Mete Yarar'dan 'vadedilmiş toprakları' hiçe sayan Türkiye'deki etki ajanlarına 10 dakikalık tarih dersi: ABD neden Fırat'ın doğusuyla Dicle'nin batısında duruyor?

Hüseyin Berk
23:267/10/2024, Pazartesi
G: 7/10/2024, Pazartesi
Yeni Şafak

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, vadedilmiş toprakları 'deli saçması' olarak niteleyen CHP yandaşı gazeteci Nevşin Mengü ve benzer düşüncedeki sözde akademisyen ve aydınlara, tvnet canlı yayınında yüklendi. "Bana bunlara inanıyor musunuz diye soruyorlar. Ben inanmasam ne olacak adamlar inanıyor" diyen Yarar, "Türkiye'de Arz-ı Mev'ud'u anlatanlara laf söylediğinizde siyasette yükselebilirsiniz, sponsor bulursunuz ve canlı yayınlara çağrılırsınız" dedi. Türkiye'nin terörle mücadelesinden örnekler veren ve arkasındaki İsrail-ABD rolüne dikkat çeken Yarar, "Biriniz bu işgali yapanlara sorun; ABD, neden Fırat'ın doğusuyla Dicle'nin batısında duruyor ve neden kontrolünü PYD üzerinden sağlıyor? Çünkü Fırat'ın doğusuyla Dicle'nin batısı vadedilmiş topraklar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'in ardından Lübnan'da da işgal saldırıları başlatan terör devleti İsrail'e ilişkin yaptığı açıklamada, soykırımcıların asıl hedefinin Arz-ı Mev'ud olduğunu vurgulamış ve "Hedef Türkiye" demişti.

CHP yandaşı gazeteci Nevşin Mengü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını hedef alıp, "
'Vadedilmiş topraklar diye burayı gösterenler var' falan diyorlar ya. Hep söylüyorum her ülkenin delisi var arkadaşlar. Çıkar bir tane deli Hahamın teki 'Hatay da vadedilmiş falan der.'"
dedi.

Söz konusu açıklama Serhat İbrahimoğlu moderatörülüğünde tvnet'te canlı yayınlanan Net Bakış programında ele alındı.

"Türkiye'de Arz-ı Mev'ud'u anlatanlara laf söylediğinizde siyasette yükselebilirsin, sponsor bulursun"

"Vadedilmiş topraklar mevzusunu bunu başlatanlara sorun." diyen Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, "Bazı insanların coğrafyada konuştukları ve anlatmaya çalıştıkları şeyler var. Herkesin kendi fikri var. Bu fikrin karşıdaki herkesi tabiri caizse meczuplukla suçluyorlar. Vadedilmiş topraklar mevzusuna gelince bu saçmalık buna Türkiye'de inananlar var mı diyorlar. Ben inanmasam ne olacak? Adamlar inanıyor. Şu ana kadar bütün yaptıklarını buna dayandırıyor. Bana niye soruyorsun ki bunu? Eğer bir gazeteciysen bunu onlara sorman lazım. Nasıl oluyor da başkanlarınız, başbakanlarınız vadedilmiş toprakları nasıl bu kadar rahat konuşuyor diye onlara sorun. Etki ajanları bana soruyor. Buna nasıl inanıyorsun diyor. Sorunun muhatabı ben değilim kardeş! Bu savaşı çıkartan ben değilim.
Git bu soruyu paçan yiyorsa sor. Sorarsan seni yurt dışına göndermezler, organizasyonlara çağırmazlar değil mi? Böyle bir bakanlığınız var, BM'de harita çıkarıyorsunuz diye bir sor. Kime sorarsınız, Türkiye'de bu konuyu anlatanlara sorarsınız. Türkiye'de bunları söyleyenlere laf söylediğinizde siyasette yükselebilirsiniz, kendinize cephe açarsınız. Mesele sponsor bulursunuz, canlı yayınlara çağrılırsınız."
tepkisini dile getirdi.

"Türkiye, İsrail'in vekil unsurlarına bölgede temizlik yapıyor"

Bu meselenin başladığından beri insanların sürgünde doğup sürgünde öldüğünü vurgulayan Yarar, "Dünyada başka bir toplum yok. İsmail Haniye örneği var. Haniye ölmeden önce çocuklarının, torunlarının ölümünü gördü. Sağ kalan 1-2 evladı var. Kaç tane evladını topluca öldürdüler. 1-2 kişiden bahsetmiyoruz. Bunu yaşayan insanlar kendileriyle ilgili mücadele veriyorlar. Benim bununla ilgili konuşmaya hakkım bile yok." dedi.

1800'lerin ortasından sonra coğrafyadaki ayaklanmalara dikkat çeken Yarar,
"Sorunların arkasındaki emperyalist ülkeleri öğrenmedik mi? Onların mücadelesinin kapışmalarının sonuçlarını görmedik mi? Bu dönemin o dönemden ne farkı var? İngiltere, Fransa ve ABD var. Hakan Fidan'ın söylediği gibi Suriye, PYD'de olduğu gibi karşımızda 2,5 ülke var dediği gibi. PYD konusunda İsrail var mıdır? Toplum ne der? ABD eşittir İsrail derler. İsrail-PKK bağı var der miyiz? Toplum inanıyor mu? Aktif olarak biz coğrafyada onun vekil unsurlarına operasyon yapıyor muyuz? İnsanlara örnekler üzerinden konuşmayı vurucu buluyorum. Lübnan'da İsrail'in yaptığı işgal girişimine baktığımızda,; Türkiye'nin PKK'yı bitirmek için yaptığı daha büyük. Suriye'yi de dahil etmiyorum. Türkiye, İsrail'in vekil unsurlarına bölgede temizlik yapıyor."
diye konuştu.

"ABD neden Fırat'ın doğusuyla Dicle'nin batısında duruyor?"

"Biz bu konuda tarafsız değiliz, biz ülkemizin tarafındayız" diyen Yarar, "Bu konuda tarafsız olamayacağına göre hiçbir konuda olamazsın. PYD-PKK'yı vadedilmiş topraklar konusunda bir arada görmüyor musunuz? Adamlar açıklıyor. Ben nasıl tarafsız olacağım bu konuda?" ifadelerini kullandı.

"Bu coğrafyada istikrarsızlığın bedelini Türkiye ödüyor"
vurgusu yapan Yarar,
"Akdeniz'de tarafsız kalabiliyor musun? Bölgedeki dengeler seni içe doğru itiyor. Burada yaşanacak sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bu sorunların gideceği yer mutlak bir gün sınırımıza gelecek demiyorum sınırımızda diyorum. ABD sınırındaysa... ABD gördüğüm yerde sorunlar birbirinden bağımsızdır öyle mi? Biriniz sorun; Fırat'ın doğusuyla Dicle'nin batısında duruyor ve neden PYD üzerinden sağlıyor. Biriniz anlatın bana. Çünkü Fırat'ın doğusuyla Dicle'nin batısı vadedilmiş topraklar"
diyerek sözlerini tamamladı.


#Arz-ı Mevud
#İsrail
#Türkiye
#ABD
#Mete Yarar
#Mevşin Mengü
#Ortadoğu