Dizi ve film sektöründeki mafyacılık ve tekelleşme ifşa oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'nin en popüler sanatçılarının menajerliğini yapan ID Danışmanlık Limited Şirketinin kurucusu ve ortağı Ayşe Barım hakkında sosyal medyadaki iddialar gerekçesiyle maddi gerçeğin ortaya çıkartılması için soruşturma başlatıldı.
ID İletişimin kurucusu ve birçok ünlü oyuncunun menajeri olan Ayşe Barım'ın sektörde tekelleşmeye neden olduğu iddialarıyla gündeme gelmiş, kendisine karşı çıkan oyuncuları piyasadan uzaklaştırdığı öne sürülmüştü. Sektörde yaşanan olaylar tek tek ifşa olurken Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, "Kurulumuzda bazı cast ve menajerlik şirketlerinin sektörde tekel oluşturduğuna dair şüpheler oluştu. Bunun üzerine kısa bir süre önce bu şirketlere yönelik soruşturma başlatıldı" dedi. Piyasada kendisine yer bulamayan ve Barım’ın tekelini aşamayan bazı sanatçılarda sektördeki mobinglerini ifşa etti. Fakat ID İletişim Ajansı’na dolayısıyla Ayşe Barım’a bağlı özellikle kadın oyuncular Hazal Kaya, Demet Evgar, Bergüzar Korel gibi isimler Barım’a destek açıklamalarını adeta düğmeye basılmışçasına peş peşe yaptı. Elbette ‘kadın’ vurgusu yaparak.
Kurulan 'korku imparatorluğu' ek tek ifşa oldu
Barım’a adeta koruma kalkanı olan oyunculara, tekeli aşmasına izin verilmeyen ve sektörün dışına itilen diğer oyuncular tepki gösterdi. Oyuncu Farah Zeynep, tartışmalar üzerine “bütün kadınlar eşittir ama bazıları diğerlerinden daha eşittir” paylaşımı yaptı. Oyuncu Deniz Işın ise “Kadın dayanışması istediğiniz kadın yüzünden kaç tane kadın oyuncunun hakkına girildiğini düşündünüz mü hiç? Kendisi bizzat işlerime engel olmaya kalktı. Sırası geldi diye delirmeyin elbet kokusu çıkacaktı” diyerek sektörün ipliğini adeta pazara çıkardı. Oyunca Melisa Sözen’de bu korkunç sistemden nasibini almıştı. Sözen, “bu güç oyunları sadece projeleri değil, oyuncuların kariyerini yönetirken onları kendine muhtaç etmeyi de içeriyor” diyerek nasıl mobing yapıldığını anlattı. Tekelleşeme tepki gösteren diğer bir isim oyuncu Burcu Biricik oldu. Biricik yaptığı paylaşımda “bu koca sektörde var olmaya nefes almaya çalışan fakat bir türlü fırsat yaratılmadığı gibi köstek de olunan onlarca yetenekli sektör insanı” ifadeleriyle oyunculuk sektöründeki mafyalaşmaya tepki gösterdi. Oyuncu Necmi Yapıcı ise “bildiğim tek bir şey var o da sektör bu üç beş kişinin arasında dönüyor” açıklamasıyla tekelliğe vurgu yaptı.
Gezi'de ve seçimlerde de ortaya çıkmışlardı
Peki Barım sadece dizi ve film sektörüne mi hizmet ediyor? Elbette hayır. Oyuncularını organize ederek Gezi’de aynı anda sokağa çıkaran ve 2019 yılındaki yerel seçimlerde bütün oyuncuları "Her Şey Çok Güzel Olacak" tweeti atmıştı. Milyonlarca dolarlık ticari ilişkilerini tehlikeye atmak istemeyenlerin ise emre itaat etmekten başka çareleri yok. Kendilerini yıllarca özgürlükçü ve adalet timsali gösteren sanat camiasının bu popüler isimleri camialarındaki tekelliğe ve mobinge ses çıkarmadılar. Ta ki gerçekler bir bir konuşulmaya başlanıncaya kadar.