Koronavirüs salgınının ardından tüm dünyayı paniğe sevk eden ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da acil durum ilanı yapılan M çiçeği virüsü, Afrika'nın ardından Avrupa kıtasına da sıçradı. Prof. Dr. Dilek Arman, kamuoyunda 'Maymun çiçeği virüsü' olarak bilinen hastalığa ilişkin tvnet canlı yayınında merak edilenleri yanıtladı. Virüsün daha ölümcül olan Tip-1 suşunun yayıldığını vurgulayan Arman, "Ölüm riski yüzde 11 olarak ortaya çıktı. Kovid'de olduğu gibi RNA virüsü olmadığından mutasyona uğramıyor. M çiçeğiyle kıyaslama yapmak doğru değil ama koronavirüs boyutlarına ulaşmayacağını düşünüyoruz." dedi. Virüsün esas bulaş yolunun ten tene uzun süreli yakın temas esas olduğunu vurgulayan Arman, DSÖ'nün hayvan teması olmaksızın ev içi temasla da bulaşması nedeniyle acil durum kararı aldığını bildirdi. "Eğer hayvan etleri iyi pişirilmeden yenirse gıda işi de işin içine giriyor." diyerek vatandaşları uyaran Arman, "Mayıs ve Haziran 2024 verilerinde, bir ay önceyle kıyaslayan ülkelere bakıldığında; Kolombiya, İspanya, Kongo, Avustralya'da ciddi vaka artışları var. Bu bir an önce önlem almayı getiriyor" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla uluslararası yayılma potansiyeli olasılığı nedeniyle 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı almıştı.
DSÖ Acil Durum Komitesi, M çiçeği virüsüyle ilgili durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna yönelik tavsiye görüşünü açıklamıştı.
Afrika Birliği de Afrika ülkelerinde hızla yayılan virüse karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini bildirmişti.
Koronavirüs salgınının ardından tüm dünyayı paniğe sevk eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da acil durum ilanı yapılan M çiçeği virüsü, Afrika'nın ardından Avrupa kıtasına da sıçramıştı.
Prof. Dr. Dilek Arman, kamuoyunda 'Maymun çiçeği virüsü' olarak da bilinen hastalığa ilişkin tvnet canlı yayınında merak edilenleri yanıtladı.
"Koronavirüs kadar yayılmaz ama..."
Nasıl bulaşıyor?
Virüsün esas bulaş yolunun ten tene uzun süreli yakın temas esas olduğunu vurgulayan Arman, DSÖ'nün hayvan teması olmaksızın ev içi temasla da bulaşması nedeniyle acil durum kararı aldığını bildirdi.
Hangi ülkelerde artış var?

M çiçeği virüsü nedir?
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkıyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.