Rusya'ya 'Vietnam' tuzağı: Nükleer silah bir yerde patlayacak

Hüseyin Berk
Hüseyin Berk
00:0526/11/2024, Salı
Yeni Şafak

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, TVNET canlı yayınında, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın olası 'nükleer' etkilerini değerlendirdi. Vietnam Savaşı örneği vererek, bugünkü savaşın da 'Rusya'yı tüketme savaşı' olduğunu vurgulayan Yarar, "Bir tarafta, İngiltere, Fransa ve ABD var. Diğer tarafta da Rusya, Kuzey Kore ve Çin. Altı dominant ülke ve hepsinde de nükleer silah var. Bir alanda taktik nükleer silah kullanılacak." dedi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş gündemi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kiev yönetimine verdiği 'füze kullanım' izniyle yeniden harlandı.

Ukrayna'nın Rusya'yı ABD ve İngiliz füzeleriyle vurması sonrası, Rus yönetimi de nükleer silahların kullanımını meşrulaştıracak bir karar aldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya ile Batı arasında son dönemde yükselen gerilime dair "Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil. Açıkçası nükleer adı konuşulmaya başladığı andan itibaren nükleer risk oluşur” ifadelerini kullandı.

Yaşananlar Serhat İbrahimoğlu moderatörlüğünde TVNET'te canlı yayınlanan Net Bakış programında ele alındı.

Rusya'ya 'Vietnam' tuzağı: Nükleer silah bir yerde patlayacak

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Vietnam Savaşı örneği vererek, bugünkü savaşın da 'Rusya'yı tüketme savaşı' olduğunu vurguladı.

Yarar,
"Bir tarafta, İngiltere, Fransa ve ABD var. Diğer tarafta da Rusya, Kuzey Kore ve Çin. Altı dominant ülke ve hepsinde de nükleer silah var. Bir alanda taktik nükleer silah kullanılacak."
dedi.

"Rusya'yı tüketme savaşı"

Yarar'ın konuya ilişkin dikkat çeken tespitleri şöyle:

Amerika Birleşik Devletleri'nin karşısında Çin ve Rusya'nın yer aldığı bir blok vardı. Bu blok, hem asker olarak hem de diğer kaynaklar olarak sahadaydı. 1960'ların başında başlayıp 1974'e kadar Amerika'yı o sahada tuttu. Ve Amerika gerçekten çok yıprandı. Ekonomik olarak da askeri olarak da çok yıprandı. Tükettiler yani.

Bugün yaşanan süreçte aslında Rusya'yı tüketme savaşıydı. Başından beri söylüyorum. Rusya'ya Amerikalılar Vietnam'da yaptığı tuzağı kurdular.
O tuzağın aynısını kurdular. Çünkü o dönem savaşın başlangıcı Fransızlar üzerinden inşa edilmiştir. Aslında Vietnam Fransızların sömürgesiydi. Vietnam'lar, Fransızları çok kötü benzetince, Amerikalılara 'Komünizm aşağı kadar iniyor. Eğer Fransızlar bu savaşı kaybedip çıkarlar ve boşa hatırlarsa buraya Rusya girecek.' dediler.

Amerika'yı savaşın göbeğine çektiler. Ve ilk askeri gönderen de Kennedy'ydi. O süreçten sonra da zaten koptu gitti. 50 bine yakın adam kaybetti, Amerikalılar. Bugüne kadar en büyük asker kaybı Vietnam'dır.

Bugün yaşanan süreç için de hatırlarsanız burada konuşuyorduk. Kuzey Kore sahaya girmek üzere diyorduk. Hatırlayın. Şimdi 100 bin asker konuşuluyor.

Bugün ilginç haberler çıkmaya başladı. Eğer Trump Ukrayna'ya desteğiniz azaltırsa, İngiltere ve Fransa asker göndermeyi konuşuyorlar. Yani cepheye asker gönderecekler. Peki bu askeri gönderme imkan ve kabiliyetleri var mı? Bence yok. Böyle bir asker yok. Yani Fransa Afrika'dan kulağından tutup atıldı kulağından tutup atıldı Afrika'dan.
İş artık başka bir savaşa eviriyor. Çin girdi sahaya. Karşı tarafta Fransa, İngiltere. Hepsi de nükleer güç.
Şu anda savaşın parçası olan ülkelerin tamamı nükleermiş biliyor musun?
Sayayım istersen İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri. Karşı tarafta kimler var? Rusya. Rusya. Kuzey Kore. Çin. Hepsi nükleer güç. Altı dominant ülke var.

Bu savaşın içinde nükleer bir kriz doğar mı? Ya arkadaş hani var diyor ya. Hani çok güzel bir şey var. Bir tiyatroda, 'O tüfek orada asılıysa muhakkak bir yerde patlayacaktır' diyor ya... Sahnenin birisinde patlayacaktır."

#Mete Yarar
#Rusya
#ABD
#Fransa
#İngiltere
#Nükleer Savaş