EDISYON:

Türkiye yeni 'babayiğitlerini' arıyor: Ulusal siber güvenlik için acilen yapay zeka konusunda platform kurulmalı

Hüseyin Berk
23:0318/09/2024, Çarşamba
G: 19/09/2024, Perşembe
Yeni Şafak

Yeni Şafak Yazarı Ersin Çelik, terör devleti İsrail'in Lübnan'da mobil cihazları patlatıldığı siber saldırılara ilişkin tvnet canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Asıl tehlikenin cep telefonlarının pili değil, sosyal medyaya bağımlı olmuş halk olduğunu vurgulayan Çelik, "Cep telefonları patlamayabilir ama bir bildirimle insanları toplu olarak bir bombanın yanına götürecek bir araca dönüştürülüyor. Bizim buna bakmamız gerekiyor." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otomobil üretiminde 'babayiğitleri' çağırdığı gibi yeni bir atılıma gerek olduğunu belirten Çelik, "Asıl yatırım yapılması gereken alan yapay zeka. Türkiye'nin teknoloji şirketleri bir araya gelip yapay zeka konusunda acilen bir platform kurmaları gerekiyor." diye konuştu.

Terör devleti İsrail, son iki günde Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırılarda, çoğunluğu Hizbullah mensupları tarafından kullanılan çağrı cihazı ve telsizleri patlattı. Siber sızıntı yöntemiyle patlatılan cihazlar nedeniyle 20'den fazla kişi öldü, 3 bine yakın kişi de yaralandı.

Yaşananlar sonrasında, tüm dünya kullandığı kitle iletişim araçlarının güvenirliğini konuşur oldu.

Yeni Şafak Yazarı Ersin Çelik, moderatörlüğünü yaptığı tvnet'te canlı yayınlanan Siyaseten programında, konuya ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

"Cep telefonları patlayabilir ama..."

Asıl tehlikenin cep telefonlarının pili değil, sosyal medyaya bağımlı olmuş halk olduğunu vurgulayan Çelik, "Cep telefonları patlamayabilir ama bir bildirimle insanları toplu olarak bir bombanın yanına götürecek bir araca dönüştürülüyor. Bizim buna bakmamız gerekiyor." dedi.

Türkiye yeni 'babayiğitlerini' arıyor: Acilen yapay zeka konusunda platform kurulmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'babayiğitleri' çağırdığı gibi yeni bir atılıma gerek olduğunu belirten Çelik,
"Asıl yatırım yapılması gereken alan yapay zeka. Türkiye'nin teknoloji şirketleri bir araya gelip yapay zeka konusunda acilen bir platform kurmaları gerekiyor.
" diye konuştu.
Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bu lityum bataryalar işte daha da teknoloji gelişti. Uzmanlar yazıyor, çiziyor, konuşuyorlar. Hani bugün için öyle patlaması çok mümkün görünmüyor. Dışarıdan bir bomba konulması.

Ama benim başka bir tecrübem var. Bu kadar bağımlı olmuşken yani Türkiye'de 57 milyon Instagram kullanıcısı var. 60milyona dayanan YouTube kullanıcısı var. TikTok aldı başını gitti.

Ülkenin nüfusunun yüzde 80'i aktif mobil kullanıcı. Geri kalan yüzde 20'si yaş çok yaşlılar ve bebeler.

Cep telefonları patlamayabilir ama bir bildirimle insanları toplu olarak bir bombanın yanına götürecek bir araca dönüştürülüyor. Bizim buna bakmamız gerekiyor.

Yani insanlar bir bildirimle artık bombanın yanına gidebilirler. O da çok maliyetsiz bir saldırı için araç haline gelir.

Bizim teknolojiyi işte sanayi devrimini şunu bunu otomobil meselesi üretme meselesi bir 100 yıllık bir açık var. Dünyadan bir geri gelme meselesi var. Otonom teknolojiye geçerken işte insansız hava araçları, otonom teknoloji işte araba yaptık vesaire savunma sanayiinde öne geçtiğimiz noktalar var. Ama asıl yatırım yapılması gereken, alan yapay zeka bugün için.

Yani tıpkı işte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın babayiğitleri çağırıp, işte Türkiye'nin sanayi üretimindeki beş markasını çağırıp otomobil ürettirdiği gibi Teknoloji Türkiye'nin teknoloji şirketleri de bir araya gelip yapay zeka konusunda acilen bir platform kurmaları gerekiyor.

Yani şey değil ama yani işte şu kolaylığı sağlayacak mı? Kolaylığı sağlayacak meselesi değil. Şunu yaptık, bunu yaptık değil.

Bugün Chat GPT'yi, Google'ın ve diğer türevi yapay zeka botlarını kullandığı gibi bir şeye ihtiyaç var, platforma ihtiyaç var.
Çünkü 57 milyon Instagram kullanıcısının datasını zaten meta alıyor, yapay zekayla işliyor. Bir süre sonra o elli yedi milyon karar verecek, asıl problem bu.
Yani 2025'te Chat GPT 2025 çıktığında entelektüel düşünce, akademik tez yazabilme kabiliyetiyle ortaya çıkacak.

Ben şimdi gençlere soruyorum, 'Ne yapıyorsunuz?' diyorum. 'Kod yazdırıyorum' diyor. 'Ödev yaptırıyorum' diyor. 'Şarkı besteletiyorum' diyor. 'Sen ne yapıyorsun' diyorum. 'Komut giriyorum' diyor.

Bir süre sonra yapay zeka, 'Komut girme. Ben senin yerine düşüneceğim' diyecek.

Ben senin çünkü senin bütün reflekslerini oraya yüklüyorlar."



#Yapay Zeka
#Türkiye
#Lübnan
#İsrail

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.