soykırımcı İsrail’e Karşı Tutumu (Dünya ve Türkiye)” başlıklı raporunu açıkladı. Birçok mecrada haber oldu. Bir ayrıntı ise hayli düşündürücü. Sanatçıların, geldi ve itibar noktasında baskı altında tutulduğu belirtiliyor.

Düşünsenize… Sanatçısınız, eşyayı ve alemi yorumluyorsunuz. Varlıkla kurduğunuz ilişkiden bahsediyorsunuz. Modern insanın yalnızlığı ve çaresizliği üzerine süslü laflar kullanıyorsunuz. Bu yorumları yapmaktan, isim vermeden emperyalizm eleştirisine tutunmaktan geri durmuyorsunuz. Ama bütün bu söylemlerin küçücük bir toprak parçasında vahşice uygulandığı bir durumda sesiniz çıkmıyor. Çıkamıyor. Bunu kendinize nasıl izah ediyorsunuz?

Gerçekten…

Bu yazının muhatabı sadece ve sadece sanatçılar…

Bunu kendinize nasıl izah ediyorsunuz?

Varsayın ki her şey 7 Ekim’de başladı.

Varsayın ki Gazze’de barbar bir topluluk yaşıyor.

Varsayın ki oradaki herkes terörist!

Çocuklar, hangi kanunda öldürülebilir!

Çocuklar, nasıl terörist olabilir!

Kadın haklarını dilinizden düşürmezsiniz; Gazze’nin kadınlarının öldürülmesine sessiz kalmanızın sebebi ne olabilir?

Gerçekten anlamadığımdan soruyorum; bunu kendinize nasıl izah ediyorsunuz?

Varsayın ki Gazze’deki bütün erkekler terörist ve hepsi yok edilmeli!

Kadınların ve çocuklarını, savaş hukukunu hiçe sayarak katledilmesine karşı sessiz kalmayı nasıl başarıyorsunuz?

Gerçekten anlamadığımdan soruyorum; bunu kendinize nasıl izah ediyorsunuz?

Bir sanatçı isterse hiç konuşmayabilir. “Ben sanatımla konuşurum” diyebilir. O halde sanatınla konuş. Ya da başka meselelerde sanatınla konuşma kuralını ihlal edebiliyorsan burada seni tutan nedir?

Gerçekten anlamadığımdan soruyorum; bunu kendinize nasıl izah ediyorsunuz?

İran’da Pakistan’da Afganistan’daki kadınlar için kampanyalara kapılıyor ve “kız kardeşlerimiz” diyerek destek mesajları gönderiyorsunuz. Gazze’deki kadınlar sizin neyiniz olur?

Asya, Güney Amerika ve Afrika’daki kadınların medeni şartlara kavuşması için hem duacı, hem de eylemcisiniz. Gazze’deki kadının kabahati hepsinin tam ortasında yer alması mı?

Çocuklar üzerine daha fazla şey söylemek istemiyorum. Zira sadece sormakla kalamıyorum.

Gerçekten anlamadığımdan soruyorum.

Susuyorsunuz ya; bunu kendinize nasıl izah ediyorsunuz?

#Gazze
#İsrail
#kadın
#çocuk
#katliam
#soykırım

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.